Hirdetés
. Hirdetés

CES 2024 - Jövőformáló AI

|

A mobilitástól kezdve a fenntarthatóságon át az egészségig, a munkától a szórakozásig minden a mesterséges intelligenciáról szólt az évet indító technológiai seregszemlén. A CES 2024 innovatív megoldások ezrein szemléltette az AI átformáló erejét, de jutott a reflektorfényből a biztonságos és etikus alkalmazást célzó szabályozásnak is.

Hirdetés

A cikk a ComputerTrends magazin 2024. február 14-ei lapszámában jelent meg.

A Las Vegasban hagyomány szerint idén is január elején megtartott szakmai kiállítás és konferencia több mint 4300 kiállítója 232 ezer négyzetméteren állított standot. A CES 2024 így 15 százalékkal nagyobb volt, mint a tavalyi rendezvény, és 135 ezernél több látogatót vonzott a világ 150 országából.

Gary Shapiro, az eseményt szervező Consumer Technology Association (CTA) elnök-vezérigazgatója szerint mindez bizonyítja, hogy a személyes találkozást és beszélgetést változatlanul fontosnak és szükségesnek tartják a technológiai ipar szereplői. A CTA egyébként fennállásának századik évfordulóját is ünnepelte a CES 2024 megnyitásával. A szervezet egy évszázada dolgozik az innováció fellendítésén, az újításbarát szabályozás és az egyetértésen alapuló szabványosítás előmozdításán, valamint a piaci trendek kutatásán, hogy az újítókat a világ legnagyobb kihívásainak megválaszolására ihlesse.

A jó érdekében ható erő

Hasonló célt tűzött maga elé a Force for Good Initiative, az F4G Alapítvány projektje is, amely az ENSZ fenntartható fejlődésre vonatkozó stratégiájával összhangban a tőkére igyekszik hatni, hogy a biztonságos, fenntartható, jobb jövő érdekében működő erőként segítse a globális kihívások megválaszolását és a lehetőségek megragadását. A Force for Good az idei kiállítást kísérő fórumok egyikén, a CES Research Summit konferencián adta közre legújabb jelentését (Technology Driving the Transition to a Superior Future), amely szintén behatóan foglalkozik a mesterséges intelligencia szerteágazó hatásával.

A tanulmány szerint az AI képességekkel felvértezett, meglévő technológiák a fenntartható fejlődési célok (SDG-k) terén mutatkozó lemaradás és hiányosságok közel felét megszüntethetik, ha globálisan elterjednek, és jobban segítik a világot az információs korszakra való átállásban. Áthidalhatnánk ezzel a leküzdhetetlennek tűnő akadályt, a fenntartható fejlődési célokhoz szükséges 175 billió dollár előteremtését is, ahhoz ugyanis 137 billió dollár jelenleg még hiányzik.

Hirdetés

A technológiai ipar szerepe mindebben kritikus fontosságú, a törekvések élére kell állnia, mivel nemcsak szakértelme és termékkínálata, hanem befolyása és tőkéhez való hozzáférése is alkalmassá teszi az új megoldások világméretű elterjesztésére. A tanulmány szerzői szerint a tíz azonosított kezdeményezés közül három - az egyetemes összekapcsolhatóság, a generatív mesterséges intelligencia hasznosítása az SDG-kben, valamint a tömeges pénzügyi integráció, a pénzügyi szolgáltatások széles körű elérése - például együttesen a fenntartható fejlődési célok közel 30 százalékához járul hozzá, így a felzárkózás, a mainál jobban kiegyenlített világ alapját teremtheti meg.

Minthogy az idei CES-en kiállított termékek és megoldások többségében valamilyen formában megjelent a mesterséges intelligencia is, itt csupán a Qualcomm fejlesztését említjük a kifejezetten ebben a kategóriában díjazott innovációk közül. A Snapdragon 8 Gen 3 ugyanis az első mobil platform, amelyet a processzorgyártó már kifejezetten a generatív AI futtatásához fejlesztett, így az csúcsteljesítményt és annak megfelelő felhasználói élményt ígér a mobil eszközökön elérhető, intelligens alkalmazásokhoz.

Mobilitás, fenntarthatóság...

Hatszáznál több cég vonult fel legújabb termékeivel és prototípusaival a mobilitás zászlaja alatt, a CES ezzel a technológiák találkozási pontján felkerült a világ legnagyobb autókiállításainak térképére is. A bemutatott fejlesztések skálája az elektromos és önvezérlő járművektől kezdve a mikromobilitási megoldásokon át a repülő autókig, valamint a mozgást segítő és biztonsági rendszerekig ívelt.

Innovációs díjat vihetett haza ebben a kategóriában például a Honda, amely Motocompacto városi mobilitási megoldásával érdemelte ki az elismerést. A rendkívül kompakt kialakítású és kis gurulós bőrönd méretűvé összehajtható elektromos robogó 3,5 óra alatt feltölthető, beállításai pedig mobil appból kezelhetők.

Babért aratott a Mercedes-Benz is a kiállításon bemutatott MBUX virtuális asszisztensével, amely a generatív mesterséges intelligenciát 3D-s kijelző társaságában ülteti autóba. Az AI asszisztens, amellyel a vezetők természetes nyelven, intuitív módon léphetnek interakcióba, a gyártó szintén új, saját fejlesztésű MB.OS operációs rendszerén fut.

A fenntarthatóság kiemelt témaköréhez a kiállítók többek között az üvegházhatású gázok kibocsátását és a hulladékmennyiség csökkentését, a villamosítást és a megújuló energiaforrások kiaknázását, valamint az újrahasznosítást célzó megoldásaikkal csatlakoztak. A kategória innovációs díjainak egyikét a három az egyben kialakítású HP Spectre Fold hozta el. Az ultrakönnyű, 17 colos, hajlítható tablet ugyanis mágnesekkel rögzíthető, vezeték nélküli billentyűzetével klasszikus vagy másfél kijelzős laptopként, kihajtható lábára támasztva pedig asztali gépként is használható.

Elismerést aratott a John Deere Operations Center felhőalapú platformja is, amely a munkatervek optimalizálásához, a mezőgazdasági munkák valós idejű minőség-ellenőrzéséhez és a fenntarthatóság monitorozásához is eszközöket ad a gazdáknak. Utóbbiakkal a felhasználók többek között a gazdaságok szénlábnyomát, üzemanyag-fogyasztását és abból eredő üvegházhatású kibocsátását, valamint a termőtalaj egészségi állapotát monitorozhatják és elemezhetik a tájékozott döntéshozáshoz.

Díjat ért a Robert Bosch automatizált parkolószolgáltatása is, amely a SAE Level 4 osztályú önvezető autók parkolását ötvözi robotizált elektromos töltőállomásokkal. A rendszer emberi közreműködés nélkül szabad töltőállomáshoz vezérli a parkolóházba érkező autókat, csatlakoztatja a kábeleket, majd az akkumulátorok feltöltése után azokat áthelyezi más járművekre, ezáltal optimalizálja az infrastruktúra hatékonyságát.

A CES 2024 egyik nyitó előadását tartó Siemens pedig bejelentette, hogy Xcelerator portfóliójában elérhető Mendix low-code fejlesztői platformját integrálja az AWS Bedrock szolgáltatásával, amely vezető AI cégek nagy teljesítményű alapmodelljeihez egyetlen API-n keresztül ad hozzáférést, a felelősségteljes használathoz szükséges biztonsági, adatvédelmi és más képességekkel együtt. A generatív AI modellek integrálásához a fejlesztőknek eddig hozzáférési jogosultságokat kellett kérniük, és külön funkciókódot írniuk. A Mendix és az Amazon Bedrock integrációjával mindezt pár kattintással elvégezhetik, így az adott használati esethez illeszkedő modellt gyorsan és biztonságosan beilleszthetik alkalmazásaikba.

...és egészség

A kiállításon most bemutatott digitális egészségi-technológiák és -eszközök nemcsak az egészségügyi szolgáltatóknak, hanem a lakosságnak is számos megoldást kínálnak. A L'Oréal például, amely a CES-en első ízben tartott nyitó előadást, Face Facts néven bocsátott ki mobil alkalmazást a bőr állapotának ellenőrzéséhez és diagnosztizálásához. A díjazott applikáció a környezeti hatások kockázataira is felhívja a figyelmet, életviteli tanácsokat ad és bőrápolási termékeket ajánl. Elismerést kapott az LG Intelli-FiT szolgáltatása is, amely beépített kamerát használó okostévé és szenzorokkal átszőtt tornaszőnyeg segítségével gyűjt adatokat, és AI képességeivel virtuális személyi edzőként ad tanácsokat felhasználójának otthoni környezetben. A megoldás testre szabható, így például távgyógyászati és idősgondozó szolgáltatásokkal is kombinálható.

Ebben a kategóriában a startup verseny innovációs fődíját az Augmental érdemelte ki MouthPad^ érintőpadjával, amely műfogsorhoz hasonlóan tapad a szájpadlásra, és Bluetooth kapcsolaton keresztül lehetővé teszi, hogy a felhasználó a nyelvével vezérelje számítógépét, okostelefonját vagy tabletjét. A PC perifériák kategóriájában díjazott Dell UltraSharp 40 Curved Thunderbolt Hub Monitor is vigyáz a felhasználó egészségére, negyven colos képátlójú, 5K felbontású, ívelt kijelzője ugyanis ötcsillagos Eye Comfort tanúsítványt kapott a TÜV Rheinlandtól.

A szakkiállítást kísérő konferenciaprogram fórumain, közöttük az Innovation Policy Summit csúcstalálkozón 160-nál több nemzetközi és amerikai kormányzati tisztségviselő vett részt. Az újítókkal találkozó vezetők a technológiai innovációt elősegítő szabályozás időszerű kérdéseit vitatták meg, többek között az adatvédelem, a mesterséges intelligencia és az önvezető járművek vonatkozásában. Jövőre, január 7-10. között a CES 2025 ismét Las Vegasba várja majd résztvevőit.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.