Hirdetés
. Hirdetés

IDC - Felhőbe megy a pénz

|

A gazdasági nehézségek és a karcsúsodó keretek ellenére az európai vállalatok idén és a következő években sem fogják vissza magukat, amikor nyilvános felhőszolgáltatásokra költenek - adott előrejelzést az IDC. A legtöbb pénzt továbbra is a szoftverszolgáltatások vonzzák, míg a leggyorsabban a platformszolgáltatásokra fordított költés növekedhet.

Hirdetés

Idén az európai vállalatok nyilvános felhőszolgáltatásokra fordított költése eléri a 142 milliárd dollárt, 2027-re pedig több mint kétszeresére, 291 milliárd dollárra emelkedik - adott előrejelzést (Worldwide Software and Public Cloud Services Spending Guide) az International Data Corporation (IDC) friss költési kalauzában. Az elemző az időszak végéig ugyanis évente átlagosan 20 százalékos piacbővülést vár.

A mostani makrogazdasági kihívások, közöttük a magas infláció, a bankválság rémével fenyegető amerikai fejlemények és a technológiai ágazaton végigsöprő elbocsátások ellenére az európai vállalatok töretlenül folytatják a nyilvános felhőszolgáltatások bevezetését, felhő vonatkozású beruházásaikat az IT-költségvetés megszorítása sem veszélyezteti. Az IDC szerint 2023 végéig térségünkben a vállalatok 55 százaléka felhőmigrációt fog megvalósítani, hogy növelje az informatikai osztály hatékonyságát, fokozza az adatbiztonságot vagy - a generatív mesterséges intelligencia körüli felindulás hatására - előmozdítsa az AI-alapú automatizálást.

Költést generál az AI

A bankszektor, a kiskereskedelem és a távközlés fordít idén legtöbb pénzt a nyilvános felhőszolgáltatásokra, a három iparág ezzel a teljes európai piac értékének 26 százalékát adja. A távközlési vállalatokat kevésbé érintette az energiaárak növekedése, mint más iparágakat. Emellett ebben az ágazatban az adósságok törlesztése továbbra is alacsony, és a magasabb kamatlábakhoz kapcsolódó költségek is visszafogottak, ami kedvező körülményeket teremt az informatikai költségvetés felszabadításához. Az elemző arra számít, hogy a távközlési szektor 2024-ben is jelentősen növeli majd nyilvános felhőhöz fűződő beruházásait, így az élettudományokkal, a közművekkel és az egészségügyi szolgáltatókkal együtt továbbra is a legtöbbet költő iparágak egyike lesz.

Hirdetés

Hosszabb távon a szoftver- és informatikai szolgáltatások ágazatában növekszik majd a leggyorsabb ütemben - 2022 és 2027 között évente átlagosan 27 százalékkal - a nyilvános felhőre fordított költés. Bár ez az egyik leginnovatívabb szektor, szereplői a bevételek csökkenésével és az infrastruktúra költségeinek növekedésével szembesültek, így tömeges elbocsátásokra kényszerültek. Mindezek hatására nyilvános felhőszolgáltatásokba ruháznak be, hogy a kisebb létszámmal működő területeken automatizálják a feladatokat, és növeljék az emberi munkaerő termelékenységét.

A felhőberuházások továbbra is az innovációt szolgálják, és az olyan feljövő technológiákkal együtt, mint a generatív mesterséges intelligencia, a vállalatok digitális átalakulását fogják támogatni az elkövetkező években. Az elemző szerint a generatív AI jelentős piaci tényezővé válik, mivel nagy nyelvi modellekre (LLM-ekre) épül, amelyek nagy és könnyen skálázható számítási képességeket követelnek az adatok valós idejű feldolgozásához.

Gyorsasági verseny a felhős világpiacon

Világszinten a nyilvános felhőszolgáltatásokra fordított költés 2027-ben eléri az 1,35 billió dollárt. A bővülés üteme az előrejelzési időszak hátralevő részében valamelyest lassulni fog ugyan, de az éves átlagos növekedés várhatóan így is 19,9 százalékos lesz az IDC előrejelzése szerint. A kalauzban szereplő 28 iparág közül a bankszektor, a szoftver- és informatikai szolgáltatások, valamint a távközlés költi majd a legtöbbet - 2027-ben együttvéve már 326 milliárd dollárt - nyilvános felhőszolgáltatásokra.

Típus szerinti bontásban a SaaS szolgáltatások szegmense marad a legnagyobb, a teljes költés mintegy 40 százaléka ide áramlik. Az éves átlagos növekedés üteme (15,8 százalék) ugyanakkor itt lesz a leglassabb. A második legnagyobb kategória a IaaS, a harmadik pedig a PaaS szolgáltatásoké. A platformszolgáltatásokra fordított költés növekszik majd a leggyorsabban, évente átlagosan 27,2 százalékkal, leginkább az adatmenedzsment- és az alkalmazásplatformok, valamint az analitikai és üzletiintelligencia-szoftverek keresettsége miatt. Az infrastruktúra-szolgáltatásokra fordított költés ugyanebben az időszakban évente átlagosan 23,5 százalékkal fog növekedni, így ez lesz a második leggyorsabban bővülő szegmens.

Földrajzi eloszlásban a nyilvános felhőszolgáltatások legnagyobb piaca az Egyesült Államok marad, ahol a költés 2027-ben eléri a 697 milliárd dollárt. Nyugat-Európa 273 milliárd dollár összértékű beruházásaival a dobogó második fokán áll majd abban az évben, Kína pedig 117 milliárd dollárral a harmadik befutó lesz. Az előrejelzési időszakban azonban a nyilvános felhőre fordított költés Latin-Amerikában (évente átlagosan 29,1 százalékkal) és Kínában (26,9 százalékkal) növekszik majd a leggyorsabban.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.