Hirdetés
. Hirdetés

Microsoft Power Platform - minden egy helyen

|

Az elmúlt évek üzleti informatikájában egy olyan folyamatot figyelhettünk meg, ami leginkább az IT demokratizálásaként nevezhető meg. Az internet, majd a számítástechnikai felhő elterjedése olyan megoldásokat tettek lehetővé, melyek korábban elképzelhetetlenek voltak.

Hirdetés

A "low code/no code" néven ismert vizuális platformok egyszerűsített és gyorsított alkalmazásfejlesztést tesznek lehetővé. A demokratizálási folyamatok nyertesei mindenképpen azok a közép- és kisvállalkozások, melyek sem a korábbi nagyvállalati szoftvereket, sem az egyedi fejlesztést nem tudták megfizetni. Most, az új megoldások révén ők is fejlett informatikai megoldásokkal támogathatják üzletüket.

Üzleti szoftver- és alkalmazásfejlesztés a Microsoft Power Platform használatával

A fent leírtak kitűnő példája a Microsoft Power Platform. A "low code/no code" platform használatával ugyanúgy létrehozható vállalati mobilapp (Power Apps) a háttérben futó automatizmusok (Power Automate), vagy a céges adatokat megjelenítő adatvizualizációs rendszer (Power BI), vagy épp intelligens chatbot (Power Virtual Agents).

A többféle lehetőséget kínáló (természetesen felhős) platform talán legfontosabb jellemzője, hogy nem informatikai eszközöket kínál, hanem üzleti lehetőségeket, amelyekhez természetesen megfelelő informatikai modulokat is szolgáltat. Így - bár a Microsoft Power Platform műszaki megoldásai is figyelemre méltóak - írásunkban elsősorban az üzleti lehetőségekre kívánunk koncentrálni.

Dömötör Zoltán üzletfejlesztési igazgató, HRP Europe Kft.

Átfogó integráció a Power Platform segítségével

A Microsoft az elmúlt évtizedekben megismert filozófiájának megfelelően a Power Platform nem egyfajta szigetet képez, hanem teljes mértékben képes kihasználni a Microsoft 365 és az Azure szolgáltatási és biztonsági arzenálját.

Gyakori probléma, hogy egy új platform megjelenése egycsapásra meghaladottá teszi a meglevő rendszereket. A Power Platform esetében az ezekkel a rendszerekkel való együttműködés is megoldott: ehhez több száz konnektor (összekötő) áll rendelkezésre. Ennek köszönhetően az eddig használt SQL adatbázis, a fájlszerver, az ERP rendszer, a levelezőszerver továbbra is használható.

Megoldások a Power Platform használatával

A Power Platform részekét működő Power Apps és Power Automate megoldások előnye, hogy olyan feladatok támogatására és leképezésére is alkalmasak, amelyeket a hagyományos vállalati rendszerekben (ERP, HR, Logisztika) nehézkesen, vagy költséges és időigényes egyedi szoftverfejlesztés révén voltak megoldhatók.

Az ilyen feladatokat eddig jellemzően Excelekben, sziget-alkalmazásokban vagy éppen e-mailekben oldották meg a cégek, ami a legjobb indulattal is csak szükségmegoldásnak nevezhető.

A Power Platform rendkívül jól használható minden olyan feladatra, ahol

  • testreszabott adatnyilvántartásra
  • dokumentum generálására vagy jóváhagyására
  • szabályalapú folyamatos vezérlésre
  • szűk kör számára készülő mobil appra
  • szűkös erőforrások foglalására
  • automatikus értesítésekre vagy épp adatfeldolgozásra

van szükség. (Természetesen más feladatok is felmerülhetnek, de ezek a feladattípusok a leggyakoribbak.)

Fontos, hogy a Microsoft Power Platform révén a kisebb cégek számára is elérhetővé válnak olyan fejlett technológiák, mint a mesterséges intelligencia, vagy a fejlett (mesterséges intelligenciát használó) chatbotok.

A láthatóvá tett üzlet

A Microsoft Power Platform kínálta lehetőségek közül külön is érdemes foglalkozni Power BI alkalmazással.
Bár a legtöbb üzleti alkalmazás képes valamilyen adatelemzésre, adatmegjelenítésre, de a több forrásból származó adatok összevetése meglehetősen nehézkes.

A Power BI segítségével gyorsan és rugalmasan lehet olyan elemzéseket, kimutatásokat létrehozni, melyek jól értelemezhető módon képesek megjeleníteni adatokat, ábrázolni állapotokat és folyamatokat, illetve ezek interaktív módon elemezhető részleteit is.

Az eddig bevált gyakorlatok szerint a rendszeres kimutatási igények automatizálása az a terület, ahol érdemes ezt a platformot adatelemzési- és vizualizációs képességeit bevezetni. A platform lehetőségeinek megismerése után lehetséges a használat kiterjesztése a gazdasági és a szakmai rendszerek elemzésére is.

Egy jó BI rendszer hathatós segítséget tud nyújtani a cégvezetés számára a stratégiai elemzésekben, tervezésben, de ugyanilyen jól használható - a szervezet bármely szintjén - a mindennapi munkavégzés során is. A Power BI különösen nagy előrelépést jelenthet a legkisebb vállalkozások esetében is, ahol korábban ilyen szintű elemzésre nem volt lehetőség.

A Power BI használata

Az eszköz felhasználói szintű - kimutatás-fogyasztói - használata egyszerű és intuitív. Némi gyakorlattal látványos kimutatások is készíthetőek egy grafikus felületen kódolás nélkül is. Ugyanakkor a platform igazi ereje akkor mutatkozik meg, ha mélyebb ismereteinkkel és gyakorlati tapasztalattal történik a fejlesztés.

Célszerű a Power BI bevezetését és használatát üzleti és nem technológiai projektként kezelni, hiszen az üzleti célokat megértve, az elkészített kimutatások eszközök, a célok jó szolgálatára.

A Microsoft Power Platform legfőbb előnyei

Írásunk végén szeretnénk röviden összefoglalni a Power Platform fő előnyeit:

1. Valamennyi üzleti folyamat kezelésének lehetősége egyetlen platformról

2. Bármilyen felhasználói szinten használható
A Power Platform használata nem igényel speciális IT tudást, ugyanakkor az informatikusok is használhatják fejlettebb alkalmazások létrehozására.

3. Csökkenti a harmadik féltől való függést
Egyetlen platformon valósul meg a fejlesztés, az automatizálás, az analitika, így feleslegessé válnak az ezekre a célokra használt előfizetések. A Power Platformnak köszönhetően csökken a informatikusokra nehezedő nyomás is.

4. Rugalmas elérés
A Power Platform felhős megoldás, így bárhonnan, bármilyen eszközzel elérhető. Ez nagyfokú rugalmasságot tesz lehetővé.

5. Microsoft 365 integráció
A Power Platform beépített Microsoft 365 integrációjának köszönhetően a piac legnépszerűbb modern irodai alkalmazásaival tökéletesen együttműködik.

Tegyen egy próbát Ön is, a platform megismeréséhez akár ingyenes próbaverziót is igényelhet!

Hirdetés

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.