Hirdetés
. Hirdetés

Oracle - Szuverén felhőrégiók Európának

|

A munkaterhelések futtatásához a legmagasabb szintű biztonságot és szabályozott környezetet igénylő ügyfelek jobb kiszolgálására az Oracle szuverén felhőrégiókat létesít az Európai Unióban. A tervek szerint 2023-ban induló szolgáltatásról Regis Louist, a felhőrégiók színes palettájáról ismert vállalat alelnökét kérdeztük.

Hirdetés

Mind több kritikus fontosságú informatikai rendszerüket viszik a felhőbe a szervezetek a kormányzati és a versenyszférában egyaránt, ezért az érzékeny adatok védelmét és az adatszuverenitás megőrzését a határokon és joghatóságokon átívelő, nyilvános felhő szolgáltatások vonatkozásában is fokozottan igénylik. Minthogy területükön az országok és más joghatóságok egyre több megfelelési követelményt támasztanak az adatok kezelését illetően, a szervezetek adataik tárolására, kezelésére és biztonságára nézve még nagyobb átláthatóságot és kiterjedtebb ellenőrizhetőséget várnak el a globális felhőszolgáltatóktól.

Az Oracle Cloud Infrastructure (OCI) ezzel összefüggésben július végén bejelentette, hogy itteni ügyfeleinek még jobb kiszolgálása érdekében hamarosan új, szuverén felhőrégiókat hoz létre az Európai Unió területén.

Computerworld: A törvényi megfelelés követelményeinek teljesítéséhez az Oracle elosztott felhőjében már az eddigiekben is kínált helyi felhőrégiókat és olyan megoldásokat térségünkben, mint az EU Restricted Access korlátozott hozzáférésű felhőszolgáltatás, vagy a nyilvános felhőt a felhasználó adatközpontjába vivő, dedikált felhőrégió, a Dedicated Cloud Region Cloud@Customer. Más felhőszolgáltatók palettáján szintén megjelentek hasonló megoldások. Mit adnak majd ehhez a választékhoz az unióban a leendő szuverén felhőrégiók?

Hirdetés

Regis Louis: Felhőnket a lehető legközelebb visszük felhasználóinkhoz, ez stratégiánk lényege kezdettől fogva, elosztott nyilvános felhőnkben ezért alakítottuk ki és bővítjük tovább a különböző felhőrégiók palettáját. Világszinten az Oracle Cloud Infrastructure (OCI) jelenleg 39 régiót működtet, és közülük 6 az Európai Unióban található, az Egyesült Királyságban és Észak-Amerikában pedig kormányzati szolgáltatásokat futtató régiókat is létesítettünk.

Általános szabályként az OCI az ügyfelek adatait az általuk kiválasztott felhőrégión belül tartja. Elosztott felhőnkben ügyfeleink így az eddigiekben is többféle megoldás közül választhattak az adatok helyi (akár országhatáron belüli) tárolásával, biztonságával, védelmével összefüggő megfelelési követelmények teljesítéséhez.

A szuverén felhőrégiók egyik újdonsága, hogy esetükben a szolgáltatások üzemeltetését és az ügyfelek támogatását is kizárólag uniós állampolgársággal rendelkező Oracle alkalmazottak fogják ellátni - ami azt jelenti, hogy nemcsak az adatok, hanem a metaadatok is a szuverén felhőrégión belül maradnak. Másrészt a szuverén felhőrégiók logikailag és fizikailag is elkülönülnek majd az EU-ban már meglévő nyilvános OCI-régióktól, továbbá átfogó keretrendszert alkotó irányelvek és szabályozás mentén fognak szolgáltatni, amely biztosítja az adatok és a működés szuverenitására vonatkozó megfelelést.

Az Oracle szakértőinek népes csapata dolgozik azon folyamatosan, hogy a fejlődő jogszabályi követelmények teljesítéséhez szükséges képességekkel ruházzuk fel platformunkat, és segítsük ügyfeleinket a megfelelésben. Így tettünk a GDPR esetében, és így teszünk a készülő uniós adattörvény (EU Data Act), valamint minden más vonatkozó szabályozás esetében, a világ minden régiójában.

Ügyfeleink így az uniós szuverén felhőrégiókban is ugyanazokat a IaaS, PaaS és SaaS szolgáltatásainkat érik majd el a 27 tagország mindegyikéből, mint a nyilvános felhőnkben, azonos árazással és frissítési ciklusokkal, de a mindenkori uniós szabályozás összefüggésében. Mindez együttvéve markánsan megkülönbözteti ajánlatunkat a versenytársak szolgáltatásaitól.

CW: Mekkora beruházással indítják az uniós szuverén felhőrégiókat?

Regis Louis: Terveink szerint a 2023-as naptári évben két szuverén régióval indulunk Németországban és Spanyolországban, majd számukat, földrajzi lefedésüket a továbbiakban növeljük. Részben új adatközpontokat építünk ehhez, részben a meglévő létesítményeinken belül alakítjuk ki a fizikailag és logikailag is szeparált környezetet. Összeget nem mondhatok, de nagyon jelentős beruházásról van szó, mind az infrastruktúra kiépítését, mind a helyi, európai állampolgárságú szakemberek toborzását tekintve.

A szuverén felhőrégiók architektúrája és technológiai megvalósítása azonban megegyezik az OCI messzemenően automatizált felhőkörnyezetének felépítésével. Ezért is tudjuk ugyanazokat a szolgáltatásokat és SLA-kat ugyanolyan áron kínálni a szeparált környezetben is, mint a nyilvános felhőben, és ennek köszönhető, hogy a felhőrégiókat eddig is gyorsuló ütemben, ipari méretekben indíthattuk világszerte. A piaci kereslettel lépést tartva egyre újabb felhőrégiók létesítésére készülünk, hogy a szervezeteket a megfelelés folyamatosan fejlődő követelményei mellett is a nyilvános felhő mind kiterjedtebb használatához segítsük.

CW: Megtörténhet, hogy előbb-utóbb minden uniós ügyfelük a nyilvános felhő szolgáltatásait teljes adatszuverenitással kínáló felhőrégiókba telepíti át munkaterheléseit? Vagy üzleti igényeik függvényében a szervezetek továbbra is különböző felhőrégiókban találnak majd jó megoldásokat?

Regis Louis: Az Egyesült Királyságban létesített, kormányzati szolgáltatásokat futtató, szuverén felhőrégiónk ottani szakemberek üzemeltetésével és támogatásával immár 2,5 éve működik, ezt a tapasztalatot és felállást ültetjük most át az uniós piacra.

Itteni ügyfeleinkre a jövőben is szigorú megfelelési kötelezettségek várnak, és a szuverén felhőrégiók ezek teljesítését fogják segíteni. Munkaterheléseik típusa, biztonsági és más követelményeik alapján azonban mindig lesznek szervezetek, amelyek más felhőrégiókat (is) használnak, ezért számukra a választás lehetőségét továbbra is biztosítani fogjuk. Multinacionális cégek például központilag menedzselt, de különböző térségekben elérhető alkalmazásaik bevezetéséhez egymástól nem elkülönített felhőrégiókat használnak, és az OCI ezt a rugalmasságot is támogatja.

A migráció folyamata is más lesz a SaaS és az OCI típusú munkaterhelések esetében. A Fusion alkalmazásainkat használó európai ügyfeleink az EURA régióban vezették be és használják jelenleg ezeket a SaaS megoldásainkat. A szuverén felhőrégiók számukra felváltják az EURA régiót, munkaterheléseiket az Oracle szakemberei előre egyeztetett karbantartási időablakban, transzparens módon és minden külön költség vagy állásidő nélkül migrálni fogják az uniós szuverén felhőrégiókba.

Az OCI IaaS és PaaS szolgáltatásait használó európai ügyfeleink számára az EU szuverén felhőrégióba történő migráció pedig olyan lesz, mint a munkaterhelések bevezetése bármely új felhőrégióba. Legtöbb ügyfelünk automatizálta ezt a folyamatot, így a migrálni kívánt alkalmazások számára egyszerűen kijelölhetik majd a szuverén felhőrégiót az áttelepítéshez. Más szóval a folyamat meglehetősen zökkenőmentes lesz, ehhez szakembereink és partnereink is minden támogatást meg fognak adni.

Uniós szuverén felhőrégióink ugyanarra az architektúrára épülnek, mint az OCI, ez gördülékennyé teszi a két környezet közötti migrációt. Éppen ezért tanácsoljuk ügyfeleinknek, hogy ne várjanak az OCI munkaterhelések bevezetésével, mert azokat később igény szerint és könnyen áttelepíthetik a szuverén felhőrégiókba.

Hasonló módon a továbbra is elérhető Dedicated Cloud Region megoldásunk üzemeltetését és támogatását is európai állampolgárságú szakemberekkel tudjuk támogatni olyan uniós tagállamokban, amelyekben még nincs szuverén felhőrégió, de a helyi törvények adatrezidenciát írnak elő bizonyos szervezeteknek, amelyeknek emellett az uniós szabályozásnak is meg kell felelniük.

CW: Nyilvános felhőszolgáltatásokról, uniós ügyfelekről beszéltünk az eddigiekben. A szuverén felhőrégiókban milyen lehetőségre találhatnak itteni partnereik?

Regis Louis: Partner kulcsszerepet kapnak a munkaterhelések régiók közötti migrálásában. Ügyfeleink mind a 27 tagországban harmadik fél tanácsaira támaszkodnak digitális transzformációs stratégiájuk kidolgozásában, a szállítók, a megoldások, az architektúrák kiválasztásában. Partnereink előtt számos lehetőség kínálkozik, hogy ügyfeleiket az áttelepíteni kívánt munkaterhelések kiválasztásában, migrálásában, a felhőbe vitt alkalmazások menedzselésében és modernizálásában segítsék.

Nemcsak globális, hanem OCI kompetenciákkal felkészült helyi partnereinkre is támaszkodunk ezen a téren. Többfelhős világban élünk, partnereink más szolgáltatókkal is dolgoznak, így közreműködésükkel az ügyfelek igényeire mindig a legjobb megoldást, a szolgáltatások legjobb kombinációját tudjuk adni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.