Hirdetés
. Hirdetés

Címlapunkon: Várkonyi Gábor - Komoly veszélyt és lehetőséget rejt az AI - megjelent a Computerworld Lapozó

|

A cikkben újságszerűen lapozgatható és teljes egészében elolvasható a Computerworld magazin 2023. július 19-én megjelent lapszámának online változata.

Hirdetés

A sorozatos válsághelyzetek, valamint az ebből következő nehézségek, továbbá a hibrid munkával járó átalakulások az informatikai döntéshozók, az IT-döntésekben részt vevő cégvezetők, valamint a vállalati informatika iránt érdeklődő minden más olvasó számára kihívásokat okoztak az utóbbi néhány évben. Épp ezért szerkesztőségünk úgy döntött, hogy megkönnyítjük a hozzáférést a Computerworld magazin nyomtatott lapszámaihoz, íme itt a legfrissebb:

Ízelítő a tartalomból:

4 Vélemény
Gönczy Gábor, ügyvezető-tulajdonos, Stylers: Kiszervezés helyett érdemes kölcsönözni a szakértelmet
Mi a különbség a kiszervezés és a kölcsönzött csapatok bevonása között, mit kell megfontolni egy ilyen együttműködés során? Mi a helyzet az IT-biztonsággal és hozhat-e változást ezen a területen a mesterséges intelligencia?

5 Címlapunkon
Várkonyi Gábor: Komoly veszélyt és lehetőséget rejt a mesterséges intelligencia
A mesterséges intelligencia (MI) forradalma egyre inkább teret hódít, egyes felmérések szerint csak a ChatGPT-vel több mint száz millió ember kommunikál szerte a világon - mondta Várkonyi Gábor, a számlázó, pénztárgépi és elektronikus fizetési megoldásokat forradalmasító CMO24 Hungary Zrt. vezérigazgatója. Úgy véli, amennyire veszélyes lehet a technológia, legalább annyira jelenthet kitörési lehetőséget is az azt biztonságosan és etikusan felhasználó szervezetek és országok számára.

9 Szupercsapatban lett első a magyar minikaticás csapat a RoboCup Junior 2023 világversenyen
Az Európa-bajnokságon való sikeres szereplés után a magyar diákok a RoboCup Junior Bordeaux-ban 2023. július 4-10. között megtartott világversenyén is bizonyítottak

10 Miért keres minden negyedik munkavállaló állást?
A felmondási hullám világszerte folytatódik, mivel a megélhetési költségek növekedése arra készteti a munkavállalókat, hogy jövedelmezőbb állás után nézzenek.

12 Közös európai érdek
Az Európai Unió tagországainak közös érdeke, hogy egységes törvényi keret jelölje ki a mesterséges intelligencia fejlesztésének irányait, és szabályozza használatát. Az európai embereszményen és szabadságjogokon alapuló megközelítés így előnyt jelent, hogy kontinensünk érdemben felvegye a versenyt a világ más régióival. Az irány jó, hiszen rövidesen hatályba lép az AI Act.

Hirdetés

14 A technológia vezetőkből lesznek a jövő vezérigazgatói
Egyszerre hatékony technológiai döntéshozó és a vállalati változás irányítója - lássuk a transzformatív IT-vezető legfőbb kompetenciáit!

16 Fontos témák kerültek napirendre az OECD KKV Miniszteri Konferenciáján
Párizsban gyűltek össze az OECD-országok KKV és Vállalkozási Miniszterei, hogy megtárgyalják, hogyan segíthetik a vállalkozásokat válságállóbbá válni.

17 Az informatikai háttér szorosan összefügg a munkahelyi elégedettséggel
A munkavállalók körében mára hatalmas népszerűségre tett szert a hibrid munkavégzési modell, vagyis az irodai és otthoni munka ötvözete, és elvárják, hogy a munkaadók az elérhető legjobb technológiát biztosítsák ehhez.

18 Lenovo - Innovációs álmok és realitások
A mesterséges intelligenciát és a gépi tanulást sürgős prioritásaik közé soroló vállalati IT vezetők a piaci ellenszélben kétszer nagyobb valószínűséggel ruháznak be új technológiákba, mint meglévő informatikai környezetük optimalizálásába, állapította meg nemzetközi felmérésében a Lenovo. Négyötödük ugyanakkor attól tart, hogy nem lesz elegendő forrása az IT infrastruktúra hathatós továbbfejlesztéséhez.

20 Oracle - Uniós adat Európában marad
Elindítja európai uniós szuverén felhőszolgáltatását az Oracle, amelynek tervét tavaly júliusban jelentette be. Az új felhőrégiót unióbeli szakembereket alkalmazó, európai jogi személyek működtetik itteni adatközpontokban, más felhőrégióktól elkülönülten, de azokkal megegyező szolgáltatásokkal. Minthogy az ügyfelek adatai helyben maradnak, a cég szerint az uniós adatvédelmi jogszabályok vonatkoznak majd az Európán kívülről érkező hatósági hozzáférési kérelmekre is.

22 Digitális platformok veszik le a terhet a kkv-k válláról
A vállalkozások majdnem háromszor annyi időt töltenek el ügyviteli teendőik elvégzésével, mint amennyit a tényleges üzleti tevékenységükre fordítanak - derül ki a McKinsey egy korábbi kutatásából, amelyben az észak-amerikai kis- és középvállalkozásokat vizsgálták. A durva adminisztrációs terheket a magyar cégek is érzik, számukra lehet jó hír, hogy erre a problémára is megoldást jelenthetnek a digitális pénzügyi asszisztensek.

23 IDC - Adatokra költünk
Európa a jelenlegi gazdasági nehézségekkel dacolva a következő öt évben is többet fog költeni infokommunikációs technológiára, adott előrejelzést friss fekete könyvében az IDC. Az elemző szerint a generatív AI ebben az időszakban átformálja a nagyadat- és analitikai szoftverek szegmensét - így a múlt év második felében még nagyot lassító közép-kelet-európai piac is újra átsorolhat a gyorsítósávba.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.