Hirdetés
. Hirdetés

Intelligens technológiák az intelligens önkormányzatok számára

|

Bárhogyan is nevezzük, virtuálisnak, tudásalapúnak, digitálisnak vagy akár információs városnak, az urbanizáció megköveteli a fejlett technológiai megoldások fokozódó alkalmazását, amelyek központi szerepet játszanak a jövő városának működésében. De mivel okosítható fel egy intelligens település?

Hirdetés

Az elmúlt évtizedekben a települések önkormányzatai egyre összetettebb társadalmi-technikai problémákkal szembesültek, miközben az is nyilvánvalóvá vált számukra, hogy a városok fejlődésében és versenyképességük megőrzésében nagy jelentőséggel bírnak a fejlett technológiai megoldások. A települések vezetői egyre inkább felismerik, hogy az intelligens város egy többdimenziós koncepció, amelynek bár nagyon különböző összetevői és elemei vannak, közösen járulnak hozzá a városi környezet objektív és szubjektív minőségéhez, mivel ösztönzik az új szolgáltatások és alkalmazások fejlesztését, valamint hatékonyabb környezetet teremtenek a problémamegoldásban és innovációban.

"Közel 30 év alatt kifejlesztettünk egy olyan algoritmusokkal megtámogatott ügyviteli rendszert, amely a hazai közterületi közigazgatásban egyedülálló. Ennek a területnek a teljes elektronizálása, mind a belső ügymenet tekintetében, mint pedig a külső (ügyfelek) szereplők tekintetében elkészült, számos helyen üzemszerűen működik. A rendszer magába foglalja mindazt, amit jelenleg egy önkormányzatnak feladatait tekintve el kell végeznie a közterületekkel kapcsolatban. Ez nemcsak a parkolás és a közterület-felügyeleti munka támogatását foglalja magában, annál sokkal összetettebb és hatékonyabb megoldást ad a városvezetés kezébe"- mondta a közterület-felügyeleti és közterületen végzett parkolás-ellenőrzési, továbbá egyéb ellenőrzési munkát segítő információs rendszerek fejlesztésével foglalkozó Sessionbase vezetője, Schäffer Zoltán.

Hirdetés

Interaktív és információalapú városi környezetek

Tagadhatatlan, hogy az okos megoldások közigazgatásba történő bevezetése forradalmi átalakulást okozhat a városi szolgáltatások nyújtásában. A szakember szerint azonban fontos kérdés, hogy a mai kor követelményeinek megfelelően egy adott város vagy önálló városrész "üzemvitelében" mit érdemes figyelembe venni annak érdekében, hogy a lehető leghatékonyabban, a lehető legkevesebb emberi beavatkozással, a lehető legtöbb információ álljon rendelkezésre a folyamatokról, lehetőleg automatikusan, amelyeket elemezve akár gépi, akár emberi beavatkozás tehető. További lehetőségként a rendelkezésre álló információs tömegből a várost "használó" lakosság, szolgáltatók, értékesítési helyek, turisztikai szereplők is tájékozódhatnak, rendelkezhetnek többletinformációval tevékenységük során.

"A költségcsökkentés terén cégünk a kezdetektől arra törekszik, hogy minél több feladatot automatizáljon, tipizáljon, így ezek algoritmusok és gépi döntések segítségével emberi erőforrás nélkül is elvégezhetők, tetszőleges időben. Ennek megfelelően a rendszereinkben több száz ilyen funkció létezik, amelyek automatikusan emberi beavatkozás nélkül végzik feladatukat. Ennek a fejlesztési filozófiának kettős célja van. Csökkentsük az adminisztrációra fordított humán erőforrás mennyiségét, továbbá érjük el azt, hogy az ügyfelek ne keressék fel az ügyfélszolgálatot/hivatalt, hanem valamilyen számukra elérhető webes felületen intézhessék el az ügyeiket. Ezen felül a lehető legváltozatosabb és legegyszerűbb módon tegyük lehetővé számukra a díjak és követelések befizetését" - szögezte le a szakember.

A nagytömegű adatgyűjtés eredményeként hatékonyabb és célirányos feladat-végrehajtások megvalósítása növeli a szervezet teljesítőképességét és csökkenti az egyes eseményekre fordított megoldási időt. A turisztikai ágban az elemzések eredményeként valós adatok alapján lehet nagyon rövid idő alatt eredményesen beavatkozni a folyamatokba, a lakosság, a szolgáltatók és a vendégek oldaláról elérhetővé válik az önszerveződő folyamatok és megoldások nyújtása az adatelemzések alapján.

Mit eredményez az "OKOS VÁROS" koncepciónak megfelelő rendszer kialakítása?

- transzparens és jól dokumentált működést
- nagyobb bevételt (kisebb költséggel, hatékonyabban működő szervezeteket, több bevétellel)
- kisebb személyes hivatali ügykezelés
- kiterjedtebb lakossági szolgáltatásokat, rengeteg kényelmi funkcióval
- sokrétű fizetési és problémakezelési megoldást
- a turisztikai adatgyűjtés nyomán hatékonyabb "ügyfélkezelést" (virtuális városkártya, városi applikáció bevezetése, szolgáltatók hatékonyabb bevonása, turisztikai viselkedésminták elemzése, hatékonyság növelése)

Ennek kulcsa, hogy az egyes települések működési funkciói köré épülő adatgyűjtő, adatfeldolgozó, funkcionálisan ügyvitelt bonyolító rendszereit egy egységes komplex rendszerbe kell szervezni. Ezt többféleképpen is meg lehet valósítani, amelyben a Sessionbase áll az önkormányzatok rendelkezésére.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.