Hirdetés
. Hirdetés

Exoszkeletonok - Viselhető robotok

|

Ülőmunka szék nélkül vagy okos és erős hátizsák?

Hirdetés

Izmos, kétszámjegyű növekedésre számít az exoszkeletonok európai piacán az IDC az évtized közepéig. A munkaerőt fizikailag és digitálisan is átalakító, dolgok internetére csatlakozó és mesterséges intelligenciával felvértezett külső vázak nem olcsó darabok, de okos megoldásokat a vállalatok szerencsére a hozzáférhetőbb osztályba tartozó, passzív modellek között is találnak.

Bár a gyártás nagy költsége és a gyakran százezer dollárt meghaladó, kereskedelmi ár lassítja az ipari exoszkeletonok elterjedését - és térhódításukat a tanúsítás összetett követelményei, valamint az ember és a gép közötti koordináció megteremtésének nehézségei sem segítik nagyon -, a külső vázak gyökeres változást hoznak egyre több munkahelyen, fokozzák és kiterjesztik az alkalmazottak képességeit, javítják a munkavégzés élményét és biztonságát, védik a felhasználók egészségét.

Hirdetés

Az International Data Corporation felmérése (Emerging Techs Survey 2021) szerint Európában a gyártóipari vállalatok, az olaj- és gázkitermelő cégek, valamint a bányatársaságok harmada (33 százalék) exoszkeletonok bevezetését tervezi a következő két évben. A munkavállalóikat már külső vázakkal felruházó vállalatok pedig jelentős előnyöket érnek el, a folyamatok gyorsabb átfutásáról és a munkahelyi balesetek csökkenő számáról nyilatkoznak.

- Minthogy több ezer dollárba kerülnek, az exoszkeletonokat nem nevezhetjük széles körben hozzáférhető, demokratizált technológiának, ráadásul a megoldások és a gyártók stratégiái továbbra is élesen megoszlanak bizonyos ágazatok, például a gyártóipar, az egészségügy és a hadászat között - mondta Andrea Minonne, az IDC vezető kutatáselemzője. - Ennek ellenére a külső vázak olyan technológiát képviselnek, amely fordulatot hoz a szervezetek életébe, legyenek azok a humán augmentáció terén vezető szerepre törekvő gyártók vagy felhasználói oldalon olyan vállalatok, amelyek nagyobb agilitást, teljesítményt és jobb beruházásmegtérülést akarnak elérni.

Legfrissebb előrejelzésében (The Future of Augmented Humanity in Europe: 2020-2025 Forecast) az IDC ezért az exoszkeletonok európai piacán - amely tavaly elérte a 283 millió dollárt -, az évtized végéig meggyőző, kétszámjegyű növekedést vár. Az elemző szerint az ipari alkalmazások térhódítása mellett az egészségügyben jelentkező kereslet is lendületet fog adni ehhez a bővüléshez.

Okos és erős hátizsák

Az ipar területére összpontosító gyártók a növekvő keresletre válaszolva folyamatosan fejlesztik külső vázaikat. A vezető szereplők közé tartozó German Bionic az idei év elején hozta forgalomba mesterséges intelligenciával (AI) felvértezett Cray X exoszkeleton-családjának legújabb, ötödik nemzedékét. Az intelligens külső váz - amelyet a felhasználó hátizsákként visel, és testének több pontján rögzít - emelés során segít egyenesen tartani a gerincet, miközben a súlyterhelést okosan elosztja a váll- és a combizmok között.

A Cray X új modellje olyan fejlesztéseket tartalmaz, mint a járás aktív támogatása, az IP54-es szabványnak megfelelő por- és vízállóság, valamint a megnövelt teljesítményű, 40 voltos akkumulátor és a teljesen megújult energiagazdálkodási rendszer, amely a működés közben cserélhető aksival korlátlan üzemidőt biztosít. Az ötödik generációs Cray X, amely emelőmozdulatonként akár 30 kilogrammot is megtámaszt, az első exoszkeleton a maga nemében, amely a test két régióját is megtámasztja. Amikor a felhasználónak a felemelt terhet egyik pontból a másikba kell mozgatnia, akkor a külső váz finoman előre tolja a lábakat. A gyártó szerint az új megoldás ezzel az emelést és járást egyaránt magukban foglaló feladatokat végző munkavállalók erőnlétét őrzi, elejét veszi korai a kimerülésnek.

Szintet lép a munkahelyi biztonság növelésében a German Bionic Smart Safety Companion megoldásával, amely a kézi tehermozgatással járó folyamatokban egyszerre védi az alkalmazottak egészségét és növeli teljesítményüket. A Cray X integrált, AI-alapú ergonómiai rendszere hamar felismeri, ha a felhasználó rossz testtartásban dolgozik, és figyelmeztet a helytelen gyakorlat jeleire. Az okos munkavédelmi asszisztens ezáltal aktívan segít az elfáradás, valamint az ebből eredő hibák és sérülések megelőzésében. A Smart Safety Companion emellett egy intuitív műszerfalon keresztül kimutatásokkal támogatja a vezetőket az egyre fontosabbá váló környezeti, társadalmi és irányítási (ESG), valamint fenntarthatósági célok elérésében, az előrehaladás nyomon követésében és dokumentálásában.

A Cray X-et a gyártó szerint még az exoszkeletonok üzemeltetésében tapasztalatlan felhasználók is könnyen használatba vehetik, az új beléptető asszisztens ugyanis a beépített kijelzőn hasznos tanácsokat és utasításokat ad a hatékony és biztonságos induláshoz.

Elődeihez hasonlóan a könnyű, szénszálas felépítésű, ötödik generációs modell is könnyen csatlakoztatható az ipari IoT platformokhoz és az okosgyárakban alkalmazott más rendszerekhez, így valóban integrálható az üzleti folyamatokba. A kézi tehermozgatást a vállalatok ezáltal a digitális munkafolyamatok részévé tehetik, és teljesítményét a meghatározott mérőszámokon (KPI-ken) keresztül automatikusan mérhetik.

A German Bionic teljesen hálózatba kapcsolt Cray X exoszkeletonja már jelenleg is eredményesen védi a nehéz emelést végző munkavállalók egészségét olyan vállalatoknál, mint a BMW, az Ikea és a franciaországi székhelyű nemzetközi csomagkézbesítési szolgáltató DPD (lásd az első képen), amelynek 48 ezer alkalmazottja évente több mint 2 milliárd csomagot kezel.

Ülőmunka szék nélkül

Ergonomikus, kényelmesebb és hatékonyabb munkahelyek kialakításához azonban a vállalatok nem csupán a digitális csúcstechnológiákat felvonultató exoszkeletonok palettáján találnak megoldásokat.

A szintén német Noonee Chairless Chair elnevezésű külső vázát viselő alkalmazottak például álló helyzetből egyszerűen és könnyen aktív ülő pozícióra válthatnak, és az eszköz a helyváltoztatásban sem akadályozza őket. Az innovatív, "székmentes ülőalkalmatosság" az összeszerelésen, a kiszedésen, az ipari infrastruktúra telepítésén és karbantartásán, illetve más munkahelyeken naphosszat álló vagy ülő testhelyzetben dolgozó munkavállalók egészségét és erőnlétét kíméli. A gyártó szerint fél percnél rövidebb idő alatt felcsatolható Chairless Chair most bemutatott, legújabb modellje 1,5 és 2 méteres testmagasság között a felhasználóhoz igazítható, a viselet kényelmét pedig a váz csökkentett tömege mellett a textilborítás új anyagai és az érintkezés eddiginél kisebb felületei szolgálják.

Emelt karral, illetve fejmagasság felett végzett munka támogatásához készült a holland Skelex 360-XFR exoszkeletonja. Az ipari környezetekbe szánt külső váz nemcsak biztonságosan használható eszköz, hanem rendkívül tartós is. Külső héjának legfontosabb elemei - például a kartámasz és a magasságállító borítása - Tencate TecaSafe (Plus) és Kevlar Nomax anyagból készültek, így tűz- és lángállók, olaj- és vízlepergetők, valamint védenek az elektrosztatikus feltöltődés ellen.

A Red Dot dizájndíjas Skelex 360-XFR könnyen megosztható több felhasználó között, mivel egyszerűen lecsatolható és tisztítható alkatrészekből áll, amelyek S, M és L méretben is elérhetők, és rugalmasan beállíthatók. A külön megvásárolható Skelex Softgoods készletből pedig minden alkalmazott személyes karvédőt és hevedereket kaphat a közösen használt külső vázhoz.

Tervezői leleményességet dicsérő, okos megoldásként mindkét exoszkeleton csökkenti az alkalmazottak terhelését és támogatja egészséges testtartásukat, így munkahelyi teljesítményüket is növeli.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.