Hirdetés
. Hirdetés

Deloitte - Generatív AI, az üzlet alapszükséglete

|

A generatív mesterséges intelligencia a fenntarthatósági követelményekkel és az új bevételi paradigmákkal együtt visszafordíthatatlanul átformálhatja a technológia, a média és távközlés területét, hívta fel a figyelmet 2024-es előrejelzésében a Deloitte. Az elemző szerint az új év meghatározó időszak lesz az iparág számára, amelyben a növekedés óriási lehetőségeit azokhoz mérhető kockázatok kísérik

Hirdetés

Idén a generatív AI a vállalati körökben figyelmet keltő koncepcióból az iparágat átalakító valósággá, felkapott hívószóból üzleti alapszükségletté válhat, prognosztizálja a Deloitte jelentésében (Technology, Media & Telecommunications 2024 Predictions), amelyben az infrastruktúrától kezdve a felhőszolgáltatásokig, az vállalati termelékenységet növelő alkalmazásoktól kezdve a speciális mérnöki és tervező eszközökig számos vonatkozásban vizsgálja a generatív mesterséges intelligencia piaci trendjeit és várható üzleti hatásait.

Az elemző-tanácsadó cég szerint 2024-ben a generatív AI szinte minden vállalati szoftver integrált részévé válik, ezért a szoftverszállítók és az informatikai osztályok is ki fogják találni, hogy milyen árcédulát rakjanak a beépített, új képességek mellé. A vállalati szoftvereket szállító cégek bevételei ennek köszönhetően 10 milliárd dollárral növekedhetnek az év végéig, ami figyelemre méltó teljesítmény lesz egy új piac első 12 hónapjában, tette hozzá a Deloitte, bár ez a növekedés inkább az év második felében következhet be.

Valószínűleg világszerte hatással lesz a piacokra az átfogó szabályozás (EU AI Act) is, amelyet az Európai Unió készül bevezetni a mesterséges intelligenciára vonatkozóan. Bár jövőre léphet hatályba, a törvény már idén az innováció és a megfelelés egyensúlyozására fogja késztetni a generatív mesterséges intelligencia területét. Legfontosabb rendelkezései a hozzájárulásra, az elfogultság enyhítésére és a szerzői joggal kapcsolatos kérdésekre terjedhetnek ki, és a jól kidolgozott szabályok kedvező környezetet teremthetnek a beruházások számára, mutatott rá az elemző.

- A technológiai ágazat 2024-ben új küszöböt fog átlépni, és a generatív mesterséges intelligenciát állítja a középpontba, amely a koncepciók perifériájáról indulva most válik a vállalati innováció alapjává - mondta a jelentés közzétételekor Gillian Crossan, a Deloitte & Touche LLP globális technológiai szektorának vezetője. - Előrejelzéseinkkel többek között a generatív AI-hoz fejlesztett, speciális processzorokban rejlő potenciálra hívjuk fel a figyelmet, amelyek piaca 50 milliárd dollár fölé nőhet. Mindezt a fejlődést azonban kockázatok kísérik, az EU készülő szabályozása például a változás akadálya, de katalizátora is lehet. Ezen a fordulóponton elengedhetetlen, hogy az iparág vezetői eligazodjanak a komplexitásban, és a törvényi megfelelést összehangolják a kreativitással, mert így tudják majd teljes mértékben felszabadítani a generatív AI átalakító erejét.

Fenntarthatóság és nyereség

A mindent átható technológia elterjedését a fenntarthatósággal kapcsolatos aggodalmak kísérik. Bár világszinten az üvegházhatású gázkibocsátás mindössze 2 százalékáért felel, a távközlési szektor aktívan keresi a lehetőséget, hogy szénlábnyomát tovább csökkentse. Olyan kezdeményezések adhatnak erre alkalmat, mint a rézvezetékes hálózatok kiváltása energiahatékony, optikai üvegszálas megoldásokkal, az energiaintenzív 3G hálózatok kivezetése, a terepi szolgáltatásokhoz használt flották elektromos járművekkel való feltöltése, valamint energiatakarékos megoldások bevezetése az 5G hálózatokban. A Deloitte előrejelzése szerint a távközlési szektor ezen a módon 2024-ben világszinten 2 százalékkal csökkenthetné szénlábnyomát - ami 15 millió tonna szén-dioxidnak felel meg -, és a jövő évben ugyanezt megismételhetné.

Idén több régió gallium- és esetleg germánium-tartalékai is kimerülhetnek, továbbá hiány léphet fel ritkaföldfémekből (REE) és más anyagokból is, ami negatív hatással lesz az említett anyagokat felhasználó iparágakra - ennek mértéke a 250 milliárd dollár éves piaci értéket is meghaladhatja. Miközben a világkereskedelmi feszültségek továbbra is kihívásokat okoznak, a technológiai szektor és processzorgyártó ipar az ellátási lánc ellenálló képességét azzal erősítheti, hogy növeli az e-hulladék újrahasznosításába, a digitális ellátási hálózatokba, a raktározásba, az új bányákba és kohókba, valamint a fenntartható félvezetőgyártásba történő beruházásait.

Hirdetés

Jóllehet az energia, a víz és a technológiai gázok abszolút értelemben vett felhasználása a félvezetőgyártásból származó bevételekhez hasonlóan 2024-ben növekedhet, az elemző az átlagos víz- és energiaintenzitás éves szintű csökkenését várja, amihez a fenntartható működés mellett elkötelezett modern, zöldmezős üzemek létesítése is hozzájárulhat. A digitálisan átalakuló mezőgazdaságban alkalmazott technológiák az élelmiszer-biztonság és a környezeti fenntarthatóság növelésében szintén kulcsszerephez jutnak. Piacuk mérete 2024-ben világszinten elérheti a 18 milliárd dollárt.

A technológiai vállalatoknak szembe kell nézniük egy további nagy kihívással, a fejlett technológiák, különösen a generatív mesterséges intelligenciát integráló szoftverek pénzzé tételének bonyolultságával is. Míg a technológiához speciális processzorokat szállító chipgyártók bevétele idén több mint 50 milliárd dollárral növekedhet, a szoftvercégek helyzete valamivel nehezebb. A szoftverek generatív mesterséges intelligenciára épülő funkcióinak elfogadása ugyan a fogyasztói magatartás fejlődését mutatja, kérdés azonban, hogy az ügyfelek mekkora felárat hajlandók fizetni ezekért a fejlesztésekért. Minthogy 2024 végére a vállalati szoftverek szinte minden szállítója integrálja a generatív AI képességeit valamelyik termékébe, a kihívást nem a technológia elfogadása, hanem egy olyan árképzési modell megtalálása jelentheti, amely tükrözi az értéket, ugyanakkor a piac is elfogadja.

A távközlési szektorban eközben a hagyományos szolgáltatásokon túl alakulhatnak majd ki innovatív árazási stratégiák. Az eszközök közvetlen, egymás közti (Device-to-Device), illetve műholdas kommunikációs képességei iránt például növekszik a kereslet, ami nemcsak a mobil szolgáltatók, hanem az eszköz- és a félvezetőgyártók előtt is új üzleti lehetőségeket nyit. A technológiára épülő alapszolgáltatások - mint például a segélyhívás, a rövid szöveges üzenetek küldése és az IoT monitorozás - már elindultak. A Deloitte szerint idén 220 millió darab, műholdas kommunikációra képes okostelefon értékesítése várható, amelyekbe a gyártók mintegy 2 milliárd dollár értékben fognak speciális processzorokat építeni.

Helyi felhők és magánadatok

Néhány további előrejelzés a Deloitte jelentéséből, amely szintén a biztonságra, a hatékonyság növelésére és a kockázatok csökkentésére, valamint a törvényi megfelelésre helyez hangsúlyt:

A geopolitikai feszültségek és a növekvő kiberfenyegetések kereszttüzében a lokalizált felhőmegoldások stratégiai fontosságúvá válnak a szervezetek számára. A kormányzati felhők és az elosztott felhők piaca az új évben 41 milliárd, illetve 7 milliárd dollár fölé növekszik.

Idén az okostelefonok a biztonságos azonosítás szerves részévé válnak, nemcsak az online bejelentkezés, hanem a fizikai hozzáférés módját is forradalmasítják, és ebben az átalakulásban a biometrikus technológiák várhatóan kulcsszerepet kapnak. A kétfaktoros azonosítás folyamata pedig továbbra is az egyszer használatos jelszavak, illetve kódok küldésére használja majd az okostelefonokat. Becslések szerint a szolgáltatások már 2022-ben mintegy 1,7 billió ilyen üzenetet küldtek ki, ami 26 milliárd dollár értékű hálózati forgalmat eredményezett.

Egyre több vállalat dönt amellett, hogy generatív AI modelljeit saját adatain tanítsa. A trend nem csupán a termelékenység és a költséghatékonyság növelését, hanem a nyilvános adatkészletekkel együtt járó kockázatok csökkentését is célozza. A szervezetek mesterséges intelligenciára fordított költésén belül a generatív AI részesedése idén 30 százalékkal növekedhet.

Újabb fordulópontot jelezhet, hogy a nagyobb internetsebesség iránti kereslet, amely eddig folyamatosan növekedett, 2024-ben tetőzhet. A leggyakrabban használt alkalmazások legalább 90 százaléka idén már nem igényel nagyobb bitrátát, mint a tavalyi évben. Az alkalmazások minimum 80 százalékánál pedig a szállító által ajánlott átviteli sebesség 2025-ben is változatlan marad.

Minthogy a befektetők és a szabályozó hatóságok is egyre inkább igénylik az átlátható környezeti, társadalmi és irányítási (ESG) mutatókat, a szabványosított ESG jelentések készítését támogató szoftverek forgalma 2024-ben várhatóan meghaladja majd az 1 milliárd dollárt. A Deloitte előrejelzése szerint a trend a következő években is kitart, így az ESG szoftverek piaca több mint 30 százalékos összetett éves növekedési rátával bővülhet.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.