Hirdetés
. Hirdetés

MWC Barcelona 2023 - Gyorsulás 5G-vel

|

Idén újabb harminc országban indulnak 5G szolgáltatások, így 2025-re megduplázódhat az ötödik generációs kapcsolatok száma, adott előrejelzést a GSMA. A mobil ökoszisztémát tömörítő szervezet március elején zárult világkongresszusán jelentette be Open Gateway kezdeményezését is, amely az egyszerűbb és gyorsabb innováció érdekében univerzális hozzáférést ad a fejlesztőknek a globális hálózatokhoz.

Hirdetés

A világ legjelentősebb hálózati kommunikációs szakkiállításának és konferenciájának számító MWC Barcelona idén február utolsó és március első két napján 202 országból és térségből 85 ezernél több személyes résztvevőt vonzott a katalán városba, míg a nyitó előadásokat több mint egy millió egyedi látogató kísérte figyelemmel az online platformokon. A résztvevők több mint 2400 kiállító megoldásain és ezernél több szakmai előadáson keresztül kaptak betekintést a digitálisan átalakuló gazdaság és társadalom minden területét átszövő mobil kommunikáció jövőjébe - amelyet mindinkább az 5G formál.

Hat éven belül, azaz 2029-re ugyanis az 5G letaszítja mostani trónjáról a 4G-t, és uralkodó mobil technológiává lép elő - adott előrejelzést éves jelentésében (Global Mobile Economy Report 2023) a GSMA. A legnagyobb piacokon az 5G penetráció így már 2030-ra elérheti a 85 százalékot.

Világszinten az 5G-s kapcsolatok száma már idén másfél milliárdra emelkedik, az évtized végére pedig az 5 milliárdot is meghaladhatja. Az ötödik generációs mobil technológia 2030-ban így közel 1 billió dollárral fogja növelni a világgazdaság teljesítményét, amihez legnagyobb mértékben a szolgáltatási (46 százalék) és a gyártóipari szektor (33 százalék) fog hozzájárulni. A mobilszolgáltatók többsége arra számít, hogy bevételeinek több mint ötöde a vezeték nélküli magánhálózatokból fog befolyni az 5G, valamint az olyan támogató technológiák gyors fejlődésének köszönhetően, mint a viselhető eszközök és a mesterséges intelligencia.

Hirdetés

Telefonokban nem túl okosan

A GSMA jelentése szerint az 5G-s kapcsolatok száma két éven belül megduplázódik, amit a még nagyobb sebességre kapcsoló hálózatépítés is valószínűsít. Egyedül 2023-ban további 30 országban indul majd ötödik generációs szolgáltatás, és az új hálózatok fele már 5G Standalone típusú lesz - azaz egyáltalán nem fog támaszkodni a 4G LTE hálózatvezérlési funkcióira.

Idén januárban egyébként világszerte összesen 229 mobilhálózat kínált 5G-s szolgáltatást, ami azt bizonyítja, hogy ez a technológia mindkét elődjénél, a harmadik és a negyedik nemzedéknél is gyorsabban terjed. Térhódítása nemcsak a vállalati, hanem a lakossági szegmensben is lendületes. Világszinten a fogyasztói kapcsolatok száma már 2022 végén átlépte az 1 milliárdot, idén pedig további 500 millióval nőhet, mielőtt 2025-ben eléri a 2 milliárdot.

Régiós jelentésében a GSMA 2021-es végleges adatokból indul ki. Európában abban az évben 474 millió ember - a lakosság 86 százaléka - rendelkezett mobil előfizetéssel, így számuk már viszonylag lassabban növekszik, 2025-re a 480 millióhoz közelíthet.

A legtöbb európai országban az 5G-s szolgáltatások is elérhetők, mivel térségünkben a szolgáltatók közel kétharmada már kiépítette ötödik generációs hálózatát. Az előrejelzés szerint két év távlatában az itteni 5G-s kapcsolatok száma 311 millióra növekszik, ami 44 százalékos piaci penetrációt vetít előre. Európa azonban ezzel is jelentősen lemarad majd a dobogós Dél-Korea (73 százalék), valamint Japán és az Egyesült Államok egyaránt 68 százalékos technológia-elfogadása mögött.

Európában 2021 végén öt mobil kapcsolat közül négy már okostelefonos volt, de az egyes piacok közötti jelentős eltérések miatt ezzel az átlaggal nem mindenki büszkélkedhet. Régiós jelentésében a GSMA például kiemeli, hogy Horvátországban, Magyarországon és Lengyelországban az okostelefonok piaci penetrációja a 75 százalékot sem éri el, vagyis az európai 80 százalék helyett a globális 73 százalékos átlaghoz áll közelebb.

Hasonlóképp, míg a nyugat-európaiak a világ legnagyobb mobiladat-fogyasztói közé tartoznak (két éve fejenként havi 15 gigabájtot használtak), addig a közép- és kelet-európaiak inkább fogyókúráznak, havi 10 gigabájtos adatforgalmuk szintén elmarad a 12 gigabájtos globális átlagtól. Ráadásul a GSMA előrejelzése szerint 2027-re sem tudunk javítani ezen a helyzeten - akkorra várható 30 gigabájtos havi mobiladat-fogyasztásunk ugyanígy messze elmarad majd nemhogy a nyugat-európai 52 gigabájtos, hanem a globális 40 gigabjátos átlagtól is.

Vezeték nélkül, helyhez kötve

Idén januárig kilencvennél több szélessávú internetszolgáltató - többségük egyben mobilszolgáltató - indított 5G-alapú helyhez kötött vezeték nélküli hozzáférést adó (fixed wireless access, FWA) szolgáltatást a világ 48 országában. A GSMA jelentése szerint világszinten a kereskedelmi 5G szolgáltatások mintegy 40 százaléka már FWA-ajánlatot is tartalmaz.

Míg ezek többsége jelenleg a 3,5 és 3,8 gigahertz közötti sávot használja, egyes szolgáltatók már az 5G mmWave (24 és 100 GHz közötti) spektrum kapacitására és teljesítményére építenek, hogy növeljék lefedésüket. Jelenleg ugyan a szolgáltatások mindössze 7 százaléka használja a rendkívül nagy sávszélességet és alacsony késleltetést biztosító 5G mmWave spektrumot, de ez rövid időn belül változni fog, mivel a kiosztott frekvenciák 27 százaléka és a próbaszolgáltatások 35 százaléka is ebbe a tartományba tartozik.

Még ebben az évben várható, hogy további tíz ország is frekvenciákat fog kiosztani ebben a spektrumban, ami közel 50 százalékos növekedés lesz a hasonló intézkedést már meghozó 22 országhoz képest. Európában ezt elsőként Spanyolország tette meg, így az MWC Barcelona 2023-ra időzítve a Telefónica, az Ericsson és a Qualcomm bejelenthette első, kereskedelmi szolgáltatást kínáló 5G mmWave hálózatát is.

A GSMA előrejelzése szerint a szolgáltatók a következő tíz évben elsősorban a piac vállalati szegmensében tudják majd növelni 5G-s bevételeiket. A nagy szolgáltatók összes bevételének átlagosan 30 százaléka már most is vállalati ügyfelektől származik, de a digitális átalakulás előrehaladtával ez az arány tovább emelkedik. A dolgok internetére (IoT) épülő és a peremhálózati (edge computing) megoldások térhódítása különösen nagy lehetőség az 5G számára. A szolgáltatók 12 százaléka már bejelentett ötödik generációs technológiára épülő, privát vezeték nélküli megoldásokat, és ez a szám is gyorsan növekszik majd a vállalati IoT-bevezetésekkel együtt.

Mindehhez további lendületet fog adni az 5G Advanced hálózatok kiépülése, amelyek szolgáltatásait a vállalatok várhatóan 2025-től érhetik el. A MIMO (multiple input, multiple output) technológia masszív teljesítményével az 5G Advanced hálózatok nemcsak az adatátvitel sebességét, hanem a területi lefedést, a mobilitást és az energiahatékonyságot is növelik, így minden bizonnyal új távlatokat nyitnak az alkalmazások előtt.

Nyílt átjáró az innovációhoz

Barcelonában mutatta be a GSMA Open Gateway elnevezésű iparági kezdeményezését, amely a hálózati alkalmazásprogramozási felületek (API-k) egységes keretrendszereként egyetemes hozzáférést ad a fejlesztőknek a szolgáltatók hálózataihoz. A 21 mobilszolgáltató támogatásával induló Open Gateway a szervezet szerint korszakváltást jelent a távközlési cégek szolgáltatásfejlesztési és -szállítási gyakorlatában.

Az Open Gateway API-kat a Linux Foundation égisze alatt futó, nyílt forráskódú CAMARA projekt definiálja, fejleszti és teszi közzé a GSMA-val együttműködve. Segítségükkel a fejlesztők és a felhőszolgáltatók egyszerűbben és gyorsabban telepíthetik szoftvereiket, vezethetik be szolgáltatásaikat, mivel egyetlen ponton keresztül, egységesen és következetesen férnek hozzá a mobilhálózatok képességeihez. A keretrendszer API-jai többek között olyan szolgáltatásokat támogatnak, mint a járművek önvezérlése (Edge Site Selection and Routing), a flottakezelés és az incidensek jelentése (Verify Location), a pénzügyi bűnözés elleni küzdelem (SIM Swap), valamint a drónok, robotok és XR eszközök alkalmazása (QoD).

Bejelentésekor a keretrendszer nyolc univerzális hálózati API-val startolt el, de palettájuk már 2023 folyamán bővülni fog. A következő 12 hónapban a GSMA az API-k korai kipróbálását segítő programjait olyan jelentős fejlesztői csatornákon is népszerűsíteni fogja, mint például a Microsoft Build és Ignite, valamint az AWS re:Invent konferenciája.

Az MWC Barcelona 2024 jövőre február 26-29. között várja majd látogatóit.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.