Hirdetés
. Hirdetés

AI, fenntarthatóság és emberközpontúság: bepillantás a jövőbe

|

Közel 20 országból gyűlnek össze idén áprilisban a technológiai iparág vezető szereplői, hogy bemutassák új fejlesztéseiket, és azt, miként képzelik el az élhetőbb, barátságosabb jövőt.

Hirdetés

Több év után minden akadály elhárult az áprilisban megrendezendő Hannover Messe kiállítás elől, ahol végre személyesen is lehet találkozni és tárgyalni az IT-iparág kisebb és nagyobb szereplőivel egyaránt. Bár a kiállításig még egy hónap van hátra, lehetőségünk nyílt bepillantani az idei kiállítók néhány ígéretes fejlesztésébe, ízelítőt kapni abból, hogy a felhőmegoldások és a manapság oly felkapott mesterséges intelligencia miként épülhet be a tervezésbe, gyártásba, értékesítésbe.

Eljött a szemléletváltás ideje

A Hannover Messe idén áprilisban négyezernél is több kiállítóval várja a látogatókat az óriási expoterület közel kétharmadán. A kiállításon minden óriáscég képviselteti magát, legyen szó akár automatizálásról, IT-ról, szoftverről vagy gyártásról. Itt lesz legújabb fejlesztéseivel a Microsoft, a Google, az SAP, a Bosch, a Schneider és a Siemens is, ám emellett a kisebbeknek is jut hely és lehetőség. Több mint 300 startup is bejelentkezett, hogy megmutassa innovációit, valamint a Hannover Messe idei testvérországa, Indonézia is több mint 150 kiállítóval lesz jelen többféle kategóriában.

Az idei Hannover Messe mottója sokatmondó: Make the Difference. Ahogy azt a rendezők a kiállítást beharangozó sajtótájékoztatón is elmondták, kötelessége az iparnak megoldási javaslatot mutatnia a társadalmat érintő legsúlyosabb problémákra.

Hirdetés

Kiemelt szerepet kapnak idén az energiaválságot enyhítő megoldások, a környezetkímélő technológiák és minden, ami a hatékonyságot új szintre emeli. És ez az, ahol komoly szemléletváltásra van szükség: míg régebben a hatékonyságot úgy mérték, hogy adott idő alatt minél nagyobb legyen a termelékenység, ma már egy másik képletet kell alkalmazni. Ez pedig az adott idő alatt minél kevesebb nyersanyag és energia felhasználásával elérhető legnagyobb termelékenység.

Ipar 4.0 - intelligencia minden ponton

A mesterséges intelligencia külön kiemelt szerepet kap mindennapjainkban, és ez éppúgy igaz a tervezésre, gyártásra és logisztikára. Az Ipar 4.0 rendszerében az MI központi tényező a szimuláció, a munkaszervezés és a tesztelés során is, amihez rengeteg adatra van szükség. Ez magával hozza az igényt az átláthatóságra, továbbá az adatbiztonságra, hogy az automatizálás és az MI bevonása még véletlenül se generáljon újabb kockázatokat. Ehhez az óriási mennyiségű adathoz minden szereplőnek hozzá kell tudni férnie, amihez szabványok mentén meghatározott, összekapcsolt rendszerekre van szükség. Ez a Manufacturing X ökoszisztéma, amely biztonságos megoldást kínál, ám implementálásához kormányzati segítségre is szükség van. A rendszer felépítését és működési elvét áprilisban a hannoveri kiállításon mutatják be.

ChatGPT - vajon jó ez az iparnak (is)?

Ahogy az élet több területén, úgy az iparban is fontos szerepe lesz a mesterséges intelligenciának, azon belül is a generatív MI-nek. A ChatGPT és a DALL-E rendszerek például már ma is segítik több szereplő munkáját szövegírással, programozási segédletekkel, dizájnnal. "A nem is olyan távoli jövőben abszolút hétköznapivá válhat, hogy a mesterséges intelligencia tervez egy gépet, amely tervet mérnökök ellenőrzik majd és végrehajtják rajta a szükséges módosításokat, hogy a valóságban is hatékonyan működő eszközt kapjanak" - nyilatkozta Dr. Jochen Köckler, a Deutsche Messe vállalatcsoport igazgatótanácsának elnöke. "Ez az új megközelítés rengeteg időt megspórol és segít enyhíteni a szakképzett munkaerő hiányából fakadó problémákat" - tette hozzá. A Hannover Messe kiállításon a téma köré csoportosuló kiállítók szervezett túráján is részt lehet venni, emellett tematikus fórumokon, előadásokon is foglalkoznak a mesterséges intelligencia nyújtotta új lehetőségekkel.

Klímavédelem, fenntarthatóság

Örömteli látni, hogy a fejlett országokban minden eddiginél nagyobb ütemben terjed a megújuló energiaforrások iránti kereslet, sőt, ezt a legtöbb helyen az állami beruházások is elősegítik. Ugyanakkor ipari felhasználás esetén a megbízhatóság és rendelkezésre állás is legalább ennyire fontos. A Hannover Messe több kiállítója is olyan technológiákat mutat be, amelyek a különféle megújuló energiaforrások, például szél-, víz és napenergia közötti váltást, vagyis komplex rendszerek automatizált vezérlését teszik lehetővé. Ezáltal elérhető, hogy komplett gyártósorok álljanak át teljes egészében megújuló energiára akár úgy is, hogy minimális kapacitású energiatárolók kiépítésével kell csak tervezniük.

A fogyasztási oldalon is rengeteg terület vár modernizálásra, amelyhez számtalan megoldási javaslatot kínálnak az áprilisi kiállítás résztvevői. "A legtöbb ipari szereplőnél a mai napig komoly probléma, hogy egyszerűen nincsenek tisztában azzal, milyen rejtett fogyasztóik működnek" - nyilatkozta Köckler. Ezek lehetnek szabályozatlan keringetőszivattyúk, ventilátorok, kompresszorok, sőt, akár komplett berendezések is. Ezeknek az intelligens vezérléséről, energiahatékony változatra cseréléséről gondoskodnia kell minden szereplőnek, hogy a termelékenységnél az energiahatékonyság se csorbuljon. "Németországban jelenleg a teljes áramfogyasztás 45 százalékáért az ipar felelős. Az idei Hannover Messén résztvevő kiállító cégek komoly előrelépést kínálnak az energiahatékonyságban" - tette hozzá.

Hidrogén, a jövő energiaforrása

A zöld hidrogén kiemelt téma manapság és ez nem véletlen. Az ipar jelenleg ebben látja a potenciált, hogy a fosszilis energiahordozóktól függetlenedhessen és drasztikusan csökkenthesse a karbonlábnyomát. A hidrogén valóban az egyik legfontosabb energiaforrássá léphet elő, mint kulcsfontosságú energiaforrás, ám ezzel a technológiával hosszú távon érdemes számolni mind az átállás, mind pedig a klímavédelem szempontjából. Jelenleg több, megoldásra váró nehézség is közismert. A hidrogén előállítása komplex és drága folyamat, továbbá az elérhetőség, szállítás és nagymennyiségben való tárolás problematikájára is megoldást kell találni. "Több mint 500 cég vesz részt az áprilisi kiállításon, amelyek mindegyike a hidrogén ipari felhasználásában mutat be megoldásokat. Ezzel a Hannover Messe a hidrogén témakörét tekintve a világ legfontosabb platformjává lép elő" - jelentette ki Köckler.

Nők és fiatal tehetségek

A Hannover Messe fiataloknak, munkakezdőknek és frissen végzett tanulóknak is tartogat érdekességet a Your Future kezdeményezés keretében. Számukra a Hannover Messe tematikus kiállítástúrákat, fórumokat, bemutatókat szervez a kiállítás ideje alatt, emellett összekapcsolja őket az eziránt érdeklődő kiállítókkal.
Szokásosan a Hannover Messe ideje alatt rendezik meg WomenPower Karrierkongresszust is, amely workshopok, fórumok, előadások mellett számos lehetőséget nyújt a hölgyek számára, hogy karrierjüket magasabb szintre emeljék.

Festo: Le a szén-dioxiddal!

A Hannover Messe beharangozóján a Festo cég egy új fejlesztésével is megismerkedhettünk. A technológia és a biológia ötvözésének eredménye a PhotoBionicCell projekt, amelyben az algák szén-dioxid megkötésének képességéhez adták hozzá a modern technológiai megoldásokat. A projekt célja a klímaneutrális körkörös ökoszisztéma elérése. A Festo furcsa kinézetű gépe egy bioreaktor, amely a rengeteg szenzorral és a mesterséges intelligenciát hasznosító vezérléssel képes kontrollált keretek között algát növeszteni annak érdekében, hogy a normál növényeknél 100× nagyobb mennyiségű szén-dioxidot kössön meg és semlegesítsen.

Hannover Messe 2023 kiállítás
Helyszín: Hannover, Németország
Időpont: 2023. április 17-21.
Web: https://www.hannovermesse.de

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.