Hirdetés
. Hirdetés

Mesterséges intelligencia emeli új szintre a pénzügyeket

|

Újra forró terület lett a mesterséges intelligencia a közéletben. Nem is meglepetés - a technológiai terület népszerűsége évtizedek óta hullámzik folyamatosan.

Hirdetés

A pénzügyi szektorban is jó ideje képviselteti magát, fintech megoldások sora épül mesterséges intelligenciára. Néha egyértelmű a jelenléte, máskor a háttérből segít új szintre emelni a pénzügyeket.

Nincs bankfiók? Nem baj!

A digitális bankok legfőbb költséghatékonysági fegyvere, hogy nem kell egy bankfiók-hálózat fenntartására költeniük. Az utóbbi években megfigyelhető, hogy a hagyományos bankok is sorra zárják be a fizikai egységeiket, és inkább netbankok, valamint mobilbankok felé terelik ügyfeleiket.

A személyes kapcsolat hiánya azonban megnehezíti az ügyfelek azonosítását és személyazonosságuk hitelesítését. Itt segít a mesterséges intelligencia. Az összes neobank, továbbá egyre több hagyományos bank is képes online bekérni az ügyfelek adatait a szabályozásoknak megfelelve.

A folyamat során gyakran kell készíteni egy fotót vagy videót az embereknek - igazolványaikról és magukról is. A mesterséges intelligencia ezeket a képeket elemzi és spórolja meg a bankfióki munkatársak ellenőrző munkáját.

Hirdetés

Iránytű a bankok sűrűjében

A jóváhagyott ügyfélazonosítás megnyitja a kaput a banki termékek olykor komplex világa előtt. Itt minél nagyobb a választék, annál több kérdés merülhet fel az emberben. Mindenre viszont a legfejlettebb felülettel és ügyfélélménnyel rendelkező szolgáltatók sem képesek felkészülni, ezért szükség van egy segítő kézre.

A bankfiókokban az ügyintézők és a tanácsadók állnak az emberek rendelkezésére, a digitális térben pedig több esetben is a virtuális asszisztensek. A mesterséges intelligencia által vezérelt megoldások gyakran kapnak emberi nevet - létezik Ally, Erica, Gabby és Kate is. Kompetenciáik változóak. Képesek gyakran feltett kérdésekre válaszolni, alapvető bankszámlás és bankkártyás műveleteket végrehajtani, valamint felhívni a figyelmet a szokatlan vagy felelőtlen költekezésre.

Robot, mint befektetési tanácsadó

A tőzsdék vizeire evezve egy időben nagy népszerűségnek örvendtek az úgynevezett robottanácsadók. Ezek a szolgáltatók egy kérdőív alapján igyekeznek személyre szabott befektetési portfóliókat összeállítani ügyfeleik számára - mesterséges intelligencia támogatással.

A befektetési tanácsadás automatizálásával jelentősen csökkentik a költségeiket, így a szolgáltatásaik árszabása mérsékeltebb. Emellett alacsonyabb kezdeti befektetést is engedélyeznek, így többek számára teszik elérhetővé szolgáltatásaikat.

Az emberi elem hiánya azonban hátrányt is jelent, főleg a jelenlegi tőzsdei környezetben. A folyamatosan változó piacra nem tud felkészülni egy múltbeli adatokon alapuló modell. A passzív befektetések után ismét az aktív vagyonkezelés korát éljük, és ez már nem a robottanácsadók terepe.

...és a sor folytatódik

A mesterséges intelligencia összes pénzügyi megoldásáról könyvet lehet írni. Az ügyfélazonosítás, a virtuális asszisztensek, valamint a robottanácsadók mellett rengeteg további felhasználási módja van a technológiának.

Tökéletes példa a hitelezés területe. A hitelkérelmek során a mesterséges intelligencia és gépi tanulás pontosabb képet fest az ügyfelek hitelképességéről. Utána rengeteg adatpontból tudnak trendeket azonosítani, amelyek mentén alakítani lehet a pénzintézetek kockázatkezelési stratégiáit.

A robotizált folyamatautomatizálás többek között a pénzügyi vállalatok működését is költséghatékonyabbá teszi. Olyan emberi folyamatokat vált ki szoftverekkel, amelyek manuális elvégzése sok munkaerőt visz el és hibázási lehetőségeket hordoz magában. Segítségével a nagyobb értéket teremtő feladatokra összpontosíthatnak a munkáltatók és munkavállalók.

Jogi szempontból érdemes megemlíteni a csalásmegelőzést, a pénzmosás elleni védekezést, valamint az illegális tevékenységek finanszírozását meggátló alkalmazásokat is. A mesterséges intelligencia megoldások felismerik azokat a pénzügyi viselkedési mintákat, amelyek az említett esetekben előjöhetnek.

A Peak kutató és tanácsadó csapata minden hónapban átfogó körképet készít a fintech világ mozzanatairól, azok bankszektorra, biztosítókra, IT szektorra és kormányzati szervekre gyakorolt hatásairól. A tanulmányokban részletesen foglalkozunk a nemzetközi fintech fejleményekkel, amelyeket a lehetőségek és a fenyegetések szempontjából is elemzünk. A teljes körképpel, vagy annak egyes elemeivel kapcsolatban felmerülő kérdéseket a science@peakfs.io email címre várjuk.

Feliratkozás a Fintech Világa Heti Hírlevélre >>>

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.