Hirdetés
. Hirdetés

Dell Technologies World 2024 - Nagyüzem az AI gyárban

|

A mesterséges intelligencia bevezetését és skálázását felgyorsító infrastruktúrát, tároló, adatvédelmi és hálózati megoldásokat, valamint szolgáltatásokat jelentett be a Dell Technologies. A szállító éves konferenciáján debütált a Snapdragon processzoros Dell AI PC-k új sorozata is, amely a Microsoft Copilot+ asszisztensével növeli a felhasználók termelékenységét.

Hirdetés

A Dell AI Factory, amelyet a Dell Technologies májusban Las Vegasban megtartott éves konferenciáján jelentett be, az eszközöktől kezdve az adatközponton át a felhőig ívelő termékportfólióhoz, valamint a technológiai partnerek nyílt ökoszisztémájához ad hozzáférést - hagyományos vásárlás vagy Dell APEX előfizetés útján -, hogy a szervezeteket egyedi igényeikre szabott mesterséges intelligencia alkalmazások létrehozásában segítse.

- Példátlanul gyors ütemben alakítja át a vállalatokat a mesterséges intelligencia, adatközpontjaikat az alapoktól kell újratervezniük, hogy kezelni tudják az AI sebességét és nagyságrendjét, miközben az új AI PC-kkel az egyéni és a csoportmunka is a termelékenység új szintjére lép - mondta Jeff Clarke, a Dell Technologies alelnöke és operatív igazgatója a konferencia nyitó előadásában. - Olyan infrastruktúra megoldásokra és eszközökre lesz szükségük mindehhez, amelyek célzottan az AI specifikus igényei szerint készültek. A Dell AI Factory a világ legszélesebb AI termékportfóliójával és vezető AI ökoszisztéma partnereivel segíti hozzá a szervezeteket a mesterséges intelligencia gyorsabb bevezetéséhez, jól méretezhető megközelítést biztosít az AI telepítések irányításához helyben, a peremhálózaton és a felhőalapú környezetekben.

Jeff Clarke, alelnök és operatív igazgató...

Termel és véd a technológia

Az AI gyárából elérhető eszközök és infrastruktúra megoldások között a Dell tovább bővítette AI PC-inek és munkaállomásainak kínálatát. A Snapdragon X Elite és Snapdragon X Plus processzorokra épülő, öt új laptop - az XPS 13, Inspiron 14 Plus, Inspiron 14, Latitude 7455 és Latitude 5455 modell - a Microsoft Copilot+ digitális asszisztensével a professzionális és a lakossági felhasználóknak egyaránt új élményt, kiemelkedő teljesítményt és termelékenységet, egyszerű feladatvégzést és nagyobb biztonságot ígér.

Egyedi, integrált Qualcomm Oryon CPU, prémium kategóriás GPU és neurális (NPU) feldolgozó egységeikkel az AI PC-k minden számítást helyben, az eszközön végeznek. A laptopok neurális feldolgozó egysége másodpercenként akár 45 billió műveletet is végrehajt, a felhasználók így azonnali válaszokat kapnak, amikor az eszközre telepített Copilot+ asszisztenssel saját tartalmaikban keresnek - és bizonyára a mobilitásra sem lesz panaszuk, mert a gépek akkumulátoros üzemideje a 21 órát is elérheti.

A mesterséges intelligencia munkaterheléseire felkészített infrastruktúra megoldások között mutatkozott be a Dell PowerScale F910 all-flash tárolómegoldás, amely a korábbi modellekhez képest 127 százalékkal nagyobb adatáramlási (streming) teljesítményt ad. Két egység (2U) méretű node-ja, amely 24 darab NVMe SSD meghajtóval konfigurálható, 20 százalékkal nagyobb adatsűrűséget biztosít, így az adatéhes mesterséges intelligencia kiszolgálását költséghatékonyabbá és fenntarthatóbbá teszi, mivel wattra vetített teljesítménye is kétszer nagyobb, mint az elődöké.

A PowerScale: Project Lightning a Dell rendkívül nagy teljesítményű, párhuzamos fájlrendszereként premierezett Las Vegasban. A gyártó ezt a szoftverarchitektúrát beépíti PowerScale tárolóiba, hogy a kiterjedt és összetett AI munkafolyamatokat felgyorsítva rövidítse a modellek tanításához szükséges időt. A Dell Solution for AI Data Protection pedig szoftverekkel, készülékekkel és referenciatervekkel segíti a kritikus fontosságú AI alkalmazások és adatok védelmét, az egyszerűbb, mégis biztonságosabb telepítést.

Konferenciáján a gyártó hálózati portfóliójában is új termékeket mutatott be. A Dell PowerSwitch Z9864F-ON és a Dell PowerEdge XE9680 egyaránt nagyobb teljesítményt és skálázhatóságot, nagyobb átviteli sebességet és alacsonyabb késleltetést biztosít az AI alkalmazások futtatásához, míg a SmartFabric Manager for SONiC szoftvermegoldás a hálózatok telepítését, orkesztrálását és életciklusuk kezelését teszi egyszerűbbé.

Hirdetés

Technológiai partnereivel közösen a Dell Technologies egy sor újabb együttműködést és integrált megoldást is bejelentett Las Vegasban. A Dell Enterprise Hub on Hugging Face segítségével a szervezetek például könnyebben és biztonságosabban taníthatják és telepíthetik helyi (on-premise) Dell infrastruktórájukon a nyílt és testre szabott nagy nyelvi modelleket. A Dell AI Solution for Microsoft Azure AI Services pedig a mesterséges intelligencia olyan szolgáltatásainak telepítését gyorsítja fel a szoftvercég felhőjében futó Dell APEX Cloud Platformon, mint a beszéd átírása és fordítása.

A szállító a márciusban bejelentett Dell AI Factory with NVIDIA kínálatát is új szerverekkel, munkaállomásokkal és peremhálózati megoldásokkal bővítette, amelyek AI hardverportfólióját az NVIDIA AI Enterprise szoftverplatformjával, Tensor Core GPU és Bluefield DPU feldolgozó egységeivel, valamint Spectrum-X Ethernet hálózati szövetével integrálják. A 4U méretű Dell PowerEdge XE9680L például nyolc darab NVIDIA Blackwell GPU-val konfigurálható, így az ipari szabványos x86-os rack szekrényben node-onként 33 százalékkal nagyobb GPU sűrűséget biztosít a nagy teljesítményhez.

A bejelentett eszközök, infrastruktúra megoldások, valamint felhőalapú és professzionális szolgáltatások egy része már a konferenciával egy időben elérhetővé vált, többségük pedig augusztusig fog megjelenni a piacon.

Csúcstárolók a felhőkben

Dell PowerStore tárolómegoldásait a teljesítményt, hatékonyságot, rugalmas állóképességet és többfelhős adatmobilitást növelő képességekkel, Dell APEX portfólióját pedig új AIOps fejlesztésekkel, valamint Kubernetes tárolásfelügyelettel is bővítette a Dell Technologies.

A mind nagyobb teljesítményt és kapacitást igénylő AI munkaterhelések kezelését a Dell PowerStore a legrugalmasabb QLC (quad-level cell) tárolással segíti. Terabájtra vetítve a QLC alapú tárolás alacsonyabb költségek mellett biztosít nagyvállalati szintű teljesítményt, mint a TLC (triple-level cell) típusú tárolók. Használatát a vállalatok akár 11 darab QLC meghajtóval is kezdhetik, hogy azután a kapacitást készülékenként (appliance) akár 5,9 petabájtig skálázhassák. A PowerStore intelligens terheléselosztó képességeivel pedig a TLC és a QLC klasztereket kombinálva még nagyobb költségmegtakarítást érhetnek el. A felső kategóriás készülékek frissítései az új data-in-place megközelítéssel 66 százalékkal növelik a hardver teljesítményét.

...valamint Michael Dell, elnök-vezérigazgató a Dell Technologies World 2024 nyitó előadásában

A Dell PowerStore-hoz bejelentett szoftverfejlesztések a tárolás hatékonyságát, biztonságát és felhőmobilitását is javítják. A működés közben zavartalanul telepíthető frissítésekkel a vállalatok akár 30 százalékkal növelhetik a vegyes munkaterhelések teljesítményét, és akár 20 százalékkal csökkenthetik a késleltetést. A kritikus fontosságú munkaterhelések védelmét a tárolótömbök és fájltárolók natív, szinkron replikációja, valamint a Windows, Linux és VMware környezetek ugyancsak natív, távoli replikációja szolgálja. A PowerStore és a Dell APEX Block Storage for Public Cloud összekapcsolásával pedig a vállalatok többfelhős stratégiájukat is könnyebben megvalósíthatják, mivel munkaterheléseiket egyszerűbben vihetik a felhőbe, ahol tárolókapacitásukat is a legrugalmasabban skálázhatják.

Mindezen fejlesztések az új PowerStore Prime integrált megoldások részét képezik, amelyek a frissített PowerStore rendszereket az ügyfelek tárolóberuházásait védő programokkal kapcsolják össze. A programok többek között 5:1-es adatcsökkentést garantálnak, és a Dell ProSupport vagy ProSupport Plus támogatási csomagokban folyamatos modernizálással hosszabbítják az eszközök életciklusát. A szervezetek emellett a használat rugalmas modelljei közül választhatnak, a PowerStore tárolókat például szolgáltatásként, Dell APEX előfizetéssel is elérik: ebben a konstrukcióban csak a ténylegesen használt kapacitásért fizetnek havonta.

Dell APEX portfólióját a Dell Technologies a mesterséges intelligencia és a többfelhős környezetek informatikai felügyeletét egyszerűsítő és automatizáló megoldásokkal, valamint AIOps képességekkel is bővítette. A Dell APEX Navigator SaaS funkcionalitása például Kubernetes tárolómenedzsmenttel gyarapodott, és még kiterjedtebb támogatást ad a Dell APEX Storage for Public Cloud megoldásokhoz.

Az említett hardveres, szoftveres és felhőalapú tárolómegoldások és képességek május végétől októberig folyamatosan kerülnek piacra, egy részük csak az Egyesült Államokban. A Dell APEX Navigator for Kubernetes Amerikában például már elérhető a PowerFlex szoftveralapú tárolókhoz. A szállító tervei szerint azonban 2024 második felétől a Dell APEX Cloud Platform for Red Hat OpenShift és a Dell PowerScale megoldásokat is támogatni fogja, további piacokon is.

Cikkünk a ComputerTrends magazin 2024. június 6-ai nyomtatott lapszámában jelent meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.