Hirdetés
. Hirdetés

IDC - Pezsgés a szoftverpiacon

|

A mesterséges intelligencia platformokra fordított költés növekvő pályán tartja az üzleti analitikai szoftverek európai piacát, jelentette az IDC. Az elemző adataiból ítélve térségünk vállalatai a dolgok internetére és a humántőke menedzselésére sem sajnálják a pénzt.

Hirdetés

A cikk a ComputerTrends magazin 2024. február 14-ei lapszámában jelent meg.

A kedvezőtlen makrogazdasági és geopolitikai környezet ellenére Európában a nagy adat és analitikai (BDA) szoftverek piaca két számjegyű növekedést ért el a múlt év első felében, számolt be róla idén januárban közreadott, legfrissebb féléves jelentésében (Big Data and Analytics Software Tracker 2023 H1) az International Data Corporation.

Az öt legnagyobb szereplő közül három - a Microsoft, az Amazon és a Salesforce - a piaci átlagot meghaladó növekedést ért el, és továbbnövelte piaci részesedését. Bár nem tartozik az öt legnagyobb szállító élmezőnyébe, a Google és a Snowflake éves alapon szintén kiemelkedő hat hónapot könyvelhetett el régiónkban 2023 első felében.

Túlsúlyban a nyilvános felhő

Térségünkben a folyamatok automatizálása és az adatalapú döntések támogatása iránti igény is növeli a nagy adat- és analitikai megoldások népszerűségét. Az IDC előrejelzése szerint a BDA szoftverek európai piaca 19,8 százalékos összetett éves növekedési rátával fog bővülni 2023 és 2027 között. Előzetes adatok szerint tavaly a beszerzett szoftverek több mint felét (55,6 százlékát) a vállalatok már nyilvános felhőben vezették be, és ez az arány évente átlagosan 27,8 százalékkal növekszik majd 2027-ig. Ugyanebben az időszakban a helyben bevezetett vagy más modellben telepített szoftverek részesedése évente átlagosan mindössze 6,7 százalékkal fog növekedni.

A piac leggyorsabban bővülő szegmensét az AI szoftverplatformok alkotják, a tartalomanalitikai eszközökkel és a kereső rendszerekkel együtt.

Hirdetés

- Bár a generatív mesterséges intelligencia alkalmazásai eddig elsősorban a nem strukturált adatokra, szövegre, képekre és videókra összpontosítottak, már megjelentek az első BDA-vonatkozású termékek is - mondta Veronika Paál, az IDC vezető kutatáselemzője. - A vállalatok már keresik a használati eseteket, amelyekben ezt a technológiát használhatnák, és lehetőségeik nagyok. A BDA szoftverpiac növekedéséhez addig is a klasszikus AI és ML képességek adnak hajtóerőt, valamint bővül az adattárházak és adattóházak iránti kereslet is.

A még mindig kedvezőtlen piaci környezet ugyanakkor hatással lehet a költés alakulására, figyelmeztet az elemző. A növekedés legnagyobb akadálya továbbra is az infláció és a gazdaság általános lassulása, sok vállalat az IT beruházások költségkeretét is csökkentette. Egyes piacokon várhatóan az árképzési nyomás is visszafogja majd a bővülés ütemét.

Pénzmágnes IoT és HCM

Idén az európai vállalatok mintegy 260 milliárd dollárt költhetnek a dolgok internetéhez kapcsolódó megoldásokra, adott előrejelzést januárban közreadott költési kalauzában (Worldwide Internet of Things Spending Guide V2 2023) az IDC. Az elemző szerint az IoT költés az év folyamán és az utána következő időszakban az európai gazdaság kilábalásával fokozatosan lendületbe jön, és a piac mérete 11,8 százalékos összetett éves növekedési rátával 2027-re eléri a 368 milliárd dollárt.

A dolgok internete - jóllehet piaca az utóbb két évben enyhe lassulást mutatott - továbbra is a digitális átalakulás katalizátoraként hat. Akár költségeiket csökkentenék, ügyfeleiknek adnának jobb élményt vagy más üzleti törekvéseiket valósítanák meg, a vállalatok számára az IoT kulcsfontosságú terület, amely technológiáival segíti a folyamatok optimalizálását és automatizálását, a működés hatékonyságának növelését, mutatott rá az elemző.

Európában a gyártó vállalatok, valamint a közművek és a professzionális szolgáltatások szektorának szereplői költik a legtöbbet a dolgok internetére. Az ötéves előrejelzési időszakban az IoT szoftverek szegmense növekszik majd a leggyorsabb ütemben, használati eseteik toplistáját pedig az állapotmonitorozás és az eszközmenedzsment fogja vezetni. A szervezetek emellett különféle érzékelőkre, karbantartási és adatszolgáltatásokra, valamint alacsony energiafogyasztású hálózati megoldásokra is többet fognak költeni.

Szintén idén januárban közreadott, további jelentésében (Worldwide Semiannual Software Tracker H1 2023) az IDC a 2027-ig tartó időszakra 10 százalékos összetett éves növekedési rátát prognosztizál a vállalatierőforrás-kezelő (ERM) szoftverek európai piacán. Az ERM területe olyan alkalmazásokat ölel fel, amelyekkel a vállalatok az üzleti célok eléréséhez szükséges erőforrásokat érintő folyamatokat optimalizálják és automatizálják. Az elemző szerint a piac leggyorsabban növekvő szegmense a humánerőforrás-kezelő (HCM) alkalmazásoké lesz, amelyben az előrejelzési időszak végéig évente átlagosan 13,5 százalékos bővülés várható.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.