Hirdetés
. Hirdetés

Schneider Electric - Bolygót menthet az intelligens energia

|

Interjú Gendúr Istvánnal, a Schneider Electric Secure Power üzletágának értékesítési vezetőjével.

Hirdetés

6500 focipályának megfelelő méretű adatközpont létezik ma világszerte, mely az összes informatikai és telekommunikációs eszköz adatforgalmát bonyolítja le. Ezek energiaigénye évente nagyságrendileg 60 gigawatt, ami több mint másfélszerese az Egyesült Királyság teljes éves áramfogyasztásának. Egyértelmű, hogy ezekben az adatközpontokban optimális energiafelhasználásra kell törekednünk, ha szeretnénk elkerülni a klímakatasztrófát. Ennek lehetőségeiről beszélgettünk Gendúr Istvánnal, a Schneider Electric Secure Power üzletágának értékesítési vezetőjével.

Computerworld: Az utóbbi években világunk egyre elektromosabbá, egyre digitálisabbá válik. Vajon ezek kombinálhatóak-e, és elvezethet-e bennünket egy zöldebb és fenntarthatóbb jövő felé?

Gendúr István: Az elektromosság és a digitalizáció kombinálása elengedhetetlen, hiszen foglalkoznunk kell a világunkat fenyegető éghajlati válsággal, valamint egy zöldebb jövő felé vezető úton is el kell indulnunk. Van erre egy egyszerű példa: az új digitális világ középpontjában az adatközpontok állnak. Ezek a legnagyobb energiaigényű és -fogyasztású infrastruktúrák közé tartoznak, mára az adatközpontok teszik ki a bolygó teljes villamosenergia-fogyasztásának 1-2 százalékát. Ezzel gyakorlatilag a légiközlekedéssel azonos szinten vannak. Ez az arány várhatóan még tovább emelkedik, ahogy a technológia fejlődik, az automatizálás nő, és a számítástechnikai kapacitás iránti igényünk is egyre nagyobb lesz. Ezért az energiatakarékosabb és fenntarthatóbb adatközpontok létrehozása kiemelten fontos lépés az éghajlati válság kezelésében és a következő generációk fenntartható jövőjének biztosításában. A Schneider Electricnél ügyfeleinkkel és partnereinkkel közösen új, elektromos világ felépítésén dolgozunk, melyben az intelligens energiagazdálkodás mindenhol elérhető: otthonainkban, az épületekben, az adatközpontokban vagy a különböző iparágakban.

CW: Pontosan mit takar ez az intelligens energiagazdálkodás? Kapcsolatban áll a néhol már emlegetett Energia 4.0 fogalmával?

Gendúr István: Egészen pontosan az Energia 4.0 fogalmát takarja. Az energia 4.0 az elektromos és a digitális világ nagyszabású konvergenciájára utal, miközben a tisztább, intelligensebb és hatékonyabb energia felé vezető leggyorsabb út megtalálását is jelenti. Ehhez először is újra kell definiálnunk viszonyunkat, hiszen energiafogyasztásunk önmagában a világ szén-dioxid-kibocsátásának több mint 80 százalékát teszi ki.
Az elektromosság és a digitális megoldások megfelelő kombinációja bizonyítottan 3-5-ször hatékonyabb, mint más források, és ez a legjobb módja annak, hogy megszabaduljunk a széntől. Várakozások szerint a következő 20 évben a megújuló forrásokból előállított villamosenergia szintje több mint hatszorosára nő - a mai 6-ról 40 százalékra. Ügyfeleink, partnereink és az ipar egyaránt keresik a módját, hogyan szabaduljunk meg a széntől. Márpedig az Energia 4.0 mérhető és fenntartható eredményeket nyújt az energiagazdálkodás optimalizálásában.

CW: Ha visszatérünk az adatközpontok kérdésére, hogyan tud ebben a szektorban megvalósulni az Energia 4.0?

Gendúr István: A felhőalapú számítástechnika fejlődése szükségessé tette a megaadatközpontok fejlesztését. Az edge computing és a mikrohálózatok két olyan technológiai trend, amely jelenleg uralja ezt a területet, és az egyre több mikroadatközpont modelljéhez vezet minket.

A másik ilyen megatrend az Internet of Things, ahol azt várjuk, hogy 2025-re 50 milliárd készülék lesz bekötve a hálózatba. Vagy éppen 2023-ra a mobilhasználók száma eléri a 6,5 milliárdot, a mobiladatforgalom 70 százaléka várhatóan videóstreamingből fog állni. Emellett a mesterséges intelligencia is folyamatos adatnövekedést jelent az emberiség számára. Azt várjuk, hogy 2041-re megduplázódik a tárolt adatmennyiség, azaz 2500 hexabájt lesz összesen. Összehasonlításként: ha 1 gigabájt lenne a Föld mérete, 1 hexabájt a Nap méretének felelne meg. Éppen ezért fontos, hogy az elképesztő ütemben növekvő adatmennyiség tárolását végző adatközpontok a lehető leghatékonyabban működjenek. Az adatközpontok területe ma nagyságrendileg 45 millió négyzetméter a világon, de ami jó hír, hogy ezek energiahatékonysága lényegesen javult az elmúlt években. Egységnyi adatközpont ma kevesebbet fogyaszt, mint 10 éve.

Az optimális energiafelhasználást és a digitalizációt összekapcsoló technikai megoldások a Schneider Electric kínálatában is rendelkezésünkre állnak, így azonnal cselekedhetünk erőforrásaink megóvása érdekében, nem kell éveket várnunk a fejlesztésekre.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.