Hirdetés
. Hirdetés

NTT DATA - Értékteremtés S4/HANA átállással

|

Az SAP vállalatirányítási rendszerének korábbi verzióit 2027-ig támogatja, ügyfeleinek addigra az újgenerációs S4/HANA megoldásra kell átállniuk. A szükségszerű technológiaváltás azonban a digitalizáció szerteágazó lehetőségeit kínálja, amelyek kiaknázáshoz a szervezetek többféle megoldás közül választhatnak.

Hirdetés

A lehetőségeket és megoldásokat az NTT DATA Business Solutions Kft. és az SAP Hungary májusban közös szakmai napon mutatta be a hazai ügyfeleknek. Az NTT DATA az SAP vállalatirányítási megoldásainak és üzleti alkalmazásainak helyi és felhős bevezetésében, integrálásában, frissítésében, migrálásában segíti a szervezeteket - mondta nyitó előadásában Nagy Gábor, a cég SuccessFactors és Telco üzleti egységének vezetője. Az anyavállalat NTT DATA Business Solutions a világ egyik legnagyobb IT szolgáltatójának számító NTT DATA Group tagja, az SAP Platinum fokozatú partnere, adatközpontjaiban globális felhőinfrastruktúrát is kínál az alkalmazások bevezetéséhez és üzemeltetéséhez.

A huszonöt éves piaci tapasztalattal rendelkező, több mint százfős hazai csapat kilencvennél több tanácsadója és fejlesztője az SAP kompetenciákkal együtt a vállalati információmenedzsment és tartalomkezelés (EIM és ECM) területén, valamint az üzleti folyamatok menedzselésében és integrálásában (BPM és BPI) is rendkívül átfogó szakértelemmel támogatja a szervezetek digitális átalakulását a távközlés, az autó- és gyártóipar, a logisztika, valamint a közműszolgáltatások területén. A cég például az OpenText egyedüli hazai partnere és a Software AG kizárólagos hazai képviselője, emellett az ABAP- és SAP Signavio-tudás magyar piacon egyedülálló kombinációját kínálja.

Baranyai Zsolt, üzletág igazgató, NTT DATA

Bár az SAP Business Suite 7 - benne az SAP ECC 6 rendszer - 2027 végén lejáró támogatása 2030 végéig opcionálisan meghosszabbítható, a mielőbbi átállás szükségessége nem kérdés, csupán a mikéntjéről kell dönteniük a vállalatoknak, mondta a szakmai napon Baranyai Zsolt, az NTT DATA IT-technológia üzletágának vezetője.

Az üzleti igényekhez legjobban illeszkedő forgatókönyv kiválasztását segíti, hogy az S/4HANA helyben, valamint privát és nyilvános felhőben is bevezethető, multiplatform megoldás, amely a hagyományos értelemben vett ERP rendszernél több, egy modern alkalmazáscsomag központi eleme, digitális magja. Minthogy a Business Suite 7-től eltérő, teljesen átdolgozott adatszerkezeteket használ, az S/4HANA nem a korábbi verziók frissítése, hanem új termék, az átálláshoz ezért a régi rendszer konverziója szükséges.

A szoftvercég ezt két szolgáltatáscsomaggal is támogatja. A RISE with SAP az összetettebb folyamatokat használó, ezért nagyobb rugalmasságot igénylő, meglévő ügyfelek, a GROW with SAP pedig az újonnan csatlakozó kis- és középvállalatok átállását segíti. A szervezetek ehhez háromféle forgatókönyv közül választhatnak. Zöldmezős átállással a régi rendszerben kialakított, komplex és elavult fejlesztéseket maguk mögött hagyva egy újragondolt, korszerű vállalatirányítási megoldást alakíthatnak ki. Barnamezős átállással meglévő ERP rendszerük funkcióit gyorsan átkonvertálhatják S/4HANA-ba, történeti adataikat pedig továbbra is elérhetik a korábbi környezetben. Speciális szakértelmet feltételező, de külön eszközzel támogatott, kékmezős átállással pedig a szervezeti átalakulást is lekövethetik rendszerszinten, a szelektív adatátvitel lehetősége mellett.

GROW és RISE, az SAP Cloud üzleti csomagjai

Az S/4HANA a felhő, a gépi tanulás, a fejlett analitika és az SAP HANA in-memory adatbázis technológiai lehetőségeit teljes mértékben kiaknázva olyan ERP képességeket kínál, amelyeket a digitálisan átalakuló gazdaságban a vállalatok egyre kevésbé nélkülözhetnek.

Hirdetés

Az átállás barnamezős forgatókönyvét Marosvári Zoltán, az NTT DATA SAP üzletágának vezetője az energiaital-gyártó HELL Energynél megvalósított konverziós projekt példáján keresztül ismertette. Az NTT DATA Business Solutions nemzetközi konverziós kompetencia-központja által támogatott projekt az előkészítéstől és tervezéstől kezdve a konverziós feladatokon át a kódjavításig és tesztelésig hét hónap alatt lefutott, és az átállás záró szakasza - egy ünnepi hosszú hétvégére időzítve, mindössze két nap leállás mellett - az ötödik napon sikeres éles indulást eredményezett.

A zöldmezős bevezetés mindig egy új kezdet, új lehetőségekkel, mivel a vállalat egy új SAP S/4HANA rendszert alakít ki, a meglévő ERP rendszer elemeinek átvétele nélkül, mondta előadásában Éles Ferenc, az NTT DATA vezető tanácsadója. A módszer a S/4HANA Cloud Public Editionre váltó szervezeteknek ajánlott, illetve mindazon vállalatoknak, amelyek történeti adataikat és meglévő folyamataikat nem kívánják átvinni az új rendszerbe, technológiai okokból a konverzió nem lenne számukra költséghatékony, több régi rendszert vonnának össze vagy többlépcsős bevezetést valósítanának meg.

Az S/4HANA Cloud Public Edition egy használatra kész (ready-to-run) felhőalapú ERP megoldás újgenerációs kezelőfelülettel és beágyazott mesterséges intelligenciával, amelyben az SAP az iparágakra jellemző, jó gyakorlat szerinti folyamatokat alakított ki, és technológiai innovációi, legfrissebb szoftveres képességei is ebben a kiadásban jelennek meg elsőként. Ezen a platformon a könnyen bevezethető, skálázható, korszerű ERP megoldást kereső kis- és középvállalatok a GROW with SAP üzleti megoldáscsomaggal gyorsan elindíthatják új rendszerüket - különösen akkor, ha az előre konfigurált és szabványosított folyamatokat használják.

Széles körben testre szabható SAP megoldás mellett döntő vállalatoknak a RISE with SAP üzleti szolgáltatáscsomag a legjobb választás, amely S/4 HANA Cloud Private és Public Edition platformon is elérhető. A RISE az SAP S/4HANA Cloudot előre konfigurált legjobb gyakorlatokkal, beágyazott AI és automatizálási funkciókkal, valamint az SAP Business Technology Platformmal (BTP) egyesíti, és számos kiegészítő szolgáltatást kínál a meglévő SAP
rendszerek migrálásához és átalakításához.

Adatarchiválás és a konverzió

Az NTT DATA szakemberei az SAP Joule digitális asszisztens, valamint az S/4HANA, az SAP Build és Signavio beágyazott AI képességei mellett az OpenText ECM megoldásának gépi tanulásra épülő, fejlett funkcióit is bemutatták, többek között a szállítói számlakezelés automatizálásával elérhető előnyök példáján, de a szakmai nap közönsége a MIA digitális ügyfélszolgálati avatarról is hallott, amelyet az NTT DATA a Kia Motors részére fejlesztett.

Minthogy a régebbi verziójú SAP rendszerekben tárolt adatok 50 százaléka a tapasztalatok szerint 2 évnél idősebb, archiválásukkal a vállalatok jelentős mértékben optimalizálhatják az S/4HANA-ra történő átállásuk folyamatát is - mondta Lázár Péter, az NTT DATA vállalati tartalomkezelés üzletágának igazgatója. Az adatbázis méretével együtt az üzemeltetés is optimalizálható, így ez az igény állandó. Kiszolgálására az SAP ILM a vállalati tartalom teljes életciklusát lefedő megoldást ad, amellyel az archivált adatok hosszú távú és költséghatékony tárolása optimalizált környezetbe kerülnek, majd a beállított megőrzési idő leteltével törlődnek. Az archivált adatok kizárólag olvashatók, de az online rendszerből - terület és megoldás függvényében - részben vagy teljesen hozzáférhetők, elemezhetők és riportálhatók maradnak.

Lázár Péter, üzletág igazgató, NTT DATA

A régebbi SAP verziókban elérhető ILM megoldást akkor is érdemes alkalmazni, ha a vállalat még nem kész a konverzióra, mert segítségével 20-30 százalékkal könnyen csökkenthető az adatbázis mérete. Lázár Péter az S/4HANA Data Aging adatkezelési koncepcióját is ismertette, amely a HANA memória terhelését kontrollálja. A Data Aging egyedül a vállalati működés szempontjából fontos, forró adatokat tartja a memóriában, a kihűlt, történeti adatokat diszkekre mozgatja, de azok adatbázis szintjén továbbra is egyenértékűen láthatók maradnak.

Fontos ugyanakkor, hogy a Data Aging az adatarchiváláshoz hasonlóan speciális objektumokat igényel, alkalmazhatóságát szükséges ezek alapján is vizsgálni. Minthogy a Data Aging során kezelt adatok nem kerülnek át az adatbázisból az archív szerverre, életciklusuk kezeléséhez, megőrzési idejük rögzítéséhez archiválni kell őket.

A szakmai napon bemutatkozott a német Natuvion, amely két évvel ezelőtti felvásárlása óta az NTT DATA rendszer-transzformációs kompetencia-központjaként működik. A S/4HANA átállás barnamezős és zöldmezős megközelítése közötti, elég tág spektrumot alkotják a hibrid és szelektív átállás kékmezős forgatókönyvei, amelyeket a Natuvion DCS Data Conversion Server megoldása támogat a technológia modernizálását és a szervezeti átalakításokat együtt kezelő One NTT DATA Transformation szellemében. Ezt a megközelítést és megoldást választotta a Volkswagen is, hogy világszerte - így Magyarországon is - működő SAP rendszereit S/4HANA-ra állítsa át.

Szekeres Zoltán, az SAP digitális ellátási láncok területéért felelős üzletágvezetője előadásában azt tanácsolta a vállalatoknak, hogy az S/4HANA átállásban ne a kényszert lássák, hanem a fejlett technológiával elérhető üzleti előnyök motiválják őket. A változás szervezetre gyakorolt hatását ne becsüljék alá, de merjenek dönteni, egyeztessenek az érintettekkel, és csak azt vigyék magukkal az új rendszerbe, ami a legszükségesebb, a lehetőségek hosszú távon is legjobb kiaknázásához pedig építsenek szabványos megoldásokra.

Világszerte két év leforgása alatt huszonöt iparágban eddig több mint 5500 szervezet állt át S/4HANA megoldásra a RISE with SAP szolgáltatáscsomaggal, és több mint felük már élesben működik, mondta előadásában Ralph van Uden, az SAP RISE portfólióért felelős régiós igazgatója, aki a felhőben egyszerűbbé váló - a korábbi négy helyett egy felhasználó-típusra épülő - moduláris licenccsomagokról adott áttekintést.

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, a migrációs programok és módszerek mellett az SAP pénzügyi kedvezménnyel is ösztönzi a vállalatokat az átállás mielőbbi megkezdésére. A RISE vagy GROW csomagot választó és projektjüket még idén elindító szervezetek krediteket kapnak, amelyeket felhőszolgáltatások előfizetésére és karbantartásra használhatnak fel.

Cikkünk a ComputerTrends magazin 2024. június 6-ai nyomtatott lapszámában jelent meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.