Hirdetés
. Hirdetés

IDC - Energia a felhőben

|

A generatív mesterséges intelligencia, a CloudOps, a digitális szuverenitás és a fenntarthatósági törekvések hajtóereje is közrejátszik abban, hogy Európában a makrogazdasági nehézségek ellenére minden iparág továbbnöveli felhőre fordított költését, mutatott rá az IDC. Az elemző szerint a globális kihívásokkal szembesülő szektorok transzformációjában a jövőben a mélytechnológia is egyre fontosabb szerephez jut.

Hirdetés

A nyilvános felhőre fordított költés Európában idén eléri a 171 milliárd dollárt, 2027-re pedig 298 milliárd dollárra emelkedik, ami az International Data Corporation (IDC) február végén közreadott prognózisa (Worldwide Software and Public Cloud Services Spending Guide) szerint 21 százalékos összetett éves növekedési rátát ígér a 2022-től számított, ötéves előrejelzési időszakra nézve.

Hosszabb távon a Platform-as-a-service (PaaS) szolgáltatások piaci szegmensében várható a leggyorsabb ütemű növekedés, mivel a generatív mesterséges intelligencia térhódításával a szervezetek felhőalapú AI szoftverszolgáltatások bevezetésébe fognak beruházni.

Ki költ többet, gyorsabban

Jóllehet az európai vállalatok egy ideje ellenszélben haladnak, az elemző szerint a 2024-es kilátásaik biztatóbbak, mivel az infláció - a helyi kihívások ellenére - várhatóan tovább enyhül. Országos összehasonlításban idén Lengyelország növelheti a leggyorsabban felhőre fordított költését, ahol az alacsonyabb infláció a magasabb nominálbérekkel és szociális juttatásokkal, a rendelkezésre álló reáljövedelem növekedésével együtt kedvezőbb gazdasági légkört teremt.

Iparági bontásban az olaj- és gázipar szereplői lehetnek azok, akik 2024-ben a leggyorsabban növelik felhőköltésüket. Az ukrajnai háború kitörése óta magas nyereséggel működnek, ami IT költségvetésükön is lemérhető, többet fordíthatnak innovációs projektek megvalósítására. Mellettük a bankszektor szereplői, valamint a kereskedő és a távközlési vállalatok idén is megtartják helyüket a legnagyobb beruházók európai élmezőnyében, felhőköltésük a teljes piaci érték közel harmadát fogja adni.

Hirdetés

Hosszú távon azonban a technológiai szektorban, a szoftverszállítók és az IT szolgáltatók körében növekszik majd a legnagyobb mértékben - az ötéves előrejelzési időszakban 25 százalékos összetett éves növekedési rátával - a nyilvános felhőre fordított költés. Bár az iparág még nincs túl a nehézségeken, szereplőit a generatív mesterséges intelligencia felhőberuházásokra fogja ösztönözni. Segítségével a technológiai vállalatok ugyanis gyorsan és hatékonyan racionalizálhatják folyamataikat, így meglévő alkalmazottaik hatékonyságát növelhetik, és több időt fordíthatnak stratégiai jelentőségű tevékenységekre.

Mélytechnológiával a fenntartható jövőért

Az IDC olyan feljövő technológiák új osztályát nevezi mélytechnológiának, amelyek a tudományos kutatás és a mérnöki innováció eredményeire épülnek, és elsősorban a nagy társadalmi kihívások megválaszolását célozzák többek között az egészségügy, a fenntarthatóság és a közlekedés-szállítmányozás területén. Februárban közreadott tanulmányában (DeepTech: Technologies with Purpose in Europe) az elemző a mélytechnológia európai potenciálját vizsgálja.

Olyan szerteágazó technológiákat sorol az IDC ebbe a kategóriába, mint például a fejlett intelligencia (advanced intelligence), az ember-gép interfészek, a rajintelligencia (swarm intelligence), a kvantum- és a neuromorf számítástechnika, vagy például az emberi képességeket kiterjesztő robotok és XR eszközök technológiái. Jóllehet fejlődésük korai szakaszában járnak, a mélytechnológiák az iparágakat forradalmasító transzformáció ígéretét hordozzák, és világszerte nagyban hozzájárulhatnak a jobb életminőség, az ENSZ által megfogalmazott fenntartható fejlődési célok eléréshez (lásd az illusztrációt).

Bár fejlesztésük és bevezetésük ma még nem a legkönnyebb, a mélytechnológiák iránt számos iparág érdeklődik. A szervezetek olyan területeken ismerik fel és tesztelik a DeepTech megoldások átalakító erejét, mint az elektromos és az önvezérlő járművek tervezése és gyártása, az új akkumulátortechnológiák fejlesztése, vagy például a következő generációs mezőgazdaság és a széndioxid-megkötés.

Az elemző szerint az európai intézmények - közöttük az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Bank - az ENSZ-hez hasonlóan a mélytechnológiai kezdeményezések fő támogatói közé tartoznak. A DeepTech megoldásokban rejlő lehetőségek minél teljesebb megragadásához a beruházóknak, a törvényalkotóknak és a vállalatoknak robusztus ökoszisztémát kell kialakítaniuk. Az olyan programok, mint az Európai Innovációs Tanács Alapja, a különböző nemzeti beruházási alapokkal együtt, döntő szerepet kap a mélytechnológiai startup cégek pénzügyi támogatásában és fejlesztéseik sikerre vitelében.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.