Hirdetés
. Hirdetés

Carbon.Crane - Szénlábnyom a világhálón

|

Digitális működésüket a vállalatok okkal tartják zöld megoldásnak, de webes jelenlétük szénlábnyoma sokszor nagyobb, mint azt elsőre gondolnák. Egy magyar karbonmonitorozó szolgáltatással mostantól pontosabb képet kaphatnak online interakcióik környezeti hatásáról.

Hirdetés

Távmunkával, webkonferenciával, webáruházzal, online ügyfélszolgálattal és ügyintézéssel sok energiát takaríthatnak meg a szervezetek a fizikai térben, digitális működésüket azonban olyan informatikai rendszerek teszik lehetővé, amelyek a szolgáltatók adatközpontjaiban és hálózatain egyre több energiát fogyasztanak, mind nagyobb szénlábnyommal bírnak.

Szinte lehetetlen ugyanakkor kiszámolni, hogy az internetes tevékenységek - például a böngészés, a levelezés vagy a videólejátszás - valamelyike pontosan mennyi energiát fogyaszt, mennyi üvegházhatású gázkibocsátással (CO2 ekvivalenssel) jár. Becslésekről beszélhetünk csupán, mert a fogyasztás és a kibocsátás mértéke számos tényezőn múlik, és miként a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) blogbejegyzésében (The carbon footprint of streaming video: fact-checking the headlines) rámutat, a média olykor erősen túlzó becslésekről ad hírt.

Zöldülő adatközpontok

Az ügynökség a Shift Project, egy francia agytröszt 2019-be közzétett jelentését hozza fel példaként, amely szerint a Netflixen egy órát töltve 6,1 kilowattóra (kWh) áramot fogyaszt a felhasználó, vagyis annyi energiát, amennyivel egy Tesla Model S megtesz több mint 30 kilométert. Közelebb járunk a valósághoz, ha egy óra filmnézést a platformon inkább 0,8 kWh fogyasztással számolunk, de annak alakulása nem csupán az adatközpont és a hálózat energiaintenzitásán, hanem a felhasználó eszközén és a videó felbontásán is múlik. Az IAE adatokkal illusztrálja, hogy a Shift Project előbbiek energiaintenzitását jelentősen túl-, utóbbiakét pedig alulbecsülte.

Biztos ugyanakkor, hogy a digitális gazdaság szénlábnyomát szolgáltatói és felhasználói oldalon egyaránt csökkentenünk kell, ez a klímaváltozás elleni küzdelemben létfontosságú.

Az IEA szeptemberben közzétett jelentése (Data Centres and Data Transmission Networks) szerint 2010 óta az internethasználók száma megduplázódott, miközben a világ internetforgalma 20-szorosára nőtt. Az energiahatékonyság gyors fejlődését mutatja, hogy az adatközpontok és -hálózatok energiafogyasztása ezzel együtt csak mérsékelt ütemben növekedett, így ma is a világ energiafogyasztásának mindössze 1, illetve 1,5 százalékát teszi ki. Kibocsátásuk azonban a becslések szerint 2020-ban így is elérte a 300 megatonna CO2 ekvivalenst (ami a szén-dioxid mellett a többi üvegházhatású gázt, a metánt, a dinitrogén-oxidot és az ózont, valamint a vízgőzt is tartalmazza), vagyis a teljes energia vonatkozású kibocsátás 0,9 százalékát, ezért az IEA szerint a 2030-as klímacélok eléréséhez ezen is javítani szükséges.

A szolgáltatók szerencsére eléggé pontosan mérhetik adatközpontjaik energiahatékonyságát, amit a PUE (power usage effectiveness) mérőszám fejez ki. Bár nem tökéletes, a PUE 2016 óta nemzetközi és európai szabványként szolgál annak kiszámítására, hogy az adatközpont teljes energiafogyasztásából milyen arányban részesülnek az informatikai rendszerek más berendezésekkel, például a hűtéssel szemben. Minél kisebb a PUE, annál nagyobb az adatközpont energiahatékonysága.

Sok felhő- és hoszting-szolgáltató már 1-hez nagyon közeli PUE-értéket ér el, a Google adatközpontjaiban az átlag például 1,10, de egyes létesítményeiben az 1,06-ot is eléri. Az Uptime Institute szerint pedig iparági szinten a múlt évben 1,57 volt az átlagos PUE-érték, vagyis az adatközpontok teljes energiafogyasztásuk átlagosan 60 százalékát fordították az informatikai rendszerek működtetésére.

A nagy felhőszolgáltatók vállalták, hogy 2030-ra szénmentessé teszik működésüket, és több közülük nagyrészt már ma is 100 százalékban megújuló energiát használ. Digitális szénlábnyomuk csökkentésében ezért a vállalatok nagyot léphetnek előre, ha zöld adatközpontok szolgáltatásait veszik igénybe - de nem ez az egyedüli, amit tehetnek a cél érdekében.

Szénfigyelő szolgáltatás

Négy éve jelent meg az angliai WholeGrane Digital online kalkulátora, amely az url beírását követően a weboldal szénlábnyomát nyilvános adatbázisokban elérhető adatok, átlagértékek és becslések alapján számolja ki. A websitecarbon.com címen freeware megoldásként ingyenesen elérhető kalkulátort azóta több hasonló megoldás követte - és erre az alapra épített a hazai Carbon.Crane csapata is, amikor a koncepciót továbbgondolva idén szeptemberben elindította a mérésen túlmutató Karbon Monitor szolgáltatását.

A Karbon Monitor rendszeresen, és a weboldalra érkező forgalom hatását is figyelembe véve mutatja a karbonkibocsátást a teljes weboldalra - nem csupán az adott url-re, például a kezdőlapra - vonatkozóan. A szolgáltatással így többek között megállapítható, hogy mely aloldalak átalakításával csökkenthető a leginkább a weboldal környezeti hatása, és a csapat tanácsokat ad a klímatudatos webfejlesztéshez és tartalomoptimalizáláshoz. Minthogy az átalakított oldalak egyúttal a felhasználói élményt is javítják, a digitális szénlábnyomukra figyelő vállalatok nemcsak a klímavédelem, hanem az üzlet előmozdításához is hozzájárulnak.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.