Hirdetés
. Hirdetés

Cisco - Kvantumugrás a felhőben

|

Agilis és ambiciózus, vállalkozó szellemű szervezeti egységet hozott létre a Cisco a feljövő technológiák sikerre viteléhez, amelynek egyik első akvizíciója a budapesti Banzai Cloud felvásárlása volt. Interjú Vijoy Pandeyjel, az Emerging Technologies and Incubation munkáját irányító alelnökkel.

Hirdetés

Mesterséges intelligencia és gépi tanulás, kvantumszámítógépek és metaverzumok - az újgenerációs és feljövő technológiák egyre nagyobb hatást gyakorolnak a hálózatokra és a felhőkre, mind a kapacitás- és teljesítményigény, mind az üzemeltetés vonatkozásában. A Cisco által két éve, 2020-ban létrehozott Emerging Technologies and Incubation (ET&I) nemcsak az új technológiák fejlesztését, az innovációt gyorsítja, hanem kifejezetten az inkubációt, az új technológiákra épülő termékek és szolgáltatások agilis és sikeres piacra vitelét, szállítási és fogyasztási modelljeit is átfogó módon támogatja.

A kutatással, fejlesztéssel, szoftvermérnöki tervezéssel és megoldásépítéssel egyaránt foglalkozó ET&I csapatot Vijoy Pandey, a Cisco alelnöke és felhőért felelős technológiai igazgatója vezeti. Több mint húsz éve tervez és üzemeltet világméretű elosztott rendszereket és felhőket, olyan vállalatoknál töltött be hasonló pozíciókat, mint az IBM és a Google. A számítógép-tudomány doktorával, aki nyolcvannál több szabadalmat is jegyez, budapesti látogatásakor készítettünk interjút.

Computerworld: Miért hozták létre az ET&I-t?

Vijoy Pandey: Nemcsak a technológiák fejlődnek gyorsan, hanem a felhasználói igények, az üzleti környezet is. Az új technológiákra épülő megoldásokat kereső ügyfélkör átalakul, változik a vásárlás motivációja is - a felhasználók megszólításához, az agilis megoldásszállításhoz ezért szükséges az innovációval együtt az inkubációnak is fokozott figyelmet és dedikált, áramvonalas szervezeti egységet szentelni, különösen egy olyan óriáscégnél, mint a Cisco.

Az újgenerációs technológiák, a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás, a rájuk épülő modern, elosztott alkalmazások már napjainkban is egyre újabb követelményeket támasztanak a hálózatokkal és a felhőkkel szemben, és a továbbiakban ez még inkább így lesz. Az infrastruktúra fizikai rétegében a Cisco a terület vezető szállítójaként fejlett megoldásokat ad a hálózatok összekapcsolásához, menedzseléséhez és védelméhez, ugyanakkor a szoftveres rétegben is hasonló megoldásokat fejleszt a modern alkalmazásokkal érkező, új igények kiszolgálásához.

Hirdetés

Gondoljunk bele, hogy egy mobil banki alkalmazás futtatásához, a tranzakciók teljesítéséhez például milyen sok rendszernek kell összehangoltan, megbízhatóan és biztonságosan együttműködnie az ügyfél mobil eszközétől kezdve a bank és a kártyakibocsátó cég hagyományos, nagygépes és modern, felhőalapú rendszerein át további szolgáltatók rendszereivel, egészen az ügyféladatokat kezelő, felhőalapú megoldásokig, készpénzfelvétel esetén pedig még a bankjegykiadó automatákat üzemeltető vállalatok rendszerei is hozzáadnak a teljes környezet összetettségéhez.

Mindennek olajozottan kell működnie ahhoz, hogy a bank a legjobb felhasználói élményt nyújtsa ügyfeleinek, és ugyanilyen fontos, hogy a bonyolult, sokszereplős környezetben a felmerülő problémák megoldása is a leggyorsabb legyen. A Cisco megoldásai átfogják a hálózatok, a hálózatmenedzsment, a biztonság, az együttműködés és a megfigyelhetőség (observability) területeit. Az ezekhez kapcsolódó új technológiák fejlesztését az ET&I innovációs és inkubációs tevékenységén keresztül tovább gyorsítja.

CW: Az ET&I ennek érdekében feljövő technológiákra építő startup cégeket is felvásárol, és egyik első akvizíciója a budapesti Banzai Cloud volt. Milyen megoldásokat fejlesztenek itteni kollégáikkal a modern, felhőalapú alkalmazások gyorsabb szállításához?

Vijoy Pandey: Első, jórészt Budapesten készült megoldásunk, a Calisti világpremierjét júniusban, a Cisco Live konferencián tartottuk (lásd Halló, hálózat! című cikkünket a 2022/13-as lapszámban). Nagyvállalati szintű platformként a Calisti a mikroszolgáltatások összekapcsolását, védelmét és életciklus-kezelését teszi egyszerűbbé a bonyolult, többfelhős (multi-cloud) környezetekben.

Vele együtt debütált másik termékünk, a Panoptica, amelyet a szintén felvásárolt, izraeli Portshift technológiájára építettünk. Felhőalapú biztonsági technológiákhoz ad kapcsolódási pontot ez a megoldásunk, amelyekre a fejlesztők és a szoftvermérnökök az elosztott, konténerezett és más típusú alkalmazások készítése és futtatása során egyaránt támaszkodhatnak.

Mindkét új, nyílt forráskódú termékünkkel a Cisco kifejezetten alkalmazásprogramozási interfészekre (API-kra) építő megoldásainak és eszközeinek kínálatát bővíttettük, amelyek a modern alkalmazások gyors, mégis biztonságos bevezetését, az elosztott architektúrák összekapcsolásához, védelméhez és automatizált menedzseléséhez szükséges megfigyelhetőség (observability) kialakítását segítik elő.

CW: Mit árulhat el az ET&I budapesti fejlesztőcsapatát érintő, további feladatokról, tervekről? Készülnek itteni szervezeti fejlesztésekre is?

Vijoy Pandey: A megfigyelhetőség eszközpalettájának további bővítésén dolgozunk, folyamatosan újabb képességeket fogunk bejelenteni. A Banzai Cloud ehhez már most is értékes komponenseket fejleszt. Kiváló szakemberek alkotják a jelenleg 35 fős csapatot - erre hamar felfigyeltünk, első akvizíciós tárgyalásunkat nem véletlenül velük indítottuk -, de a létszám bővítése is kezdettől fogva terveink között szerepel.

Rövid időn belül tíz új szakembert alkalmaztunk Budapesten fejlesztői és mérnöki munkakörökben, akik az iparág élvonalába tartozó csúcstechnológiákkal izgalmas feladatokon dolgoznak. Nekik az ET&I agilitását tudjuk nyújtani, miközben a Cisco világméretű szervezetének és partner ökoszisztémájának minden támogatása, erőforrása és lehetősége is elérhető számukra.

Munkánkba ugyanis a Cisco partnereit - közöttük rendszerintegrátorokat, tanácsadókat, távközlési cégeket és olyan szállítókat is, mint például az AWS, a Google és a Microsoft -, valamint ügyfeleit is bevonjuk a közös innováció jegyében. Számos nyílt forráskódú projektet viszünk, és szoftvereinkhez a feliratkozó érdeklődőknek ingyenes hozzáférést is adunk. Mindenkit bátorítok eti.cisco.com weboldalunk felkeresésére, ez a legjobb kiinduló pont, akár ügyfélként vagy partnerként érdeklődik valaki munkánk és megoldásaink iránt, akár leendő kollégaként csatlakozna csapatunkhoz.

CW: Milyen lesz a hálózat és az együttműködés évtizedünk végére? Melyek azok a kihívások, amelyek megválaszolása elé a legnagyobb várakozással tekint?

Vijoy Pandey: A kvantumtechnológia elterjedését emelném ki ebben az összefüggésben, mint a közeljövő egyik legnagyobb kihívását. Ma már tudjuk, hogy a meglévő, hagyományos és újgenerációs feldolgozó egységekkel együttműködő kvantumprocesszorok sokkal hamarabb az éles informatikai környezetek részévé válnak, mint azt korábban gondoltuk (lásd Szuperszámítógép kvantumcentrikusan című cikkünket a 2022/10-es lapszámban). Színre lépésük hatalmas változást hoz az iparágban és mindannyiunk életében. A hagyományos és a kvantumnode-ok összekapcsolásához és kommunikációjához, a hagyományos és a kvantuminformációkat hordozó adatcsomagok kezeléséhez az egész internetnek meg kell újulnia, mindent át kell alakítanunk az alkalmazásoktól kezdve az operációs rendszeren át az infrastruktúráig és a kibervédelemig. Nem beszélve arról, hogy a kvantumszámítógépekkel az összes, eddig titkosított információ hirtelen feltörhető lesz, ami ijesztő kilátás, erre a problémára társadalmi szinten is mielőbb megoldást kellene találni.

Együttműködés terén pedig a metaverzumok elterjedése támaszthat új követelményeket a hálózatokkal szemben, amennyiben kiterjesztett vagy kevert valóságot értünk alattuk. Virtuális valóságként ugyanis a csoportmunka támogatásában aligha, inkább a szórakoztatásban lehet létjogosultsága ennek a koncepciónak.

Mindenesetre a metaverzumokban az összekapcsolt környezeteken következetesen átívelő azonosságkezelésnek, a bizalmat nem előlegező kiberbiztonsági megközelítésnek még a mostaninál is nagyobb szerepe és súlya lesz, ezért a Cisco Talos technológiáin is újabb megoldásokat fejlesztünk. Feladatunk továbbra is az, hogy a technológia gyors fejlődésével járó változások kezelésében, az elosztott környezetek összekapcsolásában, menedzselésében és védelmében segítsük ügyfeleinket - úgyhogy az ET&I csapata biztosan nem fog tétlenkedni a következő években.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.