Hirdetés
. Hirdetés

Hannover Messe 2023 - Okosgyárak zöldben

|

A szénsemleges gyártástól kezdve a mesterséges intelligencián és a hidrogéntechnológiákon át az energiafelügyeletig ívelt az idei Hannover Messe ipar 4.0-s felhozatala. A szakkiállításon premierezett a Manufacturing X platform is, amely a teljes értéklánc szereplőit kapcsolja adatökoszisztémába.

Hirdetés

A klímaváltozás elleni küzdelem elképzelhetetlen az ipar nélkül, amely a szénsemleges gyártást elősegítő megoldásokat szállítja és alkalmazza. Az április végén megtartott Hannover Messe 2023 kiállítói, a szervező Deutsche Messe vezetőivel együtt arra a megállapításra jutottak, hogy a versenyképes, egyszersmind fenntartható ipari termeléshez szükséges technológiák már elérhetők. A vállalatokon a sor, hogy megtegyék a következő, nagy lépést, és bevezessék, következetesen használják a rendelkezésre álló megoldásokat.

- Kiállításunk globális platformként kapcsolja össze az ipart a kormányzati és az akadémiai szféra szereplőivel, valamint a társadalom egészével, és a tudás, az ötletek megosztása napjainkban fontosabb, mint valaha - mondta dr. Jochen Köckler, a Deutsche Messe igazgatóságának elnöke. - A klímasemleges gyártás technológiai megoldásai már hozzáférhetők. Az ipar hosszú távú versenyképességének és fenntarthatóságának biztosításához azonban szükség lesz arra is, hogy a bürokratikus akadályokat leküzdjük, és a lehetőségek kiaknázásához nemzetközi együttműködési megállapodásokat kössünk.

Négyezernél több kiállító vonultatta fel digitális, hálózatba kapcsolt és fenntartható ipari megoldásait az idei szakvásáron, amely öt nap alatt 130 ezer látogatót és további 15 ezer regisztrált online résztvevőt, valamint 50 országból száznál több kormányzati küldöttséget fogadott. A szervezők adatai szerint idén különösen magas volt a nemzetközi részvétel aránya, a látogatók 43 százaléka külföldi volt - a legtöbben Hollandiából, Kínából, Dél-Koreából, Lengyelországból és az Egyesült Államokból érkeztek Hannoverbe.

Hirdetés

Ügyes kezű robotkolléga

A Hannover Messe rangos ipari elismerését, a Hermes-díjat idén a Bosch Rexroth vehette át robotikai fejlesztéséért. A Smart Flex Effector egy szenzoralapú kompenzációs modul, amely hat szabadságfokú aktív mérési funkcióval bír, így jelentősen megnöveli az anyagmozgató robotok pontosságát, és teljesen új alkalmazási területeket nyit az ipari robotok és a karteziánus többtengelyes rendszerek előtt. A végeffektorral a szerszám pozícióeltérései nagy felbontású helyzetérzékelőkkel detektálhatók, és a manipulátor aktív korrekciós mozgásaivá alakíthatók. A kompenzációs modul okos szenzortechnológiája valós idejű utánállítást tesz lehetővé, a mért értékek pedig a folyamat minőségéről is információval szolgálnak, így minőség-ellenőrzésre és naplózásra is felhasználhatók.

A Bosch Rexroth szerint az új kompenzációs modul az automatizálási technológia és a robotika szűk tűréshatárokat megengedő anyagkezelési és illesztési műveleteihez, például kis tűrésű illesztésekhez, a szerszámközéppont felismeréséhez, valamint a pozícióeltérések automatikus kiegyenlítéséhez alkalmazható a forgási tengelyek vagy az X, Y és Z tengelyek mentén. Kifinomultságánál fogva a Smart Flex Effector hathatósan támogatja az ember és a robot szoros együttműködését, amire kulcsszerep vár olyan gazdasági és társadalmi kihívások megválaszolásában, mint az összeszerelés ipari folyamatinak optimalizálása, a mezőgazdasági termelékenység növelése és az egészségügyi ellátás, az ápolói munka támogatása.

Idén több mint 300 startup cég mutatkozott be újításaival a szakvásáron, fejlesztéseik a blokklánc technológiától és a gépi tanulástól kezdve a digitális ikreken, valamint az informatikai és a műveleti technológia (IT/OT) integrációján át az e-mobilitásig és a zöld hidrogénig számos területet felöleltek. A Hermes Startup-díjat a holland MantiSpectra vihette haza. Az eindhoveni székhelyű, fiatal cég terméke, a ChipSense egy integrált, infravörös közeli tartományban működő szenzor, amely mindössze 1 négyzetmilliméteres lábnyomával kategóriájában a legkisebbnek számít a piacon. A parányi érzékelő közvetlenül a gyártósorra telepíthető, ahonnét rendkívül pontos mérési adatokat továbbít valós időben. Segítségével a vállalatok azonnal észlelik a minőséget veszélyeztető hibákat, amit a gyártóiparban, a mezőgazdaságban és az élelmiszer-feldolgozásban már éles környezetben használt ChipSense-szel szerzett tapasztalatok igazolnak.

Fotók: Deutsche Messe

Gyártásautomatizáló intelligencia

Németország mellett a legtöbb kiállító Kína, Olaszország, Törökország, az Egyesült Államok, valamint a szakvásár idei partnerévé választott Indonézia színeiben szerepelt. A vezető német technológiai középvállalatok mellett több világcég is standot épített Hannoverben.

A Siemens és a Microsoft például a generatív mesterséges intelligencia (AI) képességeivel növeli a mérnöki tervezés, a gyártás és az termékéletciklus-kezelés (PLM) hatékonyságát. A vállalati területeken átívelő együttműködés támogatásához a két szállító a Siemens Teamcenter PLM mérnöki szoftverplatformját a Microsoft Teams kollaborációs platformjával, valamint az Azure OpenAI Service nagy nyelvi modelljeivel és az Azure AI más képességeivel integrálta. A generatív AI így többek között a mesterséges intelligenciával támogatott szoftverfejlesztés, problémajelentés és vizuális minőség-ellenőrzés útján is javítja a gyártásautomatizálást.

Sokan a zöld hidrogénben látják a fenntartható energetikai átállás nagy reményét, mivel az új energiaforrással az ipar megszabadulhatna a fosszilis üzemanyagoktól, és nagy mértékben csökkenthetné széndioxid-kibocsátását. A zöld hidrogén gyártása azonban ma még bonyolult és drága tevékenységnek számít, amely nem öltött ipari méretet, ezért többek között a rendelkezésre állás, a szállítás és a nagy mennyiségű tárolás vonatkozásában is számos kérdést vet fel. A kihívások megválaszolásához a Hannover Messe félezernél több kiállítója mutatott be megoldásokat, közöttük a Siemens Energy például szimulációit demózta, amelyekkel a vállalatok az energiamix változásának hatásait tanulmányozhatják.

Energiamenedzsment és ipari automatizálás témakörében mutatott be új technológiákat és szoftvermegoldásokat a szakvásáron a Schneider Electric, amelyek az energiabiztonság növelésében és a hatékonyabb erőforrás-felhasználásban, a fenntarthatósági célok elérésében segítik a szervezeteket. A szállító szoftverközpontú ipari automatizálási rendszerének legújabb változata, az EcoStruxure Automation Expert V23.0 például már a vízsótalanítással foglalkozó vállalatoknak is redundáns automatizálási megoldásokat kínál. A V23.0 további újdonságai közé tartozik az AVEVA valós idejű műveleti vezérlőplatformjával való, továbbfejlesztett integráció - amely lehetővé teszi a meglévő alkalmazások grafikai elemeinek újrafelhasználását a gyorsabb rendszertervezéshez -, valamint egy hatékonyabb üzemeltetést támogató grafikus szerkesztő. Az új verzióban az EcoStruxure Automation Expert HMI és archívum a Windows mellett már Linuxon is elérhető.

Fotók: Deutsche Messe

A Schneider Electric szintén új, integrált ETAP szoftverplatformján pedig a szervezetek digitális ikreket hozhatnak létre az elektromos energiarendszerek modellezéséhez, szimulációjához és optimalizálásához, ezáltal a teljes hálózat életciklusát kezelhetik, a tervezéstől és a mérnöki munkától kezdve az üzemeltetésen át a karbantartásig.

Ellátásilánc-kezelő megoldásait bővítette új fejlesztésekkel az SAP. A Digital Manufacturing megoldás AI-képességeivel a vállalatok például vizuálisan ellenőrizhetik a gyártási folyamatokat, és a hibák korai észlelésével a minőséget, partnereik elégedettségét, valamint eszközeik élettartamát is növelhetik. A gyártás rugalmas állóképességét fokozza az Enterprise Product Development megoldás 3D termékmegjelenítő funkciója, amelyet az SAP a gyártás, valamint a szerviz és a karbantartás folyamatiba is integrált. A termelésvezetők a Digital Manufacturing megoldásban kialakított digitális műszerfalukon láthatják a termékek 3D modelljeit, és felgyorsíthatják az összeszerelés bonyolult folyamatait. Az SAP Service and Asset Manager mobil alkalmazás kiterjesztett valóságában pedig a 3D termékmodellek a terepen dolgozó mérnökök munkáját, a gyorsabb és első nekifutásra eredményes karbantartást, az állásidő csökkentését segítik.

Az ipar 4.0-s megoldásokban rejlő lehetőségek megragadásához szükséges, hogy az értékláncba bekapcsolódó vállalatok mindegyike rengeteg adatot érjen el. Ebben segítheti őket egy új platformmegoldás, a Manufacturing X is, amelyet a német szövetségi gazdasági minisztérium több szakmai szövetséggel közösen mutatott be a szakkiállításon.

Jövőre a Hannover Messe április 22-26. között várja látogatóit a vásárvárosba.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.