Hirdetés
. Hirdetés

IDC - Ellenszélben hasító digitalizáció

|

A beszállítói láncok akadozása, az elszabaduló infláció, a politikai bizonytalanság és a fenyegető recesszió ellenére a digitális transzformáció beruházásvonzó ereje töretlen marad, áll az IDC költéskalauzában. Az elemző további jelentése szerint a tárolórendszerek piacán az adatmenedzsment a legnagyobb pénzmágnes.

Hirdetés

Digitális átalakulásukkal (DX) a jövőbe tekintő szervezetek digitális termékek, szolgáltatások és élmények révén új értékforrások teremtését célozzák. A világjárvány idején ráadásul bebizonyosodott, hogy a digitális transzformáció útján előrébb járó vállalatok a piaci zavarokkal szemben is ellenállóbbak, mint a tőlük lemaradó cégek.

A további üzleti sikerek elérésében fontos szerepet játszó DX-technológiákra ezért a szervezetek 2026-ban már 3,4 billió dollárt fognak költeni világszinten, ami évente átlagosan 16,3 százalékos növekedést ígér az International Data Corporation (IDC) friss előrejelzése (Worldwide Digital Transformation Spending Guide) szerint. A DX-beruházások több mint 20 százaléka az innováció, a méretezés és az üzemeltetés területén fog megvalósulni, többek között olyan vállalati területeken, mint a beszállítói lánc kezelése, a mérnöki tervezés, a kutatás és fejlesztés, valamint a gyártás.

Transzformáló titán gyártóipar

DX-keretük több mint 15 százalékát back-office támogatásra és infrastruktúrára, 8 százalékát pedig ügyfélélményre fordítják majd a vállalatok. Kalauzában az IDC háromszáznál több DX-használati esetet határozott meg, amelyek közül a digitális ikrek és a robotizált folyamatautomatizálással támogatott követelésfeldolgozás fog nőni az előrejelzési időszakban, évente átlagosan 35,2, illetve 31 százalékkal.

Világszinten a diszkrét gyártás és a feldolgozóipar lesz a legnagyobb DX-beruházó, 2026-ig a teljes költés közel 30 százalékát jegyzi majd a páros többek között olyan használati esetekkel, mint a gyártási folyamatok robotizálása, az automatizált üzemeltetés, az öngyógyító eszközfelügyelet és a kiterjesztett valósággal támogatott karbantartás. Utánuk sorrendben a professzionális szolgáltatások, valamint a kereskedelem szereplői költik majd a legtöbbet digitális átalakulásukra, körükben a már említett back-office támogatás és infrastruktúra lesz a legnépszerűbb DX-használati eset. Az előrejelzési időszakban ugyanakkor az értékpapír- és befektetési szolgáltatások, valamint a bank- és az egészségügyi szektor szereplői növelik majd költésüket a leggyorsabb ütemben.

Hirdetés

Földrajzi bontásban a digitális transzformáció legnagyobb piaca az Egyesült Államok lesz, részesedése megközelíti a teljes piac 35 százalékát, az ottani szervezetek DX-költése pedig már 2025-ben átlépi az 1 billió dolláros határt. Nyugat-Európa állhat a dobogó második fokára, de az elemző szerint a DX-beruházások éves átlagos növekedése Kínában (18,6 százalék) és Latin-Amerikában (18,2 százalék) lesz a leglendületesebb.

Pénzvonzó adatmenedzsment

A vállalatok IT-infrastruktúra költéséből a strukturált adatbázisokra és adatmenedzsment megoldásokra jutott a legtöbb az idei év első felében az IDC másik, szintén frissen közreadott jelentése (Worldwide Semiannual Enterprise Infrastructure Tracker: Workloads, 1H22) szerint. A munkaterhelés támogatásához a szervezetek 6,3 milliárd dollárt fordítottak szerverekre és tárolórendszerekre az első hat hónapban, ami a teljes piac 8,5 százalékát teszi ki. Egyben ez a legérettebb munkaterhelés is ezen a területen, a hozzá kötődő beruházások éves alapon 2,2 százalékkal növekednek.

A leggyorsabb ütemű piacbővülést a nem strukturált adatbázisok és az AI életciklus-kezelés területén mérte az elemző, e két munkaterhelés vonatkozásában a hardverinfrastruktúra-költés a múlt év első feléhez képest 52,9, illetve 40,2 százalékkal ívelt fel. Összeget tekintve a szervezetek azonban továbbra is a nem strukturált adatbázisokat futtató szerver- és tárolóinfrastruktúrára költik a legkevesebbet, 2,3 milliárd dollárt, míg az AI életciklus-kezelés - beleértve a mesterséges intelligencia tanításához szükséges platformokat - 4,4 milliárd dollár értékben vonzott beruházásokat.

Teljes évet tekintve 2022-ben a szervezetek az öt munkaterhelést - AI életciklus-kezelés, üzleti intelligencia és analitika, strukturált adatbázis és adatmenedzsment, szöveg- és médiaelemzés, valamint nem strukturált adatbázis - magában foglaló adatmenedzsment támogatásához szükséges szerver- és tárolóinfrastruktúrára költik majd a legtöbbet, 41,1 milliárd dollárt. Vezető pozícióját ez a piaci szegmens évente átlagosan 9 százalékos bővüléssel 2026-ig megtartja, amikorra mérete eléri az 56,3 milliárd dollárt. A növekedéshez a strukturálatlan adatokhoz és a mesterséges intelligenciához kötődő munkaterhelések adják majd a legnagyobb hajtóerőt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.