Hirdetés
. Hirdetés

IDC - Sok felhő, kevés kódírás

|

Bár a felhőre való átállás hosszú hónapokba vagy évekbe is telhet, a vállalati szoftverek szállítóit és felhasználóit ez nem fogja eltántorítani a transzformációtól, mutatott rá az IDC friss piaci előrejelzésében. Az elemző szerint digitális világunkban a felhő az üzleti működés lényegi részévé vált, a migrációt mellőző szervezetek komoly lehetőséget hagynak ki, ezért jelentős veszteséget fognak elszenvedni.

Hirdetés

A vállalati alkalmazások piaca a tavalyi 279,6 milliárd dollárról 2026-ra 385,2 milliárd dollárra fog bővülni, ami világszinten évente átlagosan 8 százalékos növekedést ígér erre az időszakra - adott előrejelzést (Worldwide Enterprise Applications Software Forecast, 2022-2026: Digital Era Software on the Rise) januárban az International Data Corporation (IDC). Bővülését a piac majdnem teljes egészében a nyilvános felhőnek köszönheti majd, mivel 2026-ban a vállalati alkalmazásokból származó bevételek kétharmada már felhőalapú szoftverekből fog befolyni a szállítókhoz.

- Napjainkban a szervezetek már nem engedhetik meg maguknak a technológiai tartozás halmozását, működésük támogatásában nem hagyatkozhatnak meglévő, hagyományos szoftver és hardver eszközeikre - mondta Heather Hershey, az IDC kutatási igazgatója. - Új megoldásokba kell beruházniuk, hogy alkalmazásportfóliójukat naprakészen tartsák, folyamataikat automatizálják, valamint adatvagyonuk kiaknázásával innovatív, rugalmas és állóképes vállalattá váljanak a digitális térben.

Hirdetés

SaaS és az API-k

Túl a kitartó felhőmigráción az IDC további trendekre is felhívja a figyelmet, amelyek szintén hozzájárulnak a vállalati alkalmazások piacán várható növekedéshez.

A felhőalapú, SaaS modellben elérhető, moduláris és intelligens alkalmazásokat a vállalatok már nem sorolhatják a "jó, ha van" kategóriába, azok napjainkra az üzleti működés lényegi, nélkülözhetetlen elemévé váltak. Ha holnap is labdába akarnak rúgni, akkor a szervezeteknek AI-alapú, felhőben elérhető, moduláris és intelligens szoftverekre lesz szükségük.

Az alkalmazásprogramozási interfészek (API-k) technológiája továbbra is a vállalatialkalmazás-piac gerince marad. Az API-k kulcsszerepet játszanak a modern világot alkotó, elosztott kódbázisok összekapcsolásában, ezért a fontosságukat felismerő vállalatok mindig költeni fognak rájuk.

Az adott feladat elvégezésére fejlesztett applikációkkal megvalósuló, szakaszos felhőmigráció is napirenden marad, különösen a B2B arénában versenyző vállalatok körében. A TaskApps és low-code/no-code fejlesztőeszközökkel a szervezetek gyorsabban pótolhatnak hiányosságokat, terjeszthetnek ki folyamatokat vagy változtathatnak az üzleten, miközben az eleve digitális működés felé vezető, hosszabb úton haladnak előre.

A magánélet védelmére és a digitális technológiák etikus alkalmazására vonatkozó, új törvények szigorúan szabályozzák az adatok gyűjtését és kezelését, így az adatirányítás felé terelik a vállalatokat. A megbízhatóságot prioritásként kezelő szervezetek számára a törvényi megfelelés megkülönböztető tényezővé vált.

Okos fejlesztés profiknak és polgároknak

Kétszer gyorsabb ütemben, évente átlagosan 17,8 százalékkal fog bővülni eközben a low-code, a no-code és az intelligens fejlesztőtechnológiák (LCNCIDT) piaca, amelynek mérete az IDC prognózisa (Worldwide Low-Code, No-Code, and Intelligent Developer Technologies Forecast, 2022-2026) szerint az előrejelzési időszak végére eléri a 21 milliárd dollárt.

A vállalatok hivatásos és "polgári" fejlesztőik, az üzleti felhasználók hatékonyságát is növelhetik LCNCIDT eszközökkel. Segítségükkel a hivatásos fejlesztők például a folyamat bizonyos mozzanatait iktathatják ki, így gyorsabban dolgozhatnak, míg a technológiai háttérrel nem rendelkező felhasználók önállóan is létrehozhatnak vagy frissíthetnek digitális megoldásokat a feladatok könnyebb elvégzéséhez.

- Túl kevés a teljes munkaidőben alkalmazható fejlesztő, az LCNCIDT technológiák piacát a szakemberhiány tartja pezsgésben - mondta Michele Rosen, az IDC kutatási menedzsere. - Minthogy a helyzet aligha nyer megoldást ebben az évtizedben, ezek a technológiák továbbra is igen keresettek lesznek a fejlesztői hatékonyság vagy létszám növelésére törekvő vállalatok körében.

A low-code/no-code eszközök a felhőalapú technológiák fejlődésének köszönhetik sok képességüket, az intelligens fejlesztőtechnológiák pedig nagyrészt felhőszolgáltatásokra támaszkodnak, és az elemző szerint ez a trend töretlen marad - az LCNCIDT-piacon 2026-ban a bevételek több mint 75 százaléka a felhőből fog érkezni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.