Hirdetés
. Hirdetés

IDC - Válságtűrő adattechnológiák

|

Az informatikai beruházásokat is befolyásoló geopolitikai fejlemények ellenére a nagy adat és analitikai szoftverek piacán továbbra is erős növekedést vár az IDC. A vállalatok rugalmasságát és válaszadó képességét növelő adattechnológiák iránti kereslet a felhőpiac teljesítményét is felfelé húzza.

Hirdetés

Bár a nagy adat és analitikai (BDA) szoftverek piacára az orosz-ukrán háború éppúgy árnyékot vetett, mint az euró dollárral szembeni gyengülése, a kedvezőtlen hatás visszafogottabb volt, és elsősorban az európai, közel-keleti és afrikai (EMEA) régiót érintette - mutatott rá legfrissebb féléves jelentésében (The Semiannual Big Data and Analytics Software Tracker) az International Data Corporation.

- Mint azt korábban a COVID pandémia idején is tapasztaltuk, a legnagyobb transzformációs erővel bíró technológiák, például a népszerű analitikai alkalmazások, az AI szoftverplatformok és az adatintegrációs eszközök 2022 első felében is ellenállóbbnak bizonyultak a piaci környezet kedvezőtlen változásaival szemben - mondta az eredmények január végi közzétételekor Thomas Vavra, az IDC társult alelnöke. - Valójában ezek a technológiák központi szerepet kapnak a stratégiákban, amelyekkel a vállalatok az új üzleti lehetőségek felkutatását és a kockázatok kezelését célozzák.

Rákapcsol a régió

Az EMEA térség BDA-piaca 2022 első felében éves alapon és dollárban számolva 10 százalékkal bővült, míg állandó árfolyamon mérve a növekedés elérte a 19,5 százalékot. Észak- és Dél-Amerika piaca ugyanakkor dollárban és állandó árfolyamon számolva egyaránt 21 százalékkal bővült, miközben Ázsia és a csendes-óceáni térség BDA-piaca, Japánt is beleszámítva, dollárban 16 százalékos, állandó árfolyamon számolva pedig 23,3 százalékos növekedést mutatott.

Hirdetés

Térségünk azonban már idén javíthat tavalyi eredményén, az IDC ugyanis éves alapon a BDA-költés 15,2 százalékos növekedését várja 2023-ban az EMEA régióban, így fokozatosan felzárkózunk majd az amerikai és az ázsiai piacokhoz. Az elemző prognózisa szerint a 2022 és 2026 közötti időszakban az EMEA térség BDA-piaca évente átlagosan 19,1 százalékos növekedés elé néz, így az amerikai piacoknál valamivel gyorsabb ütemben bővülhet, bár az ázsiai piacok továbbra is előzni fogják 1,4 százalékkal. A teljes BDA-piacot tekintve az előrejelzési időszakban az üzleti intelligencia és analitikai eszközök és platformok szegmense növekszik majd a leggyorsabban, évente átlagosan 23,6 százalékkal.

A nagy adat és analitikai szoftverek piaca az elemző szerint három kulcsfontosságú tényezőnek - az adatok növekvő jelentőségének, a nyilvános felhőre történő átállásnak, valamint a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás térhódításának - köszönheti, hogy teljesítményéből ítélve jól viseli az egymást követő válságokat.

Európa a felhőkben

Kitartóan növekszik a nyilvános felhőszolgáltatások európai piaca is, amelynek mérete az IDC prognózisa (Worldwide Software and Public Cloud Services Spending Guide) szerint az idei évre várható 148 milliárd dollár után 2026-ra eléri a 258 milliárd dollárt - az előrejelzési időszak 2021-es kezdetétől számítva ez évente átlagosan 22 százalékos bővülésnek felel meg.

A vállalatok továbbra is a nyilvános felhőben szolgáltatásként elérhető szoftverekre fordítják majd felhőkeretük legnagyobb részét, mivel a SaaS megoldásokkal a hagyományos szoftverbevezetéshez képest nagyobb költséghatékonyságot érhetnek el. Az európai szervezetek ugyanakkor az alkalmazásfejlesztés felgyorsításához is a nyilvános felhőben keresnek eszközöket, ezért a jövőben a platformszolgáltatások (PaaS) szegmense fog a leggyorsabb ütemben bővülni ezen a piacon.

Iparági bontásban 2023-ban a professzionális szolgáltatások, a bankszektor és a diszkrét gyártás szereplői költik majd a legtöbbet nyilvános felhőre, idén így együttesen a piac 36 százalékát fogják adni. Bár a magas infláció, az elszálló energiaárak és a geopolitikai feszültségek miatt Kelet-Európában az IT-beruházási tervek és költségvetések meginogtak, a vállalatok még inkább a költséghatékony IT-megoldásokra, a hibrid munkavégzés támogatására és a digitális átalakulás felgyorsítására összpontosítanak, ezért a felhőköltés továbbra is növekedni fog.

A felhőberuházásokat az adatrobbanás, a szervezetek mind nagyobb adatfogyasztása is ösztönzi, tette hozzá az elemző. A vonatkozó európai törvények is éreztetik hatásukat, az európai vállalatok az adatok védelmére, az adatbiztonság és -irányítás javítására, valamint a megfelelési követelmények teljesítésére is többet költenek a felhőben, és egyre gyakrabban keresnek megoldást a szuverén felhőkben.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.