Hirdetés
. Hirdetés

Miközben mindenki válságra készül, a mesterséges intelligencia szárnyal

|

Európában növekedhet a leggyorsabb ütemben a mesterséges intelligencia piaca az IDC friss előrejelzése szerint. A szoftveres és hardveres képességeket drámai mértékben fokozó AI világszerte a rendszerek kulcselemévé válik, így piaca is ellenállóbb a mostani makrogazdasági eseményekkel szemben, mint más technológiáké.

Hirdetés

Idén közel 118 milliárd, négy év múlva pedig már több mint 300 milliárd dollárt költenek majd AI-központú rendszerek szoftverére, hardverére és szolgáltatásaira a szervezetek világszerte, adott prognózist legújabb költési kalauzában (Worldwide Artificial Intelligence Spending Guide) az International Data Corporation (IDC). Minthogy a mesterséges intelligencia folyamatosan egyre több termékbe és szolgáltatásba épül be, piaca a 2022-20226 közötti előrejelzési időszakban évente átlagosan 26,5 százalékkal fog növekedni. Több mint négyszer gyorsabb bővülést ígér ez annál a 6,3 százalékos átlagos éves növekedésnél, amit ugyanebben az ötéves periódusban a világ teljes IT-költésében várhatunk.

A mesterséges intelligencia térhódítása felgyorsult az üzleti világban az elmúlt két, nehéz évben, a szervezetek ma már előszeretettel élnek az AI-rendszerek hatékonyságával és fejlett képességeivel, fejtette ki az elemző. Párbeszédalapú kezelőfelületek, képfelismerés és más, AI-alapú megoldások bevezetésével a vállalatok az emberközpontú folyamatokat is hathatósan automatizálhatják és javíthatják, méghozzá olyan módon, hogy azt ügyfeleik is készek elfogadni.

Okos robotok az ügyfélszolgálaton

Minden iparágban elterjedt és folyamatosan bővül a mesterséges intelligencia alkalmazása, ami jól tükrözi, mennyire fontos ez a technológia az üzlet jövőjére nézve. Az IDC szerint az előrejelzési időszakban a bankszektor és a kereskedelem fog a legtöbbet beruházni mesterséges intelligenciába, így világszinten a két iparág együttesen a teljes AI költés negyedét adhatja. A professzionális szolgáltatások szektora 10 százalékos költésrészesedésével szintén felfér még a dobogóra, míg a negyedik legnagyobb AI-beruházó a gyártóipar lesz - de a költés 2026-ig ebben a műfajban a médiaiparban növekszik majd a leggyorsabban, évente átlagosan 29,8 százalékkal.

Hirdetés

Az elemző által azonosított, harminc használati eset közül az ügyfélszolgálati ügyintézőket támogató AI megoldások vonzzák majd a legtöbb beruházást. Utánuk az értékesítéstámogató, csaláselemző és -feltáró, valamint program- és termékajánló rendszerek következnek a toplistán. Világszinten 2026-ig a teljes AI-költés 38 százaléka ehhez a négy használati esethez fog kötődni.

- Három használati eset a nagy négyesben ügyfél- és értékesítés-központú, ami jelzi, hogy a nehéz gazdasági környezetben a vállalatok az üzleti teljesítmény növelésére törekednek a mesterséges intelligencia bevezetésével - mondta Mike Glennon, az IDC vezető piackutató elemzője. - A technológia felhasználása az egyszerű költségmegtakarítás helyett egyre inkább az üzleti növekedés fontos tényezője, ami azt mutatja, hogy az AI mint informatikai megoldás mind érettebbé válik a rendszerek széles spektrumában.

Ötven százalékos költésrészesedésével az Egyesült Államok marad az AI rendszerek legnagyobb piaca az évtized közepéig. Nyugat-Európa 20 százalékos részesedéssel tartja a második helyet - ráadásul a mesterséges intelligencia piaca 2026-ig itt növekszik majd a leggyorsabban, évente átlagosan 29,6 százalékkal. A dobogó harmadik fokán álló Kína évente átlagosan 21,1 százalékos növekedéssel az egyik leglassabban bővülő AI-piac lesz az előrejelzési időszakban.

Európa AI-kiválóságra tör

Európában az AI-rendszerekre fordított költés idén eléri a 25,4 milliárd dollárt - ami a tavalyi évhez képest 27,8 százalékos növekedést mutat -, és az IDC előrejelzése szerint a piac mérete 2026-ra a 72,9 milliárd dollárnál is nagyobb lesz. A múlt évhez hasonlóan a bővülés lendületét idén is a három legnagyobb európai piac, Németország, Spanyolország és az Egyesült Királyság beruházásai adják.

- A mesterséges intelligencia stratégiai beruházás az európai vállalatok számára, amelyek a termelékenységet és az automatizáltságot növelő megoldások mellett az értékteremtés új lehetőségeit keresik - mondta Carla La Croce, az IDC kutatási igazgatója. - Emellett az Európai Unió kulcsszerepet játszik a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatási és ipari kapacitás fellendítésében, a Bizottság és a tagállamok közösen dolgoznak a gazdaságélénkítési és alkalmazkodóképességi eszközt hasznosító terveken és beruházásokon.

Európában is a bankszektor, a gyártóipar és a kiskereskedelem fordítja majd a legtöbbet - a teljes költés közel felét - mesterséges intelligencia megoldásokra az ötéves előrejelzési időszakban. De hosszú távon az AI-beruházások a professzionális szolgáltatások terén, az egészségügyben és a biztosítási ágazatban növekednek majd a leggyorsabban.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.