Hirdetés
. Hirdetés

Ingram Micro - hidakat építünk a technológiai ökoszisztémában

|

A kiberbűnözés egyre nagyobb méreteket ölt, a rosszindulatú kódok okozta éves kárköltség 2026-ra várhatóan 20 ezer milliárd dollárra emelkedik.* Mindez azt mutatja, hogy egyetlen megoldás már nem elegendő a vállalkozások számára - komplex védekezési stratégiára van szükségük, amely több rétegű védelmet biztosít a különböző típusú kiberfenyegetések ellen.

Hirdetés

Nyírő-Székely Melindát, az Ingram Micro Magyarország Kiberbiztonsági üzletágvezetőjét és Varró Dávidot, a Szakértői szolgáltatások üzletágvezetőjét kérdeztük, hogy az átfogó portfólió, az értékteremtés, a hatékony problémamegoldás és kommunikáció révén hogyan váltak mára a gyártók, viszonteladók, rendszerintegrátorok és végfelhasználók kulcsfontosságú disztribútorává az IT biztonsági szektorban.

ComputerTrends: A hazai biztonsági üzletág milyen megoldásokat és szolgáltatásokat kínál?
Nyírő-Székely Melinda: Partnereink maximálisan lefedik az általunk fontosnak tartott biztonsági megoldásportfóliót, gyártóink között megtalálható a Broadcom, a CheckPoint, az Opentext, a Delinea, a Sonicwall, a Veritas, az Algosec és a Rubrik is. Ezenkívül más üzletágainkban szintén fontos gyártókkal dolgozunk együtt - mint például a Juniper, a Cisco, a Dell Technologies, és a Hewlett Packard Enterprise (HPE) -, valamint ide tartozik számos fizikai biztonsági megoldásszállító is. Ezekkel a vezető biztonsági vállalatokkal stratégiai partnerségi viszonyt ápolunk, amely számos előnnyel jár a beszállítói lánc minden szereplője számára. Partnereinkkel szorosan együttműködve - szükség esetén akár közösen dolgozunk egy-egy mérnöki kérdés megoldásán, akár a gyártó vagy a viszonteladó partner képviseletében is megjelenünk a végfelhasználóknál - biztosítjuk a projektek zökkenőmentes megvalósítását. Dedikált termékmenedzser kollégáink segítik a gyártókat a mindennapi munkában, maximum 2-3 gyártó képviseletét ellátva. Ez a fókuszáltság biztosítja a lehetőséget az egyéni szakmai fejlődésre, a partnerek támogatására, a gyártói újdonságok bemutatására és a közös rendezvények szervezésére.
A hozzáadott értéket nyújtó disztribúciós modellünk révén a legkorszerűbb szolgáltatásokkal is segítjük a viszonteladó partnereinket. A kereskedelmi és a szakértői területek erősödő együttműködésének köszönhetően a kiberbiztonsági üzletágunk mellett komoly mérnökcsapat is dolgozik, mégpedig az anyavállalatunk globális céljaival összhangban kialakított Szakértői szolgáltatások üzletágunk.

CT: Milyen képzési programokkal segítik a magyarországi ügyfeleket?
Nyírő-Székely Melinda: Oktatóközpontunk kiemelkedő szolgáltatásaival és szakmai elkötelezettségével biztosítja, hogy a legfrissebb tudásanyagot nyújtsa partnereinknek. Akkreditált Pearson Vue vizsgaközpontként nemzetközileg elismert informatikai vizsgák megszerzését is lehetővé tesszük. A gyártói tanfolyamok mellett saját fejlesztésű és egyedi tematikájú oktatásokat is tartunk, emellett konzultációkon, szakmai rendezvényeken, workshopokon és üzleti reggeliken is segítjük ügyfeleinket eligazodni a fejlődő kiberbiztonsági fenyegetések és kihívások útvesztőiben.

Hirdetés

CT: Hogyan segítenek a jogszabályi megfelelés teljesítésében?
Nyírő-Székely Melinda: Az Ingram Micro-n keresztül lebonyolított IT beruházások és beszerzések esetében a biztonsági területen a leginkább észrevehető, hogy a különböző információbiztonsági jogszabályok és követelmények előírásai a fő mozgatórugói a tranzakcióknak, melyek jelentős része az IBTV, LRTV, NIS2, GDPR és MNB ajánlásoknak való megfelelésre irányul. Természetesen partnereink folyamatosan közvetítik felénk az ügyféligényeket, amelyek gyakran olyan területeket vagy technológiákat érintenek, amelyek számukra újak, és nincs megfelelő kompetenciájuk vagy ismeretük azok lefedésére. Ebben a helyzetben lépünk mi a képbe, ahol szakértőink a jogszabályi környezetet és gyártóink kínálatát egyaránt ismerve a legjobb megoldást tudják javasolni. A Szakértői szolgáltatások keretein belül pedig a hiányzó kompetenciát is képesek vagyunk biztosítani, akár oktatás vagy dedikált mérnök formájában.

Varró Dávid: Rendezvényeinken is törekedünk arra, hogy az általunk képviselt gyártók kínálatát és megoldásait a hazai jogszabályi követelmények tükrében mutassuk be. A vezetők és döntéshozók számára útmutatást próbálunk adni a követelményekkel összhangban lévő stratégia, célok és tervek kialakításához. Nem ritka, hogy már a megfelelés kezdeti lépéseinél partnereinkkel együtt konzultálunk a végfelhasználókkal a jogszabályok értelmezése vagy a folyamatban lévő részletes elemzés segítése céljából. Célunk, hogy hiteles, megbízható és mindig rendelkezésre álló szakmai forrásként tekintsenek ránk, és jelen legyünk a hazai piacon, akár megfelelőségi kérdésekben is.

CT: Hogyan maradnak naprakészek a legújabb biztonsági trendekkel és technológiákkal kapcsolatban?
Varró Dávid: Anyavállalatunkkal közösen átfogó rálátással bírunk a piaci trendekre. Ez a stratégiai iránymutatás segíti a helyi képviseleteknek, hogy a megfelelő megoldásokra összpontosítsanak. Az Ingram Micro által képviselt vezető biztonsági gyártók emellett rendszeresen megosztják ismereteiket szakembereinkkel. Ez a belső tudásmegosztás támogat minket abban, hogy naprakészek maradjunk a piacon, és az elérhető legjobb megoldást nyújtsuk ügyfeleink számára. Csapatunk tagjai számos csatornán tájékozódnak, ez magában foglalja a szakmai blogok olvasását, iparági eseményeken való részvételt, a LinkedIn-en és más online platformokon való aktivitást, valamint a folyamatos kapcsolattartást a piaci szereplőkkel. Mindemellett informális megbeszéléseken is szívesen megosztjuk egymással a tapasztalatainkat. Így figyeltünk fel körülbelül 3 éve a Rubrik biztonsági platformra is, amely a magyar piacon egyre növekvő igényt elégít ki a felhőalapú alkalmazások és adatok védelme iránt.

CT: Milyen előnyöket kínál a Rubrik, milyen biztonsági kihívásokra tud megoldást nyújtani?
Varró Dávid: A Rubrik innovatív megközelítése a biztonsági mentéshez valóban megoldja a kiberbiztonsági kihívásokat, nem csupán infrastrukturális problémaként kezeli azokat. A platform újdonsága abban rejlik, hogy a mentésekben visszamenőlegesen is lehetséges IOC-k (Indicator of Compromise - fertőzöttségi mutató) után kutatni. Ezáltal a helyreállítás során nem egy sérülékenységekkel teli, lyukas szitát telepítünk, hanem egy acélpajzsot, ami egy naprakész rendszerhez illeszkedik.

A Rubrik megoldásai széleskörűen alkalmazhatóak, függetlenül a vállalat méretétől vagy iparági hovatartozásától. Különösen hasznos lehet olyan szervezetek számára, amelyeknek legalább egy szerverük van, legyen az on-prem vagy felhőalapú. A Rubrik kiemelkedik az adatok biztonságos mentésének képességével, valamint a szenzitív adatok osztályozásával és a fenyegetések nyomon követésével. Ezek a funkciók különösen fontosak a pénzügyi szektorban, valamint a multinacionális és állami vállalatoknál, amelyek bonyolult IT infrastruktúrával rendelkeznek.

Előnyösek lehetnek azok számára is, akik gyorsan és biztonságosan szeretnének helyreállni adatvesztés vagy újra fertőzés esetén. A Rubrik ezen képességére garanciát is vállal. Ez a megoldás tehát ideális választás lehet minden olyan szervezet számára, amelynek fontos az adatbiztonság és a fenyegetések hatékony kezelése.

CT: Hogyan biztosítják, hogy az Ingram Micro által kínált biztonsági termékek és megoldások megbízhatóak és hatékonyak legyenek?
Varró Dávid: Azzal, hogy egy erősebb szakértelemmel bíró tudásbázisként működünk, garantáljuk a végfelhasználó elégedettségét a viszonteladó irányába. Rendszeresen tartunk tréningeket és workshopokat partnereink számára, hogy naprakészek maradjanak a legújabb biztonsági trendekkel és technológiákkal kapcsolatban. Folyamatosan gyűjtjük végfelhasználóink, viszonteladó partnereink és gyártóink visszajelzéseit, hogy magas szintű háttértámogatást nyújthassunk mind a termékek kiválasztása, mind pedig az implementáció és akár az üzemeltetés során. Tudásunk naprakész a legújabb biztonsági fenyegetésekkel és megoldásokkal kapcsolatban. Ez a hatékonyság és megbízhatóság garanciája.

CT: Hogyan közelítik meg a magyar vállalkozások egyedi biztonsági igényeit és kihívásait?
Varró Dávid: Folyamatos párbeszédet folytatunk végfelhasználóinkkal, nem csupán aktuális igényeik feltérképezése, de stratégiai céljaik megismerése érdekében is. Ez a szoros együttműködés kölcsönösen előnyös: egyrészt lehetővé teszi számunkra, hogy a piaci trendekkel összhangban alakítsuk szolgáltatásainkat, másrészt pedig kiemelt ügyfeleink számára biztosítja a zökkenőmentes fejlődést. Emellett több ízben felhívjuk a figyelmüket arra, hogy a technológiák, megoldások bevezetése önmagában nem elégséges, mindenképpen szükség van megfelelő létszámú és képzettségű helyi szakértők alkalmazására. Az emberi erőforrás hiányában a kockázatok csökkentését célzó technológiai implementációk nem érik el a kívánt eredményt.

CT: Milyen újonnan megjelenő biztonsági technológiák vagy trendek térnyerését látják a magyar piacon?
Varró Dávid: Több új biztonsági technológia és trend is megjelenőben van, amelyek jelentős változásokat hozhatnak a jövőben. Az e-személyi igazolvány lehetővé teszi a digitális aláírás használatát, ami nagyban hozzájárulhat a digitális tranzakciók biztonságának és hatékonyságának növeléséhez. A felhasználók egyre inkább felismerik a magas minőségű végpontvédelem fontosságát, így a korábban muszájból telepített, alacsonyabb minőségű megoldások helyett hajlandók befektetni a magasabb minőségű, korrekt áron kínált megoldásokba. A váratlan adatvesztések utáni "feleszmélés" gyakran vezet utólagos mentési rendszer vásárlásához. Fontos azonban, hogy ezek bevezetését alaposan megtervezzük az alapoktól kezdve. Bár a felhőalapú biztonsági megoldások számos előnnyel rendelkeznek, nem mindenki számára éri meg ez az irány. A felhőbe költözés során gyakran elfelejtenek számolni a sávszélességgel, ami meglepő költségekhez vezethet, például amikor nagy mennyiségű adatot (pl. logok) kell átvinni egyik rendszerből egy másikba. Emellett sokan nem használják ki a naplógyűjtő megoldásokban rejlő lehetőségeket, ami kidobott pénzt jelent. A naplógyűjtő rendszerek használata segíthet a teljesítmény monitorozásában és a biztonsági események nyomon követésében.

CT: Milyen támogatást és szolgáltatásokat nyújt az Ingram Micro magyarországi ügyfeleinek a biztonsági megoldások bevezetése előtt, közben és után?
Varró Dávid: A Szakértői szolgáltatások csapata konzultációs szolgáltatásokat nyújt, hogy segítsen az ügyfeleknek meghatározni a legmegfelelőbb biztonsági megoldásokat az egyedi igényeiknek megfelelően. Segítünk az ügyfeleknek az RFI (Request for Information - információgyűjtés) folyamatban, precíz időbecslést adunk a biztonsági megoldások bevezetésének időtartamáról, elősegítve így a hatékony tervezést. Támogatjuk ügyfeleinket a biztonsági megoldások bevezetésében, beleértve a rendszer telepítését, konfigurálását és tesztelését, implementáció után pedig technikai segítségnyújtást és problémamegoldást. A hatékony üzemeltetés érdekében segítjük a rendszer karbantartását, frissítését és optimalizálását.

Azáltal, hogy az Ingram Micro a megoldások értékesítését átfogó ismeretekkel és támogatással kombinálja, egyúttal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek ne csak egy sokadik terméket vásároljanak. Segíti a végfelhasználókat abban, hogy a hatékony használathoz és a kívánt üzleti eredmények eléréséhez szükséges eszközökkel és szakértelemmel is felszerelkezzenek. Ez a megközelítés bizalmat és hosszú távú kapcsolatot épít az ügyfelekkel, mivel az Ingram Micro-ra támaszkodhatnak mind a termékek, mind a felhasználásukhoz szükséges ismeretek tekintetében.

* A Statista Estimated cost of cybercrime worldwide 2017-2028 előrejelzése alapján

Cikkünk a ComputerTrends magazin 2024. június 6-ai nyomtatott lapszámában jelent meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.