Hirdetés
. Hirdetés

IBM - Helyzet a felhőben

|

Sokkal nagyobb előnyökhöz jutnak a hibrid felhőt a digitális átalakulás további mozgatórugóival kombináló vállalatok, mint egyedül felhőre építő versenytársaik, állapította meg az IBM. Jelentésében a szállító ezért tanácsokat is megfogalmazott a valódi eredményeket hozó, átlátható és pontos felhőtranszformáció megtervezéséhez és megvalósításához.

Hirdetés

A hibrid felhőbe történő beruházás, ha azt végponttól végpontig az üzleti átalakulás más eszközeivel együtt valósítják meg, akár 13-szor nagyobb előnyökhöz juttathatja a vállalatokat, mint a felhő önmagában. Minél szorosabb a kapcsolat a hibrid felhő és a vállalati szintű transzformáció között, annál nagyobb lesz az összes technológiai beruházás üzleti bevételre gyakorolt hatása - mutatott rá felhőtranszformációs helyzetjelentésében (Transformation Index: State of Cloud - A comparative look at enterprise cloud strategy) az IBM Institute for Business Value.

Bár a jelentés alapjául szolgáló felmérés szerint a vállalatok nagy többsége (86 százaléka) felhőberuházásainak legalább a kezdeti előnyeit már mérni tudja, válaszaik kicsit részletesebb elemzéséből hamar kiderül, hogy az elért eredmények bemutatása az értékek elég széles skáláján mozog. A felmérés készítői szerint ebben közrejátszhat az is, hogy egy-egy szervezet milyen mércét állít maga elé, vagy mennyire van tisztában a versenytársak felhős eredményeivel. Minthogy a vállalatok felhőelégedettségét nehéz összehasonlítani, a transzparencia hiánya a további átalakulást, a számszerűsíthető eredményeket hozó előrejutást is nehezíti.

Transzformációs ponttáblázat

Felhőtranszformációs indexével az IBM ezért eddig elért eredményeik iparági és helyi felhős normákkal való összevetésében és kiértékelésében, további beruházásaik hatékonyabb megtervezésében segíti a vállalatokat. A felhőhasználatuk különböző területeit érintő kérdésekre válaszoló szervezetek ugyanis 0 és 100 közötti pontszámot kapnak az index skáláján, amelyen a 100-as számít a legjobb eredménynek.

Hirdetés

A pontozási rendszer az említett online felmérésen alapul, amelyet az IBM IBV a világ 12 országában, több mint 3 ezer informatikai és üzleti vezető részvételével készített. Összesen 23 iparágból, 500 millió dollárnál nagyobb éves árbevételt elérő cégektől érkeztek válaszok a vállalati felhőstratégiával összefüggő kérdéscsoportokra, amelyek a szervezeti szemlélettől kezdve a felhasználói gyakorlaton át az informatikai érettségig kilenc dimenziót fednek le, részletes képet adva az IT csapatok előtt feltáruló lehetőségekről és tornyosuló kihívásokról is - és az index online használható pontozóeszköze is ezt a felépítést követi.

Az IBM Transformation Index: State of Cloud százas skáláján a vállalatok 43 százaléka 50 és 60 közötti pontszámot ért el, így ők alkotják a mérsékelt előrehaladással jellemezhető főáramot. A második legnagyobb tábor a feltörekvő szervezeteké, amelyek még az útkeresés szakaszában járnak, 50-nél kevesebb pontszámmal a vállalatok harmada (30 százaléka) ebbe a kategóriába tartozik. A jelentés közreadásáig csupán a vállalatok 27 százaléka ért el átlag feletti fejlettséget mutató 61 vagy annál magasabb pontszámot, és jutott ezzel a haladók osztályába. A felmérésben részt vevő vállalatok átlagosan 55 pontot kaptak, ami azt mutatja, hogy a szervezetek többsége mérsékelt ütemben halad előre a teljes felhőalapú átalakulás útján.

Túl a pontozási rendszer kidolgozásán a begyűjtött válaszok a transzformációs trendek azonosításához is részletes képet adtak a felhő állapotáról, amelynek bonyolultsága például töretlenül növekszik. Sok IT csapat küzd a komplexitás kezeléséhez szükséges felhős készségek hiányával, amit továbbképzéssel, toborzással vagy külsős szakemberek megbízásával kell pótolnia.

Tíz válaszadó közül hét mondta, hogy csapata nem rendelkezik a felhőalkalmazások megtervezéséhez és menedzseléséhez nélkülözhetetlen készségek mindegyikével. A biztonságtól és a felügyelettől kezdve a törvényi megfelelésen és a probléma-elhárításon át a költségekig és az ügyfél-preferenciákig számos további okból is komoly kihívásokkal szembesülnek a szervezetek, amikor munkaterheléseiket (alkalmazásaikat és adataikat) a különböző felhőkörnyezetek között integrálnák.

Az összetettségből eredő nehézségek ellenére a vállalatok egyértelműen a hibrid felhőt részesítik előnyben. A megkérdezettek 56 százaléka számolt be arról, hogy szervezete már hibrid felhőt használ, 32 százalékuk pedig többfelhős (multicloud) modellre épít. Az IBM IBV szerint ez a trend még meghatározóbbá válik a továbbiakban, mivel a vállalatok 80 százaléka - a teljesítmény és a biztonság növelése, a gyorsabb válaszidők elérése vagy a megfelelési követelmények teljesítése érdekében - bizonyos munkaterheléseit a nyilvános felhőből ismét a privát infrastruktúra valamely formájára helyezi vissza. A felmérés során a vállalatok mindössze 8 százaléka jelezte, hogy egyedül nyilvános felhőt használ, kizárólag magánfelhőre pedig csak 4 százalékuk támaszkodik.

Figyelemre méltó, hogy a válaszadók 52 százaléka az üzleti siker szempontjából rendkívül fontosnak tartja azt is, hogy vállalata az üzleti partnerek ökoszisztémáját is integrálja a felhőbe, amely az információ áramlását, ezáltal az innovációt is felgyorsítja az együttműködő szervezetek és csapatok között. A trendek ezért az átfogó integráció nehézségéből és a szükséges készségek hiányából eredő kihívások ellenére a felhő további széles körű térhódítását vetítik előre.

Mélyfelhő és zero trust

Felhőalapú átalakulásuk érdemi előmozdításához a vállalatoknak először fel kell mérniük, hogy meddig jutottak ezen a téren. Az IBM transzformációs indexét használva, a kapott pontszámok alapján pontosabb képet alkothatnak helyzetükről, a transzformáció nagyobb figyelmet követelő, illetve gyorsabb előrelépés lehetőségét kínáló területeiről is.

Vállalatonként mások lesznek ezek a területek és az elsőbbséget követelő feladatok is, de a jelentés készítői megfogalmaztak néhány általános érvényű tanácsot is, amelyet a szervezeteknek érdemes megfogadniuk:

Vegye fontolóra a mélyfelhőt - Sok vállalat csökkenő megtérülést tapasztal jelenlegi technológiai beruházásain. A hagyományos fejlesztési programok, mint például a költségcsökkentés céljából bevezetett felhőszolgáltatások vagy mesterséges intelligenciára épülő alkalmazások fokozatos javulást hoznak az üzlet működésében, mivel eleve erre tervezték őket. A bevételek növekedésén mérhető eredményekhez a rendszereket át kell alakítani. A mélyfelhő (deep cloud) lényege, hogy a vállalat üzleti szempontból legkritikusabb alaprendszereit és értékáramlását - egy bank például a kereskedelmi pénzügyi szolgáltatásokat, egy gyógyszergyár a gyógyszerkutatás folyamatait - transzformálja felhőalapú megoldásokkal.

Kerülje az utólagos rászerelést - Új üzleti stratégia kidolgozásakor a hibrid felhőt eleve építse be a modellbe, ne utólag próbálja egyiket a másikra húzni. Felhő tekintetében üzleti partnerkörét is kezelje átfogóan, tervezzen olyan vállalkozásokat, amelyekkel partnereit is a felhőkörnyezetbe integrálja.

Tegyen több széket az asztalhoz - Felhőstratégia tervezésébe vonja be a vállalat minden érintett területét. Az üzleti és az informatikai oldalnak is adjon szót a döntéshozásban, és készítsen a tanulságokat tükröző, a célokhoz, igényekhez és lehetőségekhez illeszkedő fejlesztési ütemtervet.

Ragaszkodjon a zero trust biztonsághoz - A bizalmat nem előlegező (zero trust) modell a többfelhős környezetben a kibervédelem többfrontos megközelítését valósítja meg. A legfejlettebb kiberbiztonsági gyakorlatot ne silózza, hanem a szervezet egészére, valamint azon kívül partnerkörére, a vállalatok közötti kapcsolatok védelmére is terjessze ki a biztonság növeléséhez és a felhőberuházások még jobb megtérüléséhez.

Amennyiben érdekli a zero trust téma, úgy jelentkezzen a Computerworld által szervezett SecWorld konferenciára >>>

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.