Hirdetés
. Hirdetés

HPE - Élményalapú felhőtől a rezsicsökkentésig

|

Egy infrastruktúraszolgáltató válaszai az SAP felhasználók informatikai kihívásaira.

Hirdetés

Huszonötezernél több ügyfelével a HPE a világ első számú SAP platformjának számít, és a világszerte installált, több mint 40 ezer SAP HANA szerverrel a gyártó ebben a piaci szegmensben is vezető pozíciót tölt be. A két cég stratégiai partnersége több mint 30 évre nyúlik vissza, nem véletlen, hogy a HPE kiemelt figyelmet fordít az SAP felhasználók igényeire, problémáik megoldását olyan platformok és szolgáltatások fejlesztésével segíti, amelyek lehetővé teszik az SAP alkalmazásokban elérhető képességek hatékony kiaknázását.

- Ügyfeleink legtöbbször a felhő, az adatok és a fenntarthatóság kérdéseit említik a legnagyobb kihívások között, amelyekre választ kell adniuk - mondta Frisch Tamás, a Hewlett Packard Enterprise adatszolgáltatások üzletágának vezetője. - A felhő esetében azonban markáns különbséget látunk a gyártói stratégiai célkitűzések, a technológiai blogok, a szakmai beszélgetések és a nagyvállalati infrastruktúra tényleges beruházásai között. Hiába beszélünk róla sokat, kezeljük egyfajta elfogadott paradigmaként, hogy a felhő az "informatika jövője" és megoldás "a szakemberhiánytól kezdve a rugalmas kapacitásokig mindenre", elterjedésében a tényleges áttörés, legalábbis Magyarországon, de európai szinten is várat még magára.

Adatirányítás hibrid környezetben

A HPE vezérigazgatója, Antonio Neri egy interjúban arra hívta fel a figyelmet, hogy "a felhő nem egy hely, hanem egy élmény". Amit a legtöbb SAP felhasználó valójában vár a felhőtől - a platformszolgáltatások mérhető, azonnal elérhető biztosítása, az üzleti igények és felhasználószám változásának rugalmas követése, az üzemeltetéshez szükséges speciális erőforrások szervezeten kívüli rendelkezésre állása -, az független attól, hogy ténylegesen hol állnak a rackszekrények, saját vagy bérelt adatközpontban, vagy a világ valamely (jobb esetben ismert) távoli pontján.

- HPE GreenLake platformunkat olyan módon fejlesztjük, hogy minél zavartalanabb felhőélményt adjon ügyfeleinknek, akik eszközeiket ismert helyen, saját vagy bérelt adatközpontban is elhelyezhetik - mondta Frisch Tamás. - Ezt a felhőélményt igazolta vissza az SAP is, amikor az S/4 HANA RISE programjában is elérhetővé tette GreenLake megoldásunkat. Az SAP felhasználók így felhőalapú ERP rendszerüket is futtathatják saját géptermükben működő infrastruktúrán.

Részben a felhő elterjedésének akadályaként merül fel az adatok és az adatvédelem kérdése. Az egyre nagyobb szabályozói figyelem - a GDPR hatályba lépése óta erősödnek az iparági szabályozások, amelyek között a legismertebb a DORA -, valamint a mesterséges intelligencia és az adatalapú döntéshozás iránt mutatkozó, mind hangsúlyosabb üzleti igény az adatok gyűjtését, szabályozását és kontrollját az érdeklődés homlokterébe helyezi.

- Néhány éve még alig találkoztunk a data governance, data integrity, data residency kifejezésekkel, ma viszont már külön vállalati főosztályok foglalkoznak azzal, hogyan lehetne például egyértelműen nyilvántartani, miként készült egy ajánlási elemzés, vagy milyen adatokkal tanítottak egy AI modellt - mondta Frisch Tamás. - Az SAP ügyfelek számára a vállalatirányítási rendszer az egyik legnagyobb jelentőségű adatforrás, ezért a HPE adatalapú megoldásaival és Ezmeral platformjával segíti őket abban, hogy az ERP-ben tárolt információkat akár külső adatokkal együtt, az SAP saját eszköztára mellett nyílt forráskódú vagy egyéb elemzőeszközökkel, a data governance gyakorlati megvalósításával üzleti hatékonyságuk javítására fordítsák.

Fenntarthatóság helyi infrastruktúrán

Kiemelt fontosságúvá válik a vállalati működés egyre több területén a fenntarthatóság is - és a követelmények teljesítésében az informatika ismét kulcsszerepet kap. Informatikai eszközök nélkül egy modern vállalat aligha tudná mérni és követni energiafelhasználását, a körforgásos gazdaság és az újrahasznosítás folyamatait.

- A fenntarthatóság kezeléséhez az IT kötelező - mondta Frisch Tamás -, miközben az informatika maga is jelentős energia- és erőforrás-felhasználó. Ügyfeleink ezért komoly elvárásokat támasztanak az energiahatékonyság terén, amelyekre innovatív infrastruktúra megoldásokkal válaszolunk. Legújabb szerverünk, a HPE ProLiant RL300 Gen 11 például az eddig főként mobil eszközökben alkalmazott ARM processzorokkal éri el, hogy 1 watt energiával négyszer akkora teljesítményt nyújt, mint a korábbi kiszolgálók. Az SAP felhasználók számára a hardver "rezsicsökkentése" mellett saját üzleti működésük energia- és nyersanyag-felhasználásuk pontos és alapos követése is egyre fontosabbá válik. Ezen a téren, a felhővel kapcsolatos kezdő gondolatainkhoz visszatérve, a saját gépteremben működő, ismert infrastruktúra a kontrollra és a beavatkozásra is jelentősen nagyobb lehetőséget ad.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.