Hirdetés
. Hirdetés

Schneider Electric - Zöld perem

|

Ha technológiájuk meghibásodik, a digitálisan átalakuló szervezetek sérülékennyé válnak, ezért peremhálózati környezetüket is jövőbiztossá kell tenniük.

Hirdetés

Az edge környezetek nélkülözhetetlenek a digitálisan összekapcsolt működéshez, megtervezésük, kiépítésük és üzemeltetésük azonban komoly kihívásokkal szembesíti a vállalatokat - tárta fel a Schneider Electric friss felmérése. Megválaszolásukhoz a szállító új energiagazdálkodó, épületfelügyeleti és hűtési megoldásokat jelentett be, amelyek az átalakulást a peremhálózattól az adatközpontig biztonságossá, megbízhatóvá, rugalmasan állóképessé és fenntarthatóvá teszik.

A peremhálózatok digitalizációs kulcsszerepét jól szemlélteti, hogy edge infrastruktúrát a vállalatok leggyakrabban az éles üzemet támogató technológiai környezetek kiberbiztonsági monitorozására, a működés során keletkező adatok helyi feldolgozására és tárolására, valamint felhőbe történő továbbítására hoznak létre, mutat rá a fehér könyv (Succeeding at Digital First Connected Operations), amelyet az International Data Corporation (IDC) a Schneider Electric megbízásából készített. A jelentés alapjául szolgáló felmérésben Észak-Amerikától kezdve Nyugat-Európán át a Távol-Keletig több mint ezer, közép- és nagyvállalati informatikai és üzemeltetési szakember vett részt a gyártás, az egészségügy, az oktatás területéről és más iparágakból.

Hirdetés

Elsősorban a kiberbiztonság (50 százalék) fokozása, valamint az összekapcsolt rendszerek állóképességének és megbízhatóságának (44 százalék) javítása érdekében fejlesztik vállalatuk peremhálózatát, mondta a megkérdezettek fele. Válaszaikból kiderült ugyanakkor az is, hogy a megcélzott biztonság, megbízhatóság és rugalmas állóképesség eléréséhez a szervezeteknek komoly kihívásokat kell leküzdeniük. Az edge infrastruktúra minden vonzó ígéretével és kiemelkedő képességével együtt ugyanis sok vállalat a hálózati kapcsolatok és az energiaellátás terén is nehézségekbe ütközik. A megkérdezettek harmada (32 százalék) mondta például, hogy peremhálózatán kieséseket vagy a vártnál lassabb adatátvitelt tapasztal. A válaszadók hasonló aránya (31 százalék) pedig áramkimaradásokról vagy 60 másodpercnél hosszabb túlfeszültséget okozó energiahullámokról is beszámolt.

Távoli monitorozás és felügyelet méretezve

Digitális átalakulásuk során a szervezetek a működés biztonsága és megbízhatósága, valamint a hozzáértő szakemberek toborzása miatt aggódnak a leginkább, mutat rá jelentésében az IDC. A fizikai és az informatikai biztonság problémaköre érthető módon a figyelem középpontjába kerül, amikor a működést támogató rendszereiket a vállalatok hálózatba kapcsolják. Rendszereiket és folyamataikat is át kell alakítaniuk az új modell követelményei szerint, és már a változás puszta kezelése felér egy komoly kihívással, a transzformáció technológiai megvalósításáról nem is szólva. A felhőhöz csatlakoztatva azonban a szervezetek látni fogják, hogy az üzemeltetési adatok ereje számos új és továbbfejlesztett alkalmazási területen használható. Az adatok elemzésével nyert felismerések birtokában vállalati szinten javíthatják például az együttműködést, és olyan távoli üzemeltetési képességekre tehetnek szert, amelyek egyszerre növelik a munka hatékonyságát és az üzlet rugalmas állóképességét.

A megbízhatóság szintén létfontosságú, mivel a helyi, peremhálózati környezetekben működő rendszereiket a digitálisan átalakuló szervezetek mindinkább távolról fogják menedzselni és támogatni. Mindehhez azonban szükség lesz a munkaerő képességeinek fejlesztésére is, mivel az összekapcsolt technológiai környezetek között a megfelelő készségek birtokában tud majd dolgozni és összhangot teremteni a további átalakulás előmozdításához. A tudás és a képességek folyamatos biztosításához a vállalatoknak házon belül és kívül is új partnerek széles körével kell kapcsolatba lépniük és együttműködniük.

Ha technológiájuk meghibásodik, a digitálisan átalakuló szervezetek sérülékennyé válnak, ezért peremhálózati környezetüket is jövőbiztossá kell tenniük az említett aggályokat kezelő megközelítéssel, mutatott rá az elemző, és a stratégia kidolgozásához néhány tanácsot is megfogalmazott.

A nem tervezett leállások kockázatát a vállalatok például csökkenthetik, ha adat- és áramhálózati erőforrásaikat már a peremhálózati környezet tervezésének korai szakaszában rugalmas állóképességgel vértezik fel. A nagy kiterjedésű, skálázott edge infrastruktúrák folyamatos felügyelete minden szervezetet próbára tesz. Nehéz ugyanis - vagy egyenesen lehetetlen - elérni, hogy a szükséges szakértelem mindig a megfelelő helyen és időben álljon rendelkezésre. A peremhálózati erőforrásokat ezért fel kell készíteni a folyamatos távoli monitorozás és felügyelet, valamint az önműködő üzemelés támogatására.

Tanácsos mindebben megbízható partnerekre is támaszkodni, mivel ezek a szereplők ott - olyan helyzetekben vagy helyszíneken - is biztosítják az iparág legjobb gyakorlatát alkalmazó szolgáltatásokat, ahol ezt maguk a vállalatok gazdasági vagy fizikai okokból nem tudnák kivitelezni. A megbízható szervizpartnerek ráadásul gyakran előbb felismerik a kibontakozó problémákat, mielőtt azok ténylegesen felmerülnének, és ez a megelőzés jelentősen továbbnöveli a peremhálózatok megbízhatóságát. Érdemes továbbá a fenntarthatóság iránt elkötelezett partnereket választani. Az IDC felmérésében a válaszadók 82 százaléka mondta, hogy a fenntarthatóságra fontos követelményként tekint, amikor edge megoldásaihoz szállítót választ.

Önkiszolgáló IoT szoftver a felhőből

A Schneider Electric teljes körű megoldásszolgáltatóként szorosan együttműködik ügyfeleivel a megfelelő stratégia kialakításában, hogy az edge infrastruktúra megbízhatóságát, biztonságát, rugalmas állóképességét és fenntarthatóságát a tervezés, a telepítés és a menedzsment során is biztosítsa. A gyártó mindebben épületekbe, adatközpontokba és más infrastruktúrákba szánt, IoT-képes, nyílt és plug-and-play elven átjárható EcoStruxure architektúrájára és platformjára támaszkodik, amelyet nemrég újabb megoldásokkal bővített.

Idén áprilisban mutatkozott be az EcoStruxure Energy Hub, amely a felhőben, SaaS modellben, önkiszolgáló módon használható és skálázható IoT szoftverként a digitálisan átalakított elektromos és energetikai rendszerek felügyeletét egyszerűsíti. Segítségével a kereskedelmi, ipari és intézményi épületek tulajdonosai és üzemeltetői könnyebben megfelelhetnek a kialakulóban lévő energetikai szabályzatoknak és szabványoknak, hatékonyabban kezelhetik az alapvető energetikai rendszereket, továbbá biztosíthatják, hogy fejlesztéseik a távlati fenntarthatósági célok eléréséhez szükséges ütemben haladjanak. A gyártó szerint a megoldás egyedülálló módon lehetővé teszi a vállalatoknak, hogy egy könnyen használható okostelefon-alkalmazással eszközeiket csatlakoztatva elkezdjék az adatgyűjtést, és percek alatt megjelenítsék az energiafelhasználásról szóló, hasznosítható információkat. Az EcoStruxure Energy Hub többek között elemzésekkel segíti az energiahasználatban kimutatható minták és a fogyasztást befolyásoló tényezők azonosítását, valamint az energiatakarékosságot szolgáló intézkedések bevezetését.

EcoStruxure Panel Server és Site Server néven a harmadik negyedévben elérhetővé válnak a Schneider Electric fokozott kibervédelmi képességekkel felvértezett IoT átjárói is, amelyekkel a vállalatok intelligens elektromos és energetikai hálózatokat alakíthatnak ki, és a begyűjtött adatokat biztonságos módon, percek alatt a felhőbe továbbíthatják. Az adatok erős védelmét az EcoStruxure Energy Hub ISA/IEC 62443 nemzetközi kiberbiztonsági szabvány szerinti tanúsítása is szavatolja.

Ugyancsak a múlt hónapban debütált a két új megoldás, amely a gyártó szerint az épületek fenntarthatóságát és hatékonyságát a benn tartózkodók kényelmével együtt növeli. Az EcoStruxure Building Operation 2022 az okosépületek nyílt és integrált felügyeleti rendszere, a SpaceLogic Insight-Sensor pedig egy hat-az-egyben kialakítású, beltéri érzékelő a jelen lévő emberek valós idejű, névtelenített - vagyis személyek azonosítására nem alkalmas - számlálásához. Ilyen és hasonló képességeikkel az EcoStruxure Building megoldások akár 40 százalékos energiamegtakarításhoz segítik felhasználóikat, mondta a Schneider Electric.

Nem utolsósorban a gyártó bejelentette a nagy adatközpontokba szánt, inverteres csavarkompresszorral ellátott Uniflair hűtőrendszerek új termékcsaládját. A lég- és szabadhűtéses rendszerek megnövelt teljesítménnyel és alacsonyabb energiafogyasztással szolgálják a hatékonyságot és a fenntarthatóságot minden környezeti körülmény között. Az Uniflair hűtők emellett alacsony globális felmelegedési potenciállal (GWP értékkel) rendelkező hűtőközegeket használnak, amivel kategóriájukban az első megoldások közé tartoznak.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.