Hirdetés
. Hirdetés

Egyre jobban terjed a fintech szektorban a ChatGPT

|

Továbbra is óriási lelkesedés övezi az OpenAI mesterséges intelligencia megoldását, a ChatGPT-t. Pénzügyi nagyvállalatok és fintech startupok sora kezdett el különböző termékeket és szolgáltatásokat fejleszteni a megoldás mögött álló hálózat köré.

Hirdetés

Hogy mutatja be magát a ChatGPT?

A ChatGPT egy fejlett számítógépes program, amely mesterséges intelligenciát használ arra, hogy beszélgetéseket folytasson emberekkel. Olyan, mint egy intelligens virtuális asszisztens, amely képes megérteni a kérdéseket és hasznos válaszokat ad. Nagy mennyiségű információval tanították be, és tudásával kérdések széles körére tud válaszolni, magyarázatokat ad, és beszélgetéseket folytat különböző témákról. Egyszerűen fogalmazva tehát a ChatGPT egy olyan számítógépes program, amely képes bárkivel beszélgetni, megérti a kérdéseit, és intelligens válaszokat ad azokra a tanultak alapján.

Újabb szinte emelkedik a Bloomberg

A pénzügyi szektor egyik leghíresebb adatbázisa a Bloomberg nevéhez fűződik. Az úgynevezett Bloomberg Terminal szolgáltatás keretein belül a felhasználók - jellemzően befektetők, kereskedők és elemzők - szinte minden számukra releváns pénzügyi adathoz és információhoz hozzáférhetnek. Különböző kollaborációs funkcióinak köszönhetően az emberek egymás között is megoszthatnak adatokat és meglátásokat, ezzel is közelebb segítve egymást céljaikhoz.

Ezt a szolgáltatást emeli új szintre a Bloomberg GPT érkezése. A megoldás a ChatGPT mögött álló hálózatra támaszkodik. Segítségével még könnyebb lesz eligazodni a pénzügyi szektorban. Egyszerűbb lesz többek között:
• könnyebb kérdéseket megválaszolni, mint például ki a Citi vezérigazgatója,
• egy részvényekkel kapcsolatos hír címéről eldönteni, hogy pozitív vagy negatív felütése van-e, valamint
• pénzügyi tartalmakat gyártani akár minimális kezdeti anyagból is.

Hatékonyabbá válik a Morgan Stanley

A Morgan Stanley is hasonló vonalon indult el saját termékfejlesztésében, azonban felhasználói bázisát egyelőre csak saját alkalmazottjaira korlátozza. A vállalat egy olyan megoldást dolgozott ki, amely a házon belül megtalálható jelentős adatvagyont képes könnyebben emészthető formában prezentálni.

A vagyonkezelői üzletág munkatársai ezáltal hatékonyabban tudnak vállalatokat, iparágakat, eszközosztályokat, értékpapírpiacokat, valamint földrajzi régiókat elemezni. Csak kérdezniük kell a chatbottól és azonnal meg is kapják a választ.

Hirdetés

Kölcsönösen előnyös együttműködés

A fizetési szolgáltató Stripe igyekszik mélyebb kapcsolatot kialakítani a ChatGPT-t fejlesztő és üzemeltető OpenAI-jal. Egy idei megállapodás keretein belül a Stripe intézi az OpenAI felületén esedékes fizetések feldolgozását. Ezzel párhuzamosan a Stripe 14 kísérleti projektet indított, melyek az OpenAI mesterséges intelligencia technológiáját alkalmazzák valamilyen formában.

Az egyik ilyen projekt a vállalat fejlesztőinek nyújthat segítséget. Ahelyett, hogy a fejlesztői dokumentációban kelljen hosszasan információt keresni, a jövőben potenciálisan egy rövid kérdés alapján is megtalálhatják a kollégák azt, amire szükségük van. Egy másik kezdeményezés pedig a komplex adatbázis-lekérdezések helyett egyszerű, mindennapi nyelvezetet hozna a munkafolyamatokba.

Ez még csak a kezdet

Rengeteg fintech vonzatú ChatGPT projektről lehetne még beszámolni. A Klarna ügyfelei immár kérhetnek személyre szabott vásárlási tippeket, ha csak egy általános elképzelésük van arról, mit szeretnének venni. A MoneyLion egy fejlett keresőfunkción dolgozik, amellyel tranzakciók, ajánlatok és termékek között lehet böngészni. Várhatóan ez még csak a kezdet, és idén még több ChatGPT-re támaszkodó, vagy azáltal inspirált termék és szolgáltatás jelenhet meg a piacon.

A Peak kutató és tanácsadó csapata minden hónapban átfogó körképet készít a fintech világ mozzanatairól, azok bankszektorra, biztosítókra, IT szektorra és kormányzati szervekre gyakorolt hatásairól. A tanulmányokban részletesen foglalkozunk a nemzetközi fintech fejleményekkel, amelyeket a lehetőségek és a fenyegetések szempontjából is elemzünk. A teljes körképpel, vagy annak egyes elemeivel kapcsolatban felmerülő kérdéseket a science@peakfs.io email címre várjuk.

Feliratkozás a Fintech Világa Heti Hírlevélre >>>

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.