Hirdetés
. Hirdetés

Botrányok, konfliktusok és perek a fintech szektorban

|

A fintech cégek élete nem mentes a botrányoktól. A szektor bármely területén találhatunk illegális, valamint immorális történeteket is.

Hirdetés

Van olyan eset, amelyért részben a laza szabályozás is okolható. Néhány ügyet azonban szinte lehetetlen megelőzni, csak utólag lehet kezdeni velük bármit is.

Feje tetején a kriptopiac

Idén januárban feltámadtak a kriptovaluták - a tavalyi zuhanások után több digitális eszköz árfolyama is jelentős mértékben emelkedett. Volt is honnan javulni, ugyanis a tavalyi év óriási veszteségeket és súlyos csődöket hozott.

A Luna blockchain ökoszisztéma bedőlésével több milliárd dollárnyi befektetés illant el, és egy valóságos lavina indult a piacon. Az instabil környezetben több vállalat is óriási összegeket veszített korábban megkötött ügyletein, valamint kriptovaluta befektetésein. Többek között a Celsius Network, egy kriptohitelező is csődöt mondott, valamint a Three Arrows Capital, egy fedezeti alap is bedőlt.

Később a világ egyik legnagyobb kriptotőzsdéje, az FTX is követte őket. Testvércégének, az Alameda Research-nek is több félresikerült befektetése volt, amit a kriptotőzsde részben saját ügyfelei pénzével, részben saját maga által kibocsátott kriptovalutával próbált fedezni. Ez nem mehetett így sokáig - nyilvánosságra került a pénzügyi csalás és tönkrement a vállalat.

Hirdetés

A lavina még nem ért véget. Több kriptoszolgáltatót is vizsgálnak idén a szabályozók, a Genesis pedig már be is dobta a törölközőt.

Hízelgő utánzat vagy lopott szellemi tulajdon?

A technológiai világban nem szokatlan, hogy egy projekt inspirálódik a környezetéből. Nem mindegy azonban, hogy ezt milyen mértékben teszi. A Pebble-t például már gátlástalan másolással vádolja az Eco. Mindkét startup egy pénzkezelő alkalmazást üzemeltet, amellyel a felhasználók egyenleget tarthatnak fent, megtakaríthatnak, valamint pénzvisszatérítés mellett költhetnek.

A probléma ott kezdődik, hogy az Eco vezetője szerint a Pebble teljes mértékben lemásolta az üzleti modelljét. A Pebble egyik alapítója állítólag többféleképp - munkakereső diákként, majd álnéven - próbált részleteket kinyerni az Eco egyes funkcióiról. A startup tagad, de mindenesetre jelentős befektetésekre tudott szert tenni.

Hasonló eset történt egy szolgáltatás kapcsán két nagyvállalat között. A Plaid, egy nyílt bankolásra szakosodott cég, egyszer csak arra lett figyelmes, hogy megjelent egy sajátjához hasonló szolgáltatás a piacon. Az alapvetően fizetési szolgáltató Stripe mutatott be egy bankszámla-kapcsolatokra épülő megoldást.

A termékfejlesztési vezető egy ismerős név volt: egy szakember, aki korábban munkára jelentkezett a Plaidnél, majd a sikertelen próbálkozás után is szoros kapcsolatot ápolt a vállalattal. Vélhetően az ő vezetése alatt kereste meg a Stripe a Plaidet egy együttműködéssel kapcsolatban, majd a formális és informális adatgyűjtés után dobta piacra a szóban forgó terméket. Az Eco-Pebble történethez hasonlóan ez az ügy sem jutott tovább egy közösségi médiás szóváltásnál.

Adathamisítás után jelenés a bíróságon

Van olyan startup, amely nem ússza meg a trükközést. A JPMorgan Chase még 2021 őszén vásárolta fel a Frank nevezetű startupot 175 millió dollárért. A fintech cég egyetemi diákoknak segített eligazodni a pénzügyi segélyek, ösztöndíjak és online tanfolyamok területein. Ez a tevékenység nem feltétlenül indokolja az óriási árcédulát, a 4 millió felhasználó viszont méginkább.

Legalábbis indokolta volna, ha igaz lett volna. Kiderült, hogy a startup alapítója meghamisította az adatokat. Amikor a JPMorgan Chase-ben felmerült a csalás lehetősége, a Franknél továbbra is védekezni próbáltak. Egy egyetemen tanító adattudóst is bevontak, valamint megvásárolták 4,5 millió diák adatait egy marketing ügynökségtől. Minden erőfeszítésük ellenére sem sikerült időben elkészülni az új adatbázissal, így most a bíróság előtt felelhetnek.

A Peak kutató és tanácsadó csapata minden hónapban átfogó körképet készít a fintech világ mozzanatairól, azok bankszektorra, biztosítókra, IT szektorra és kormányzati szervekre gyakorolt hatásairól. A tanulmányokban részletesen foglalkozunk a nemzetközi fintech fejleményekkel, amelyeket a lehetőségek és a fenyegetések szempontjából is elemzünk. A teljes körképpel, vagy annak egyes elemeivel kapcsolatban felmerülő kérdéseket a science@peakfs.io email címre várjuk.

Feliratkozás a Fintech Világa Heti Hírlevelére >>>

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.