Hirdetés
. Hirdetés

SAP TechEd 2022 - Szabadulás a kódírástól

|

Megjelent az SAP Build, a szoftvercég üzleti technológiai platformjának kulcseleme, amellyel a felhasználók húzd-és-ejtsd módszerrel készíthetnek vállalati alkalmazásokat, automatizálhatnak folyamatokat és építhetnek weboldalakat. A TechEd konferencián bemutatott megoldás az SAP meglévő low-code eszközeit egyesíti egy technikai alapismeretek mellett már könnyen használható fejlesztőkörnyezetben.

Hirdetés

A Business Technology Platformra épülő low-code - azaz kevés kódírást követelő - fejlesztőeszközként az SAP Build a szoftvercég nagyvállalati szintű technológiáját adja az üzleti felhasználók kezébe, akik közvetlen, biztonságos hozzáférést kapnak a végpontokig érő folyamatokhoz, valamint az adatokhoz és azok kontextusához. Az új fejlesztőkörnyezetben az üzleti felhasználók már minimális technikai jártasság birtokában vállalati alkalmazásokat hozhatnak létre vagy bővíthetnek, folyamatokat automatizálhatnak és vállalati weboldalakat hozhatnak létre a húzd-és-ejtsd módszer egyszerűségével, így a digitális transzformáció újabb hullámát indíthatják el - mondta a szoftvercég november közepén Las Vegasban hibrid eseményként megtartott TechEd 2022 konferenciáján.

- Olyan platformmal ötvözi az SAP Build a világ legnagyobb teljesítményű alkalmazásait, amelyet arra terveztünk, hogy gyorsan felszabadítsa az üzleti felhasználók szakértelmében rejlő erőt - mondta Jürgen Müller, a szoftvercég technológiai igazgatója a konferencia nyitó előadásában. - A változékony üzleti környezetben az SAP Build most bejelentett újításaink egész sorával együtt hozzásegíti ügyfeleinket, hogy a jövőbiztossá tegyék üzleti tevékenységüket, és a legnagyobb értéket hozzák ki technológiai beruházásaikból.

Fejleszt az üzleti felhasználó

Az SAP low-code fejlesztőeszközeinek története pár évvel ezelőtt, a Build.me bejelentésével kezdődött, eddigi legújabb fejezetét pedig a tavalyi TechEd konferencián debütáló SAP AppGyver professzionális színvonalú no-code platform jegyezte, amelyen a felhasználók kódírás nélkül, percek alatt készíthetnek mobil és webes alkalmazásokat (lásd Mindenkiből lehet fejlesztő című cikkünket a 2021/24-es lapszámban). Az SAP Build a szoftvercég meglévő, de mindeddig különálló low-code/no-code eszközeit egyesíti egy továbbfejlesztett, egységes fejlesztőkörnyezetben, amelyet három megoldás - az SAP Build Process Automation, az SAP Build Apps (az AppGyver új képességekkel bővített, friss verziója) és az SAP Build Work Zone - alkot.

SAP Build: például ilyen vállalati weboldalak készíthetők a Work Zone-ban

Az új fejlesztőkörnyezetben az SAP BTP platform képességei és az üzleti alkalmazások adatkészletei is az üzleti felhasználók rendelkezésére állnak az innováció "utolsó kilométerén", akik így alkalmazásokat és vállalati weboldalakat (lásd a második képet) építhetnek, folyamatokat automatizálhatnak anélkül, hogy az adatokat ehhez külső rendszerbe kellene vinniük. Az SAP Build a szoftvercég Signavio megoldását is tartalmazza, amellyel a felhasználók mélyreható rálátást kapnak a folyamatok működésére, és ennek alapján könnyen felmérhetik, mely pontokon milyen fejlesztésekkel és automatizálással érhetik el a legnagyobb hatást - a technológiába épített szakértelem 4 ezer ügyfél 1300 használatieset-specifikus munkafolyamatából származó 275 ezer referenciaponttal is segíti ennek megítélését. Az SAP Build eszközei más szállítók szoftverrendszereivel is együttműködnek, és a fejlesztőkörnyezet Builder néven egy programot is kínál, amelyben a felhasználók felvehetik egymással a kapcsolatot, fórumokon és foglalkozásokon cserélhetnek tapasztalatot, oszthatnak meg jó gyakorlatot.

- Jóval nagyobb a korszerű digitális megoldások iránti kereslet, semhogy azt a professzionális fejlesztők ki tudnák szolgálni, ezért arra számítunk, hogy a továbbiakban az üzleti szakemberek egyre nagyobb szerephez jutnak majd a sürgető üzleti problémák megoldását célzó digitális megoldások létrehozásában - mondta Arnal Dayaratna, az IDC kutatásvezető alelnöke a bejelentés kapcsán. - Várakozásaink szerint világszinten a következő 10 évben több mint 100 millió üzleti felhasználó fog bekapcsolódni a digitális megoldások készítésébe. Szakértelmük, területismeretük hasznosítására ad alkalmat az SAP Build, mivel a low-code fejlesztőkörnyezettel maguk is gyorsan építhetnek és terjeszthetnek ki digitális megoldásokat.

Felmerül a kérdés, ha ilyen robusztus képességeket felvonultató fejlesztőeszközöket kapnak, akkor az üzleti felhasználók elvehetik-e a vállalati informatikusok, az IT-osztály kenyerét? Jürgen Müller szerint aligha. Az IDC adatai szerint világszinten már jelenleg is közel 1 millióval kevesebb professzionális fejlesztő dolgozik, mint ahányra szükség lenne, és ez a szám három éven belül 4 millióra emelkedhet. A világ összes egyeteme és képzési programja sem képes pótolni ezt a hiányt, mondta a technológiai igazgató.

TechEd 2022: Jürgen Müller, az SAP tecnológiai igazgatójának nyitó előadása

Az iparági szereplőknek ezért cselekedniük kell, és azzal, hogy az üzleti felhasználókat felhatalmazzák meghatározott igényeket kiszolgáló alkalmazások és folyamatok létrehozására, a professzionális fejlesztőket tehermentesítik, akik így a nagyobb, összetett problémák megoldására, a digitális stratégia támogatására összpontosíthatnak. A low-code és a pro-code fejlesztés ötvözésével válaszolhatnak a vállalatok valóban gyorsan a változó üzleti igényekre.

- Az SAP Build egy természetes fejlődés következő szintje - mondta Jürgen Müller. - Ötven éven át elsősorban a hivatásos fejlesztőkre fókuszáltunk, akiknek a vállalati alkalmazások gyors építésére és méretezésére optimalizált ABAP programozási nyelv mellett minden eszközt megadtunk ehhez a munkához. Figyelmünket most a low-code közösségre is kiterjesztjük, és az SAP alkalmazásaival napi szinten dolgozó üzleti felhasználók millióinak is lehetővé tesszük, hogy a vállalati IT-osztállyal együttműködve maguk is a fejlesztők sorába lépjenek.

Intelligens vállalat startra készen

Minden vállalat technológiai vállalattá válik, ezért az üzleti felhasználókban rejlő innovációs erő felszabadítása mellett az SAP továbbra is kiemelt figyelmet fordít a hivatásos fejlesztők támogatására. Konferenciáján a szoftvercég ezúttal is a fejlesztés hatékonyságát növelő megoldások sorát mutatta be, amelyek teljes technológiai portfólióját átfogják. Bejelentette továbbá, hogy 2025-ig 2 millió fejlesztő továbbképzését fogja elősegíteni az SAP Learning weboldalán elérhető, ingyenes oktatási programokkal, a Coursera e-learning platformmal kialakított új együttműködés útján, valamint a technológia terén lemaradó célcsoportok támogatásával.

Hirdetés

- Az SAP-val közösen belépő szintű szakmai tanúsítványt adó oktatást indítunk platformunkon - mondta Jeff Maggioncalda, a Coursera vezérigazgatója a bejelentés kapcsán. - Képzési programunkhoz bárki csatlakozhat, az egyetemi diploma vagy az iparági tapasztalat nem előfeltétel. A résztvevőket belépő szintű feladatok ellátására, munkakörök betöltésére készítjük fel a legkeresettebb területeken. Mindenkinek alkalmat adunk rá, hogy szakmai képességeit és gazdasági lehetőséget bővítse.

Képességfejlesztő programot indít emellett az SAP a technológia terén háttérbe szorult célcsoportok számára. Tagjaik ingyenes képzésen vehetnek részt, és összesen 10 ezer szakmai tanúsítványt is térítésmentesen szerezhetnek meg az SAP ökoszisztémájában legkeresettebbnek számító állások betöltéséhez.

Nem utolsósorban az idei TechEd konferencián premierezett az SAP Start használatra kész, ingyenes megoldás is, amely az intelligens vállalat egyajtós bejárataként ad hozzáférést a szoftvercég minden felhőalapú alkalmazásához. Az új megoldás a felhasználó vállalati szerepkörére szabott portálként egyetlen felületre gyűjt össze minden releváns üzleti információt a csatlakoztatott SAP alkalmazásokból, így a keresést és a navigálást, valamint az időszerű feladatok áttekintését, állapotuk követését is megkönnyíti.

Dedikált kártyákat hozhatnak létre portáljukon a felhasználók többek között az értékesítési folyamatok, a projektjelentések és a szabadságigények követéséhez. Egyes kártyákon akár műveleteket is végrehajthatnak a csatlakoztatott alkalmazásokban, például beszerzési igényeket hagyhatnak jóvá, míg összetettebb feladatvégzéshez a kártyákról egyszerűen átléphetnek az alkalmazásokba. A tavaly kibocsátott SAP Mobile Start mobil alkalmazásnak megfelelő SAP Start jelenleg béta verzióban érhető el, kész változata 2023 első felében várható.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.