Hirdetés
. Hirdetés

IDC - Digitalizálunk rendületlenül

|

Rugalmasságukat és fenntarthatóságukat is felhőalapú és mesterséges intelligenciára épülő megoldásokkal növelnék az európai vállalatok, az IDC ennek alapján két számjegyű növekedést vár régiónk digitalizációs piacán. A transzformációs törekvések az idén még visszafogottan bővülő szolgáltatáspiacot is lendületbe hozhatják a következő egy-két évben.

Hirdetés

A szolgáltatáspiac teljesítményéről egy hónapja kiadott, féléves globális jelentése (Worldwide Semiannual Services Tracker, V1, 2023) után az International Data Corporation (IDC) hosszabb távú előrejelzést készített, amelyben Európára összpontosít. A prognózis szerint az IT és üzleti szolgáltatások európai piaca idén éves alapon 5,3 százalékkal fog növekedni, és eléri a 320,8 milliárd dollárt.

Hosszabb távon, a 2023 és 2027 közötti időszakban azonban az elemző ennél gyorsabb ütemű - Nyugat-Európában 5,6 százalékos, Közép- és Kelet-Európában 5,8 százalékos - éves átlagos bővülésre számít. Válságtűrését a szolgáltatáspiac annak köszönheti, hogy a versenyszféra és a kormányzati szektor szereplői egyaránt digitális működésre állnak át.

Projektorientált költés

Az előrejelzési időszakban a projektorientált szolgáltatások szegmense - azon belül az üzleti tanácsadásra és az egyedi alkalmazások fejlesztésére fordított költés - növekedése lesz a leggyorsabb. A menedzselt szolgáltatások területén a hoszting-kapacitások iránti, töretlen kereslet miatt az infrastruktúra-szolgáltatások kimagasló teljesítménye várható. Az oktatás terén pedig a digitális képzéshez fűződő támogató szolgáltatások részesedése a járványidőszak múltán is továbbnövekszik.

Hirdetés

- Európában a szervezetek a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségek kiaknázására törekednek, ezért mind nagyobb mértékben költenek ezzel összefüggő projektorientált szolgáltatásokra - mondta Jiri Novotny, az IDC kutatásvezetője. - A folyamataikat felhőbe vivő szervezetek pedig meglévő alkalmazásaik korszerűsítésébe ruháznak be, hibrid felhős infrastruktúrára ültetik át vagy áttervezik, felhőalapúvá alakítják, illetve újonnan fejlesztett, modern alkalmazásokkal egészítik ki őket.

Fenntarthatóságuk növelését is kezdik stratégiai fontosságú prioritásként kezelni a vállalatok, az előrejelzési időszakban ezzel összefüggésben elsősorban IT tanácsadói és egyedi alkalmazásfejlesztési szolgáltatásokra költenek majd nagyobb mértékben.

Nyugat-Európában a tavalyi, két számjegyű növekedés után az IDC az idei évre lassulást prognosztizál. Az energiaválság, az orosz-ukrán háború, valamint a beruházások strukturális átalakulása miatt a szolgáltatáspiac itt 2023-ban 5,4 százalékkal bővülhet, erősebb fellendülése 2025 előtt nem is várható.

A közép-kelet-európai szolgáltatáspiac ennél nagyobb állóképességet mutat. A működésük optimalizálásába beruházó szervezetek projektorientált és alkalmazásfejlesztési szolgáltatásokra fordított költésüket növelik a leggyorsabban, amelyeket a menedzselt szolgáltatások követnek a sorban.

Szűkebb térségünkben azonban a politikai és a gazdasági helyzet erősebben kihat a külföldi beruházásokra, egyes országokban pedig az uniós támogatásokra is - mutat rá az elemző Magyarország megnevezése nélkül -, ezek olyan hátráltató tényezők, amelyek Európa nyugati felében nincsenek jelen. Ezzel együtt az idei, visszafogott növekedés után Közép-Kelet-Európa szolgáltatáspiaca már 2024-ben magára találhat, ha a makrogazdasági feltételek - az inflációs ráták, az energiaárak és a geopolitikai körülmények - is kedvezően alakulnak.

Fenntarthatóság - luxusból prioritás

Európában eközben a teljes digitális transzformációs (DX) költés 2023-ban az 550 milliárd dollárt is meghaladhatja, ami éves alapon 15,9 százalékos piacbővülést jelez az IDC friss költéskalauza (Worldwide Digital Transformation Spending Guide) szerint. Az elemző arra számít, hogy régiónk a következő három évben is tartani fogja ezt a tempót, előrejelzése szerint DX-piacunk a 2021 és 2026 közötti időszakban évente átlagosan 16,6 százalékkal fog bővülni.

Nagyban hozzájárul ehhez a fenntarthatóság, amelyet az európai szervezetek mindinkább stratégiai prioritásként kezelnek az üzletfejlesztés vonatkozásában. Fenntarthatóságra fordított költésüket 2026-ig évente átlagosan 23,8 százalékkal növelhetik, hogy megfeleljenek az erős törvényi szabályozás követelményeinek, valamint az érintett felek elvárásainak, illetve nagyobb energiahatékonyságot érjenek el költségeik csökkentéséhez.

A fenntarthatósággal összefüggő használati esetekre - például az erőforrások optimalizálására és kezelésére, a széndioxid-kibocsátás követésére és jelentésére - fordított költés 2022 és 2026 között több mint a kétszeresére növekedhet Európában. Az IDC szerint a legnagyobb beruházások Németországban, az Egyesült Királyságban és Franciaországban várhatók ezen a téren.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.