Hirdetés
. Hirdetés

Intel - Partnerprogram AI processzorokhoz

|

Független szoftverfejlesztőkre és hardverszállítókra is kiterjeszti AI PC-s innovációt ösztönző kezdeményezését, jelentette be az Intel. A processzorgyártó nagy technológiai cégek ökoszisztémájával is együttműködik, hogy a mesterséges intelligenciát mindenütt hozzáférhetővé tegye.

Hirdetés

Mesterséges intelligenciához fűződő, két újabb kezdeményezéssel bővítette AI PC Acceleration Programját az Intel. Maga a program tavaly októberben indult, hogy a hardver- és szoftverszállító cégeknek szorosabb hozzáférést adjon a processzorgyártó eszközláncaihoz és szakértelméhez, többek között mérnöki, tervezői, gyártási, tesztelői, optimalizálási, valamint értékesítési és marketing-erőforrásaihoz. Mostani, március végén bejelentett kiterjesztésével a független szoftverfejlesztők és hardverszállítók is bekerülnek ebbe körbe, hogy a 2025-re kitűzött cél elérését - több mint 100 millió, Intel alapú AI PC képességeinek optimalizálását és maximalizálását - segítsék.

A munka, a tanulás, a kapcsolattartás, a tartalomalkotás és az élet számos más területét alapjaiban fogja átalakítani a mesterséges intelligencia. Az Intel élvonalbeli platformján - központi feldolgozó egységein, grafikus és neurális processzorain - optimalizált szoftverek és hardverek pedig mindenkit hozzásegíthetnek a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségek jobb megragadásához és kiaknázáshoz. Az AI PC Acceleration Program, amelyhez tavaly ősz óta világszerte több mint 150 hardvergyártó csatlakozott, az ehhez szükséges együttműködést hivatott erősíteni. Az AI PC Developer Program mostani hozzáadásával pedig a nagy szállítók mellett a piac kis- és középméretű szereplői, feltörekvő fejlesztői is bekapcsolódhatnak a közös innovációba, és többek között olyan eszközökhöz férhetnek hozzá, mint a szintén most bejelentett AI-ready Developer Kit.

Gördülékeny fejlesztés AI-ra hangolva

Most indított AI PC Developer Programjával az Intel kifejezetten a szoftverfejlesztők és a független szoftverszállítók (ISV-k) számára tenné könnyebbé és zökkenőmentessé a mesterséges intelligencia új technológiáival végzett munkát, a friss képességek beépítését és felméretezését. A program eszközökhöz, munkafolyamatokhoz, AI-fejlesztő keretrendszerekhez és készletekhez, valamint a gyártó saját hardverplatformjaihoz, közöttük a legújabb Intel Core Ultra processzorokhoz ad hozzáférést.

Az erőforrások frissített kínálatában a fejlesztők megtalálják az AI PC-kre és más kliens eszközökre szabott eszközkészleteket, dokumentációkat és oktatási anyagokat is. Segítségükkel teljes mértékben kiaknázhatják az Intel Core Ultra processzor technológiáit a mesterséges intelligenciára és gépi tanulásra épülő AI és ML alkalmazásaik optimalizálásában, a teljesítmény növelésében és az új felhasználási esetek támogatásában, mondta a gyártó.

Hasonló módon a programhoz csatlakozó független hardverszállítók (IHV-k) is az Intel AI PC-khez készülő termékeik optimalizálásához kapnak erőforrásokat. Hozzáférnek például az Intel Open Labs szakembereihez, akik technikai és mérnöki támogatást adnak a hardvermegoldások és platformok fejlesztéséhez a munka korai szakaszában. Az Intel emellett referenciahardvert is biztosít a jogosult IHV partnereknek technológiáik teszteléséhez és finomhangolásához, így azok már a bejelentés pillanatában a lehető leghatékonyabban fognak működni.

Hirdetés

Az Intel programjaiban részt vevő fejlesztők is ugyanilyen előnyökhöz jutnak a kompatibilitás és a teljesítmény vonatkozásában. A legújabb Intel Core Ultra processzorhoz tartozó eszközkészletekkel biztosíthatják szoftvereik és alkalmazásaik kompatibilitását és zökkenőmentes futását a frissen megjelenő hardvereken, így termékeikkel jobb felhasználói élményt teremthetnek. Szoftvereiket szintén időben optimalizálhatják a fejlesztésben lévő hardverarchitektúrákon, így azok jobb teljesítményt fognak nyújtani a piacon újonnan megjelenő AI PC-ken.

Fejlesztői eszközkészletein túl az Intel mindehhez 300-nál több, mesterséges intelligenciát gyorsító technológiai képességet is felvonultat Ultra Core processzoraiban, amelyek az idei év folyamán 12 globális eredeti eszközgyártó (OEM) 230 termékében fognak megjelenni.

Rendszergyártás fenntarthatóan

Nem sokkal korábban, február végén indult az Intel Foundry programja, amely a mesterséges intelligencia korában a rendszergyártás folyamatát tenné fenntarthatóbbá kibővített fejlesztési ütemterv és szélesebb partneri együttműködés által. A processzorgyártó számos ökoszisztéma partnere - közöttük az Ansys, a Cadence, a Siemens és a Synopsys - máris csatlakozott a kezdeményezéshez, jelezve, hogy az Intel Foundry ügyfelei számára készülő chipek tervezését eszközökkel, munkafolyamatokkal és szellemi tulajdonuk más elemeivel támogatják, amelyeket az Intel 18A gyártási technológiáin validáltak.

Az Intel Foundry hosszú távra szóló rendszergyártási megközelítését az ügyfelek is üdvözölték. A Microsoft például az elsők között, már a program indulásakor bejelentette, hogy kiválasztotta a processzor tervét, amelyet az Intel 18A gyártási technológiájával készíttetne el.

Ugyancsak idén márciusban az Intel és az Arm is megállapodást írt alá a startup közösséget támogató új kezdeményezésük, az Emerging Business Initiative elindításáról. A program a két szereplő tavaly áprilisban kezdett együttműködésének része, amely az Intel 18A gyártási technológiájával készülő, alacsony energiafogyasztású SoC (system-on-chip) lapkára integrált rendszerek tervezését teszi lehetővé. A fejlett gyártási technológia mellett a felek ezt az innovációt szellemi tulajdon megosztásával és pénzügyi támogatással is segítik, abban bízva, hogy a startup cégek szélesebb köre fog az Intel Foundry által gyártott, Arm-alapú SoC rendszerekre épülő kliens eszközöket és szervereket fejleszteni.

Friss processzorok laptopokban és adatközpontokban

Legújabb processzorcsaládjait - az ötödik generációs Core Ultra és Xeon processzorokat -, amelyekkel a mesterséges intelligenciára épülő megoldásokat az adatközpontoktól kezdve a felhőkön és a peremhálózatokon át a személyi számítógépekig mindenütt és mindenki számára hozzáférhetővé tenné, az Intel tavaly decemberben New Yorkban megtartott AI Everywhere rendezvényén jelentette be. A mesterséges intelligencia gyorsításában, az általános teljesítmény növelésében és a teljes birtoklási költség (TCO) csökkentésében szintet lépő, ötödik generációs Xeon processzorcsalád mellett az Intel ezen az eseményen mutatta be először Gaudi 3 AI gyorsító egységét is, amely idén fog piacra kerülni.

Az Intel Core Ultra mobil processzorok családja a gyártó részéről az utóbb 40 év legnagyobb architektúra-frissítését hozta, a számítási teljesítmény, a megjelenítés, az energiafogyasztás és az akkumulátoros üzemidő területét érintő újításaival, valamint a mesterséges intelligenciát támogató képességeivel életre hívta az AI PC-k nemzedékét. Azóta, hogy az Intel Centrino technológiája 20 évvel ezelőtt lehetővé tette, a laptopok bárhol a Wi-Fi hálózatokra csatlakozzanak, és ezzel végleg leváljanak a kábelekről, az AI PC-k megjelenése hozta a legnagyobb előrelépést a személyi számítógépek fejlődésében, mondta a processzorgyártó.

A Core Ultra processzorok tartalmazzák például az Intel első, kliens eszközökbe tervezett, lapkára integrált AI gyorsítóját - neurális feldolgozó egységet, azaz NPU-t -, amely a korábbiakhoz képest két és félszer nagyobb energiahatékonyság mellett növeli az AI alkalmazások teljesítményét. Emellett az AI PC-k élvonalbeli központi és grafikus feldolgozó egységei, CPU-i és GPU-i is hasonló módon javítják a mesterséges intelligenciára épülő megoldások felhasználói élményét.

Teljesítmény és hatékonyság terén az ötödik generációs Intel Xeon processzorok is nagyot lépnek előre. A korábbi generációhoz képest az általános számítási teljesítményt átlagosan 21 százalékkal, míg az energiafogyasztásra vetített teljesítményt számos munkaterhelés esetében átlagosan 36 százalékkal növelik. A vállalatok körében jellemző, ötéves hardverfrissítési ciklust követő szervezetek pedig, amelyek pár nemzedékkel korábbi gépekről váltanak, akár 77 százalékkal is csökkenthetik teljes birtoklási költségüket.

A fősodorba tartozó, általános adatközpontokba szánt processzorok közül egyedül a Xeon processzorok tartalmaznak beépített AI gyorsító technológiát, ötödik generációjuk akár 42 százalékkal gyorsítja a 20 milliárd paramétert tartalmazó nagy modellek finomhangolását és futtatását, mondta az Intel. Kategóriájában szintén ez az egyedüli processzorcsalád, amely egyre nagyobb teljesítményét következetesen MLPerf teszteredményekkel is igazolja.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.