Hirdetés
. Hirdetés

SAP NOW Hungary - AI-forradalom a vállalatirányításban

|

Mesterséges intelligencia, felhő és fenntarthatóság hármasfogata diktálja majd a tempót a közelgő SAP NOW Hungary konferencián. Pintér Szabolcsot, a szoftvercég hazai leányvállalatának ügyvezető igazgatóját a technológiai trendekről kérdeztük, amelyekkel minden vállalatnak lépést kell tartania, ha nem akar lemaradni a versenyben.

Hirdetés

Felelősségteljesen használható mesterséges intelligenciát épít üzleti alkalmazásaiba, jelentette be az SAP a májusban megtartott SAPPHIRE 2023 során. Mint arról beszámoltunk, az SAP Business AI, valamint az ellátási lánc rugalmasságát és ellenálló képességét erősítő, iparág-specifikus megoldások mellett az anyavállalat éves konferenciáján bemutatkozott a vállalati szénlábnyom nyilvántartásához készült könyvelési rendszer is (lásd Üzleti AI és a zöld főkönyv című cikkünket a 2023/11-es lapszámunkban).

A mesterséges intelligenciára épülő, új képességek és megoldások hazai potenciáljáról, a vállalatirányítás felhőbe viteléről, valamint a fenntartható működés követelményéről Pintér Szabolccsal, az SAP Hungary ügyvezető igazgatójával beszélgettünk a magyar leányvállalat éves konferenciája előtt, amely idén szeptember 10-12. között várja látogatóit - több mint 1200 üzleti és technológiai vezetőt - a megszokott siófoki helyszínen.

Computerworld: Az SAP Business AI mesterséges intelligenciát a vállalatok többek között az S/4HANA Cloud szolgáltatásai között érhetik el. Miként bővíti az újgenerációs technológia az üzleti alkalmazásokban korábbról meglévő analitikai és AI képességeket?

Pintér Szabolcs: Bár az utóbbi közel egy évben óriási felhajtás övezte, a mesterséges intelligencia korántsem új keletű technológia, nemcsak a kutatók foglalkoznak a területtel évtizedek óta, hanem a szállítók is folyamatosan fejlesztik rá épülő megoldásaikat. Mindebben ugrásszerű előrelépést hozott azonban az áttöréshez szükséges számítási kapacitás megjelenése. A mesterséges intelligencia fejlett formáihoz, a generatív AI képességeihez a felhőben immár a fejlesztők széles köre hozzáfér, ami forradalmi változásokhoz vezet. Döntően fontos ugyanakkor, hogy a vállalatok helyesen értelmezzék a technológiát, világosan értsék képességeit és korlátait, mert csak így tudják értelmesen, megbízhatóan és biztonságosan alkalmazni további digitális átalakulásuk előmozdítására.

Üzleti alkalmazásainkban a fejlett analitikai, gépi tanulásra és mesterséges intelligenciára épülő funkciók már korábbról elérhetők. Az SAP Business AI a nagy nyelvi modellek, a generatív mesterséges intelligencia képességeivel bővíti ezt a palettát. Nagy technológiai partnereinkkel, közöttük az IBM-mel, a Microsofttal és a Google Clouddal is együttműködünk ezen a téren. Jóllehet más területeken versenyzünk egymással, a platformszállítók együttműködését kulcsfontosságúnak tartjuk. Partnereink hyperscale felhőszolgáltatók, az SAP Cloud megoldásait ügyfeleink így igény szerinti infrastruktúrán vezethetik be. A mesterséges intelligencia vállalati alkalmazásának előfeltétele az átláthatóság, a megbízhatóság és a megmagyarázhatóság, ezért a hasonló, iparági együttműködés az ehhez szükséges technológiák és szabványok létrehozását, az etikus alkalmazás jó gyakorlatának kialakítását, valamint a vonatkozó törvények, például az európai uniós AI Act kidolgozását is segítik.

Az SAP Business AI a pénzügy, a logisztika, a szállítmányozás, a fenntarthatóság, a vállalatirányítás minden területén támogatja, illetve támogatni fogja az intelligens vállalatok adatalapú működését. Különösen arra hívnám fel a vállalatok figyelmét, hogy a mesterséges intelligencia új képességeivel a fejlesztés gyakorlata változik majd gyökeresen. Míg a hatékonyságot és termelékenységet növelő fejlesztések az eddigiekben nagyrészt az IT osztály közreműködésével valósultak meg, addig a generatív AI és low-code eszközök találkozásával az alkalmazottak eddiginél sokkal szélesebb köre indíthat összetett elemzéseket és automatizálhat feladatokat önállóan, a munkafolyamatok részeként. Az AI képességek új hulláma ezáltal rendkívüli mértékben növelheti az intelligens vállalatok eredményességét és versenyelőnyét, sikeres alkalmazásukhoz ugyanakkor az emberi munkaerő készségeinek fejlesztésére, a szerep- és feladatkörök átalakítására is szükség lesz. A mesterséges intelligencia a HR területet a toborzástól kezdve a tehetséggondozásig és -megtartásig szintén fejlett képességekkel támogatja, amit legújabban a SuccessFactors és a Microsoft 365 Copilot közötti integráció is fémjelez, beleértve a rendkívül gazdag e-learning programjainkban történő, egyéni részvétel segítését is.

Nyolcvannál több szakmai előadást kínáló konferenciánk nyitó előadásában mindebben jobban elmélyedünk, továbbá ismertetni fogjuk SurvAI felmérésünk eredményeit, amelyet 300 hazai vállalat döntéshozói körében készítettünk mesterséges intelligenciával kapcsolatos meglátásaikról. Kutatásunk szerint mindenki izgatottan figyeli ezt a technológiát, még ha mibenlétéről nem is rendelkezik megbízható tudással. A válaszadók 60 százaléka azonban tisztában van azzal, hogy AI eddig is volt sok szolgáltatásban, és ez a technológia komoly hatással lesz a munkaerőpiacra, a döntési folyamatokra. Ugyanakkor a megkérdezettek 62 százaléka egyelőre inkább nem hagyatkozna pusztán AI által hozott vállalati döntésekre. Leginkább az ügyfélkapcsolatok, a termékfejlesztés, a marketing, a logisztika területén remélnek pozitív hozadékot, a jogi, HR területen várakozásaik óvatosabbak. Figyelemre méltó, hogy azok a megkérdezettek, akik valamilyen SAP-rendszert használnak (nagyjából a válaszadóink fele), általában pozitívabban, határozottabban nyilatkoztak az AI hasznosságáról és saját vállalati terveikről. A verseny- és a közszféra szereplőivel, a 4iG, az MBH Bank és az MVM vezetőivel ezt követően egy kerekasztal-beszélgetés keretében is megvitatjuk, hogy a felforgató erejű változásokat hozó technológiákat a hazai vállalatok miként építhetik be informatikai környezetükbe.

Siófokra érkezik az SAP nemzetközi körutat járó demó-kamionja is, amelynek kiterjesztett valóságában konferenciánk résztvevői szintén bepillanthatnak a mesterséges intelligenciával támogatott, felhőalapú vállalatirányításba, és legfontosabb fenntarthatósági megoldásainkba.

CW: A Business AI és a vállalatirányítás más, fejlett képességeinek egy részét az SAP kizárólag felhőalapú megoldásaiba építi be. De az átállást azért sem érdemes halogatni, mert az SAP Business Suite 7 hivatalos támogatása 2027 végéig tart, vagyis a csomag alkalmazásaira (ERP 6.0, CRM 7.0, Supply Chain Management 7.0, Supplier Relationship Management 7.0) a következő év januárjától 2030 decemberéig a támogatás már feláras lesz. Hogyan halad a vállalatirányítás felhőbe vitele hazai ügyfélkörükben?

Pintér Szabolcs: A versenyszférában ma már egyáltalán nem kérdés, hogy a vállalatok használhatnak-e felhőalapú megoldásokat. A felhő biztonságával, rendelkezésre állásával, az adatok kezelésével kapcsolatos korábbi aggályok napjainkra nagyrészt megszűntek. A vállalatirányítás felhőbe vitele világszinten is meghatározó trend, amit pénzügyi eredményeink is tükröznek. Anyavállalatunk idén június végén közreadott második negyedéves jelentése szerint az SAP felhőalapú megoldásokból származó bevétele - állandó árfolyamon számítva - 22 százalékkal, S/4HANA felhőbevétele pedig 79 százalékkal növekedett, és az első félév cloud eladásai itthon is 150 százalékos bővülést mutatnak a tavalyi év első féléves eredményeivel összehasonlítva.

Különösen a mostani geopolitikai helyzetben a vállalatok érthető módon a lehető legnagyobb biztonságban akarják tudni adataikat, de a mai technológiával és szolgáltató partnereinkkel az elosztott felhőben alkalmazásainkat földrajzilag is rendkívül közel tudjuk vinni ügyfeleinkhez, így azok a legszigorúbb adatbiztonsági és más megfelelési követelményeknek is mindenben eleget tesznek.

Hirdetés

Hazai ügyfélkörünkben a vállalatirányítás felhőbe vitele több száz céget érint, ezért a piacon elérhető partneri kapacitásokat is szem előtt tartva számukra egyre sürgetőbbé válik a legújabb S/4HANA rendszerre történő átállás. A migráció összetett folyamatát kétféle megoldással is támogatjuk. A felhőben testre szabható ERP rendszert, transzformációs szolgáltatásokat és helyi tanácsadói szakértelmet ötvöző RISE with SAP csomagunk a nagyobb vállalatoknak biztosít kompromisszumok nélküli, de a kockázatokat hatékonyan csökkentő átállást. Kifejezetten középvállalatokra szabott Grow with SAP megoldásunk pedig a nyilvános felhőben kínálja mindazokat a jó gyakorlat szerint szabványosított alapfolyamatokat, amelyekre minden vállalat magabiztosan támaszkodhat, a versenyben megkülönböztető erővel bíró, innovatív folyamatait pedig könnyen melléjük fejlesztheti. Csomagunkkal így a középvállalatok széles köre rendkívül gyorsan és költséghatékonyan átállhat a legfejlettebb képességeket felvonultató, felhőalapú vállalatirányításra.

Partnereinkkel számos hazai sikertörténetről tudunk beszámolni, amelyek tapasztalatait konferenciánk közönségével is megosztjuk.

CW: Májusban zöld főkönyvi megoldással bővítette palettáját az SAP. A Sustainability Footprint Management frissítéseként megjelenő megoldás és Sustainability Data Exchange alkalmazás a tervek szerint a RISE with SAP és a GROW with SAP részeként is elérhető lesz. Mekkora figyelmet fordítanak szénlábnyomuk mérésére, fenntarthatósági törekvéseik adatalapú támogatására a hazai vállalatok?

Pintér Szabolcs: Kétségtelen, hogy a folyamat kezdeti szakaszában járunk, de mind több vállalat ismeri fel a hazai piacon is, hogy a fenntarthatóság növelése nemcsak megfelelési követelmény, hanem az innováció újabb területe, amellyel versenyelőnyüket növelhetik, üzleti eredményeiket is javíthatják. Itthoni ügyfeleink jellemzően próbaprojekteken keresztül ismerkednek jelenleg az elérhető eszközökkel és előnyökkel, de már konkrét eredményekről is be tudunk számolni. Egyikük például a széndioxid-kibocsátást érdemben csökkentő fenntarthatósági kezdeményezésével forintban kifejezve száz milliós nagyságrendű megtakarítást ért el működési költségein.

Zöld főkönyvi megoldásainkkal a vállalatok mindazon mérőszámokat és digitális műszerfalakat létrehozhatják, amelyekkel folyamataik, akár teljes beszállítói láncuk mentén monitorozhatják, mérhetik és javíthatják működésük fenntarthatóságát, és az elért eredményeket számszerűsíthetik, nemcsak a hatóságok, hanem ügyfeleik, partnereik és a befektetők felé is hitelesen kommunikálhatják.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.