Hirdetés
. Hirdetés

Mit tud majd Közép-Európa legkorszerűbb, high-tech okosbörtöne Csengeren?

|

Magyarország, sőt a régió legkorszerűbb börtöne épül a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei településen. Az ezerötszáz férőhelyes, high-tech létesítmény a 49-es főúttól egy kilométerre épül, egy 5 és fél hektár területen, modern, tartós és környezetbarát építészeti megoldásokkal. Az okosbörtönben videóanalizáló és helymeghatározó rendszer is működik majd.

Hirdetés

Magyarország a világ húsz legbiztonságosabb országa közé tartozik a múlt évről készített rendőrségi statisztika alapján, a Belügyminisztérium adatai szerint 2010 óta ötezerrel nőtt a fogvatartottak és éves szinten 280 ezerrel csökkent a bűncselekmények száma. Nem véletlen, hogy az új büntető törvénykönyvet Európa egyik legszigorúbb kódexének tartják. Mivel a bíróságok több bűnözőt és hosszabb időre juttatnak börtönbe, így nagyobb kapacitásra van szükség, ennek eredményeként több börtön kibővült már, és az új, csengeri intézmény is fontos lépés a büntetés-végrehajtás fejlesztésében.

"Az elmúlt években a magyar büntetés-végrehajtási szervezet átfogó fejlesztése keretében komplex modernizációs stratégiát folytattunk. Ennek részeként a digitális megoldások, okostechnológia és analitikai eszközök együttes alkalmazásával építjük Közép-Európa legkorszerűbb high-tech börtönét Csengeren, ezáltal hatékonyabb és biztonságosabb környezetet biztosítva. A tervezés során a hazai és nemzetközi tapasztalatokat is figyelembe véve határoztuk meg az 1500 férőhelyes kapacitást, amely megfelel a jelenlegi és várható fogvatartotti létszámnak" - tájékoztatta a ComputerTrends-et a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BvOP) Kommunikációs Főosztálya.

Úgynevezett "okosbörtönöket" 2018 óta építenek világszerte - bár már ma is vannak digitális elemek a hazai börtönökben, sok esetben ilyen eszközökkel zajlik a hozzátartozókkal való kapcsolattartás, a kihallgatás, ügyintézés. Mint azt a BvOP lapunknak elmondta, az "okosbörtönben" alkalmazott technológiai újítások közül többet már a "hagyományos börtönben" is alkalmaznak:

"A Szolgálati Alkalmazás a Fogvatartás Elősegítésére, vagyis a SAFE-rendszer, egy kifejezetten a büntetés-végrehajtási feladatok támogatására kifejlesztett alkalmazás. Az applikációnak köszönhetően a felügyelők okos eszközeikkel a börtönön belül bárhol és bármikor elérhetik a fogvatartottakra vonatkozó legfontosabb adatokat, információkat. Külön alkalmazások segítik az évi mintegy 50 ezer előállítás megtervezését és végrehajtását, a felderítési tevékenységet, a fogvatartottak kérelmeinek ügyintézését is. Ez utóbbi projekt eredményeként a börtönfolyosókon megjelentek az úgynevezett KIOSZK berendezések. Ezek a vandálbiztos táblagépek elektronikus ügyintézési pontokként szolgálnak a fogvatartottak számára és számtalan papíralapú kérelem benyújtását váltják ki.

Hirdetés

A telemedicina és távgyógyítás lehetőségei segítenek a fogvatartottak egészségügyi ellátásának javításában és hatékonyabbá tételében, lehetővé teszik az orvosi konzultációkat és diagnózisokat a távolságok leküzdésével, minimalizálva az előállítások és a felügyeleti költségeket, valamint csökkentve a biztonsági kockázatokat.

Ezek az alkalmazások összességében hatékonyabbá és biztonságosabbá teszik a börtönök működését, minimalizálva az adminisztratív terheket és segítve az állományt a hatékonyabb feladatvégzésben" - tette hozzá a Kommunikációs Főosztály.

Tehát, a csengeri börtönben olyan technológia lesz, amellyel a fogvatartottak útját teljes mértékben kontrollálni lehet, és a mesterséges intelligencia segítségével elemzik majd a viselkedésüket, arckifejezésüket. Ha nem a megszokott módon viselkednek, a rendszer jelzést küld a felügyelőknek, hogy fel kell készülni valamilyen rendkívüli eseményre. Ez még biztonságosabbá teszi a fogvatartást, a szökési lehetőséget a minimálisra szorítja. Minden zárkában lesz "informatikai eszköz", így az elítélt zárt online csatornán tudja intézni az ügyeit, illetve naprakész információkhoz juthat adatairól, pénzéről, kérelmeinek elbírálásáról, munkabeosztásáról. A börtönajtók kulcs nélkül, arcfelismerő rendszerrel működnek majd. A fogvatartottak száz százalékos foglalkoztatása érdekében lesz egy kétezer négyzetméteres munkacsarnok is.

"Az új intézet kulcs- és papírmentes jellegű lesz, ahol további digitális megoldások helyettesítik a hagyományos módszereket. Bár az okosbörtönökben a technológia sok feladatot automatizál, az emberi jelenlét és döntéshozatal továbbra is kulcsfontosságú. Az állomány munkája inkább a technológia támogatására, a felügyeletre és az adatok elemzésére összpontosul.

A modern munkakörülmények és az okostechnológia alkalmazása vonzó a hivatásos állomány számára, hiszen hatékonyabbá és biztonságosabbá teszi munkájukat. A jövőben is folytatjuk hagyományos intézményeink modernizációját, hogy az egész büntetés-végrehajtási rendszer még hatékonyabb és korszerűbb legyen" - válaszolta kérdésünkre a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának Kommunikációs Főosztálya.

Már idén megkezdheti a működését az új börtön: "Az építkezés és a felszerelések telepítése jelenleg is folyamatban van, terveink szerint az átadás és az intézet működésének kezdete 2024 végén várható, az ott alkalmazott fejlett technológiákról pontos tájékoztatást adni az átadás után tudunk."

Rabok készítik az ország legmodernebb börtönének zárkafelszerelését

Rabok készítik a Csengeren épülő, 1500 ember befogadására alkalmas börtön zárkáiba kerülő fém és fa berendezési tárgyakat - jelentette be a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága. Magyarország legkorszerűbb börtönében az innovatív informatikai fejlesztések mellett a zárkafelszerelés is megújul, a büntetés-végrehajtás sopronkőhidai vasipari üzemében és budapesti faipari műhelyében a gyártás gőzerővel zajlik. Május végéig 878 asztalt, 1575 ülőkét, 1554 ágyat és 1529 szekrényt gyártanak le.

A fém zárkaberendezések a korábban rendszeresített felszerelésektől teljesen eltérőek lesznek, a biztonsági szempontoknak megfelelően a fogvatartotti ágyak, szekrények, asztalok és székek mindegyike falra rögzíthető lesz. Kialakításuknál fő szempont volt, hogy "vandálbiztosak" legyenek, ne lehessen szétbontani azokat, illetve ne legyenek alkalmasak tiltott tárgyak elrejtésére - tette hozzá. Mint mondta, ezeken kívül az is fontos, hogy éles sarkok és élek ne legyenek a termékeken.

Változtathatnak fogvatartásuk szigorúságán a rabok

Márciustól innovatív, kreditalapú kategóriarendszer határozza meg a szabadságvesztés büntetések végrehajtási rendjét, így a rabok együttműködő magatartásukkal enyhébb besorolást érhetnek el. Míg korábban a három végrehajtási fokozathoz (fegyház, börtön, fogház) három-három úgynevezett végrehajtási rezsim (szigorúbb, általános, enyhébb) kapcsolódott, addig a büntetés-végrehajtási kódex módosulásával március 1-jétől ötfokozatú - az I. kategória a legenyhébb, az V. kategória a legszigorúbb - besorolási rendszer lépett életbe. A BvOP bejelentése szerint az egyes kategóriákban eltérő az elítélt elkülönítése, őrzése, felügyelete és ellenőrzése, intézeten belüli mozgása, életrendje, a kapcsolattartási formák gyakorisága és mértéke, a személyes szükségleteire fordítható összeg, valamint a szabad levegőn tartózkodásának helyszíne és rendje, továbbá a magánál tartható tárgyak köre is.

Az új rendszerben a büntető ítélet részeként megmaradnak az eddigi végrehajtási fokozatok, de azok csak az elítéltek kezdeti besorolásának kereteit határozzák meg. A büntetés-végrehajtási szervezet a saját besorolási és elkülönítési szempontrendszerét érvényesíti, amely figyelembe veszi az elítélt kriminológiai jellemzőit, visszaesési és fogvatartási kockázatát, az elkövetett bűncselekmény társadalomra való veszélyességét, az elkövető magatartását, együttműködési készségét, reintegrációs hajlandóságát.

A frissen bevezetett kreditrendszer újdonsága, hogy a fogvatartott kreditpontokat tud szerezni, többek között azzal, ha részt vesz az intézetek által szervezett oktatásban, reintegrációs - például mentálhigiénés, képességfejlesztő, művészetterápiás - programokon, vagy munkát vállal. Ezeken a reintegrációs programokon a fogvatartottnak a büntetés-végrehajtási szerv által meghatározott rendszerességgel, önkéntesen részt kell vennie, és a magatartásával hozzá kell járulnia a cél megvalósulásához, hogy megszerezze a kreditpontokat. Ha a fogvatartott magatartása és együttműködési készsége az elvártaknak megfelel, akkor alacsonyabb kategóriába kerülhet, és több kedvezményben részesülhet. Ám ha a fogvatartott magatartása a büntetés-végrehajtási intézet biztonságát vagy a biztonságos fogvatartást veszélyezteti, akkor kreditpontokat veszíthet, és szigorúbb kategóriába sorolják át. Az egésznek az a célja, hogy aktívabbá és együttműködőbbé tegye az eddig kevésbé motivált fogvatartottakat a reintegrációs, közös célok elérése érdekében.

Mint ismeretes, a büntetés-végrehajtási intézetekben lehetőség van az általános, a közép- és a felsőfokú oktatásban, vagy a szakképzésben való részvételre, de szerveznek készség- és képességfejlesztő, ismeretterjesztő, mentálhigiénés, önismereti, a szabadulásra felkészítő, tudatos életvezetést támogató programokat is. Vannak a társas együttélést segítő, a pénzügyi tudatosságot támogató programok, biblioterápiás, konfliktus- és agressziókezelő képzések is.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.