Hirdetés
. Hirdetés

Fujitsu ActivateNow 2022 - Transzformáció fenntarthatóan

|

Kvantumszámítógép-szimulátortól kezdve zöld processzortechnológián át a mobilhálózatok szénlábnyomát csökkentő, okos virtualizációig fenntarthatóságot növelő megoldásokat vonultatott fel éves konferenciáján a Fujitsu. Elindult a vállalat CaaS szolgáltatása is, amely szuperszámítógépekhez ad hozzáférést a felhőben.

Hirdetés

A gazdaság, a társadalom és a környezet fenntarthatóságának elérése mára kulcsfontosságú prioritássá vált, a vezetőknek mindinkább figyelembe kell venniük üzleti döntéseik és tevékenységük globális környezetre gyakorolt hatását - mutatott rá idei tanulmányában (Technology and Service Vision 2022) a Fujitsu. A vállalat technológiai és szolgáltatási jövőképét ismertető jelentés az első közreadása óta eltelt tíz évben többek között olyan koncepciókat népszerűsített, mint az emberközpontú innováció és a bizalom erősítése - és napjainkban ezek az elgondolások valóban fontos témaként térnek vissza a szervezetek digitális átalakulásában.

Tanulmányának legfrissebb kiadásában a Fujitsu a digitális innovációval elért fenntartható transzformációt a következő tíz év legfontosabb vállalatvezetési és technológiai prioritásaként mutatja be. A szervezetek ugyanis a technológia segítségével alakíthatják át működésüket, hogy tevékenységük az üzleten, a gazdaságon túl a természeti környezetre és a társadalom egészére is kedvezőbb hatással legyen.

Alátámasztja ezt a vállalat legutóbbi felmérése (Fujitsu Future Insights Global Sustainability Transformation Survey Report 2022) is, amelyet a Forrester Consulting készített kilenc országban, 1800 üzleti vezető és döntéshozó megkérdezésével, mondta az ActivateNow 2022 konferencia nyitó előadásában Takahito Tokita, a Fujitsu vezérigazgatója. A válaszadók 41 százaléka a menedzsment három legfontosabb prioritása közé sorolta a fenntarthatóságot, és 21 százalékuk az erre irányló vállalati kezdeményezések első eredményeiről is be tudott számolni.

Ugyanakkor a megkérdezett vezetők mindössze 5 százaléka mondta, hogy kezdeményezéseik összehangolásához átfogó, vállalati szintű fenntarthatósági stratégiát dolgoztak ki, amelynek megvalósításával jelentős eredményeket érnek el. Összehasonlításképp a válaszadók 54 százaléka jelezte, hogy vállalatuknál még nem tudtak szervezeti szintű fenntarthatósági stratégiát kidolgozni és bevezetni.

Számítás mint szolgáltatás

Bőven van még hová fejlődni eszerint a fenntartható transzformáció terén, és a megkérdezett vezetők kétharmada (67 százaléka) is úgy látja, ebben a további digitális átalakulás segítheti a legjobban vállalatukat. Október elején online eseményként megtartott ActivateNow 2022 konferenciáján a Fujitsu fejlett technológiákat és innovatív megoldásokat mutatott be Uvance portfóliójában, amelyekkel a szervezetek felgyorsíthatják nagyobb fenntarthatóságot célzó programjaik megvalósítását.

Vivek Mahajan, a Fujitsu technológiai igazgatója például bejelentette a vállalat CaaS (Computing as a Service) szolgáltatásának októberi indulását. A digitális átalakulás felgyorsításához a Fujitsu a CaaS révén olyan fejlett technológiák kereskedelmi felhasználását segíti elő, amelyek - a megfizethetetlenül magas beruházási költségek, valamint a bevezetés és az üzemeltetés nehézségei miatt - eddig szinte kizárólag akadémiai környezetben voltak alkalmazhatók.

Az eredetileg idén áprilisban bemutatott, új szolgáltatás olyan fejlett számítási erőforrásokhoz ad hozzáférést a felhőben, mint például a Fujitsu kvantum-ihletésű Digital Annealer technológiája és a Fugaku - a világ egyik leggyorsabb szuperszámítógépének - feldolgozási technológiája, továbbá mesterséges intelligenciára és gépi tanulásra épülő szoftveralkalmazásokat is széles körben elérhetővé tesz.

- CaaS portfóliónk a Fujitsu csúcstechnológiáihoz ad zökkenőmentes hozzáférést a nyilvános felhőben, hogy a vállalatok gyorsan használatba vehessék a növekvő számítási igények kiszolgálásához szükséges erőforrásokat - mondta Vivek Mahajan. - A jövőben újabb technológiákkal, például kvantumszámítógépekkel is bővíteni fogjuk felhőszolgáltatásaink kínálatát. Nagy lépést teszünk ezzel a szuperszámítógépes feldolgozás és a kvantum-számítástechnika demokratizálása felé. Felhőszolgáltatásainknak fontos szerepet szánunk a világ fenntarthatóbbá tételében, a társadalomba vetett bizalom erősítésében és az innováció gyorsításában, amit küldetésünknek tekintünk.

A Fujitsu októberben elstartolt CaaS szolgáltatásai elsőként a japán piacon lesznek elérhetők, de a vállalat ezt követően kiterjeszti őket a világ más régióira, közöttük Európára is.

39 qubit és 2 nanométer

Kvantumszámítógép-szimulátorának teljesítményét 39 qubitre növelte, jelentette be a Fujitsu a konferencián. A vállalat eredetileg idén márciusban tette közzé, hogy kifejlesztette a világ akkor leggyorsabbnak mondott kvantumszámítógép-szimulátorát, amely 36 qubites kvantumáramköröket kezel egy Fujitsu Supercomputer PRIMEHPC FX 700 szerverekből kialakított klaszterrendszeren. A kiszolgálók ugyanazokat az A64FX processzorokat tartalmazzák, amelyekre a Fugaku szuperszámítógép is épül.

A Fujitsu kvantumszimulátora a Qulacs kvantumszimulációs szoftver párhuzamos futtatásával és a számítási műveletek egyidejű végrehajtását - a memória sávszélességének maximális kihasználását - lehetővé tevő SVE (Scalable Vector Extension) parancskészlet alkalmazásával érte el kimagasló teljesítményét az A64FX processzorokon. De a vállalat már akkor bejelentette, hogy a kvantumszámítógép-szimulátor teljesítményét szeptemberre 40 qubitre növeli. Egy qubit híján ezt elérte, de ennél izgalmasabb, hogy a Fujitsu a Riken laboratóriummal közösen kvantumszámítógépet is fejleszt, amelynek teljesítményét 2026-ra ezer qubitre növelnék. Készül továbbá egy munkaterhelés-bróker szoftvermegoldás is, amely a kvantumszámítógépes és a klasszikus szuperszámítógépes munkaterhelések együttes kezelését teszi majd lehetővé egyetlen keretrendszerben.

Várhatóan már a közeljövőben gyakorlati alkalmazásra találnak a kvantum-számítástechnikai alkalmazások, amelyek fejlesztése előtt utat nyit az új kvantumszimulátor. A vállalatok ehhez a Qiskit eszközkészletét, az egyik legismertebb fejlesztőkörnyezetet használhatják, miközben a Fujitsu is közös kutatási-fejlesztési projektben használja a kvantumszimulátort ügyfeleivel, többek között a pénzügyi szolgáltatások és a gyógyszeripar területén. Az ActivateNow konferencia előadásai egyébként az űrszemét-eltakarítás optimalizálásától kezdve a szénmentesítés gyorsításán át a társadalom digitális ikerpárjának létrehozásáig izgalmas esettanulmányokkal szemléltette a fenntartható digitális átalakulást gyorsító technológiák alkalmazását.

Újított egyébként a Fujitsu a klasszikus processzortechnológia terén is. A társadalom digitális átalakulásával a legnagyobb fogyasztók közé tartozó adatközpontok energiaigénye is egyre növekszik, ezért kialakításukhoz és üzemeltetésükhöz fenntarthatóbb megoldásokra lesz szükség. Kifejlesztésük előmozdításához Japánban a NEDO (New Energy and Industrial Technology Development Organization) indított zöld innovációs programot. A kezdeményezés célja, hogy 2030-ra a szigetországban működő adatközpontok a jelenleginél legalább 40 százalékkal nagyobb energiahatékonysággal működjenek.

Hirdetés

A projektben részt vevő vállalatok közül a Fujitsu az alacsony fogyasztású processzorok és a programozható, fotonikus hálózati kártyák (SmartNIC-ek) fejlesztését vezeti. A vállalat maga tervezi saját mikroarchitektúráját, ami kulcsszerepet játszik a processzorok teljesítményében és energiahatékonyságában. A Fugaku szuperszámítógép is ennek a technológiának köszönheti, hogy a világ legnagyobb számítási teljesítményét és energiahatékonyságát szinte egy időben érte el (azaz került először a Green500 majd a TOP500 lista élére, előbbi pozícióját fél évig, utóbbit két éven át tartotta). Következő generációs zöld adatközpontokba szánt, Monaka kódnevű processzorát a Fujitsu a legfejlettebb 2 nanométeres technológiával és mesterséges intelligenciával fejleszti, mondta a konferencián Vivek Mahajan.

Korábban a vállalat egy új vRAN (virtualized radio access network) szoftvertechnológiát is bejelentett, amelyet a távközlési szolgáltatók számára fejlesztett. Az 5G Standalone (SA) mobil kommunikációs technológiát és az Open RAN nyílt hálózati architektúrát támogató virtualizációs megoldás a Fujitsu kvantum-ihletésű Digital Annealer technológiájával és mesterséges intelligenciájával optimalizálja a számítási erőforrásokat, így a hagyományos vRAN szoftvereknél lényegesen nagyobb teljesítményt nyújt alacsonyabb energiafogyasztás mellett. A Fujitsu szerint virtualizációs megoldásával a távközlési cégek már 2025-re a mostani felére csökkenthetik bázisállomásaik szénlábnyomát, miközben nagy sebességű és jó minőségű, megbízható hálózati eléréssel segítik a társadalom további fenntartható digitális átalakulását.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.