Hirdetés
. Hirdetés

TC2 - SAP konverzió két lépésben az AWS felhőjében

|

Helyi vállalatirányítási rendszerüket még akkor is érdemes minél előbb felhőbe vinniük, ha az S/4HANA bevezetésére ebben a pillanatban még nem készek, tanácsolja a szervezeteknek a TC2. Amikor az ERP rendszer már felhőben fut, akkor az S/4HANA konverzió ott már egyszerűbb és gyorsabb lesz.

Hirdetés

A TC2 új felhős informatikai rendszerek létrehozásában és hagyományos környezetek felhőbe szállításában segíti a vállalatokat a koncepcióalkotástól kezdve a tervezés, a fejlesztés és az implementálás szakaszán át az üzemeltetésig. A TC2 az első, és jelenleg egyetlen magyarországi Migration Competency partnere az Amazon Web Services-nek, így auditált módon támogatja ügyfelei felhőbe költözését és optimalizálását, az ERP területen is.

Minthogy az SAP 2027 végéig támogatja vállalatirányítási rendszerének korábbi verzióit változatlan feltételek mellett, célszerű az ügyfeleknek a következő három és fél évben meglépni az S/4HANA konverziót. Bár az újgenerációs ERP megoldást on-premise is bevezethetik, a szoftvercég - sok más szoftverszállítóhoz hasonlóan - a felhős átállás felé tereli felhasználóit.

Dudás Sándort, a TC2 felhőmérnökét ez utóbbi előnyeiről, kihívásairól és az átálláshoz elérhető megoldásokról kérdeztük.

ComputerTrends: Milyen érvek szólnak az S/4HANA felhős bevezetése mellett?

Hirdetés

Dudás Sándor: A műszaki megvalósítás rugalmassága, amely többek között a skálázhatóság és változáskezelés terén jut kifejezésre, a felhő közismert előnye. Automatizálással és a felhőinformatikai partner menedzselt szolgáltatásaival az üzemeltetési költségben akár 30 százalékos megtakarításhoz segítheti a vállalatokat. A felszabaduló emberi és pénzügyi erőforrásokat a szervezetek üzleti agilitásuk fejlesztésére fordíthatják, különösen akkor, ha a vállalatirányítási megoldás mellett más alkalmazásokat is használnak felhőben. Nem meglepő módon ez utóbbi a jellemző.

Minthogy a digitális gazdaságban az adatok zöme a felhőben keletkezik, a felhőalapú alkalmazásokkal a feldolgozás a forrás közelébe költözik, ami további előnyöket ad a teljesítmény és a költségek vonatkozásában. Nem utolsó sorban a felhőben érhetők el leggyorsabban - vagy kizárólagosan - az üzlet számára további értéket adó, mesterséges intelligenciára épülő és más innovatív szoftveres képességek, valamint felhőben alakíthatók ki leghatékonyabban a kiberbiztonsági megoldások is, amelyek nélkülözhetetlenek a modern, elosztott informatikai környezetek megfelelő védelméhez.

CT: Az S/4HANA az SAP szolgáltatásaként a szoftvercég saját felhőjében és a nagy felhőszolgáltatók felhőiben is elérhető. Milyen igények és célok mellett tanácsos a vállalatoknak az AWS felhőjét és partnerét választaniuk vállalatirányítási rendszerük modernizálásához?

Dudás Sándor: Megvalósított projektjeink azt mutatják, hogy az AWS felhőjében az SAP rendszerek bevezetéséhez és további üzemeltetéséhez is nagyobb rugalmasságot és hatékonyságot biztosítunk, mint a szoftvercég szolgáltatásai. Az ügyfelek felmerülő változtatási igényeit például az egyeztetéssel és újratervezéssel együtt a megszokotthoz képest töredék idő alatt, azaz hónapok helyett órákon és napokon belül megoldjuk, sok esetben az ilyen kérések elé megyünk, és tapasztalatainkból merítve jobb megoldást ajánlunk. Hasonló módon a hibajelentések sem egy külföldi help deskre, hanem magasan képzett mérnök kollégáinkhoz futnak be, akik alapos helyismerettel, gyorsan orvosolnak minden problémát, amit ügyfeleink érthetően nagyra értékelnek.

Mindezt a rugalmasságot az SAP és az AWS szabványai és módszertana szerint, az AWS technológiai platformjain és eszközeivel biztosítjuk. Az AWS és az SAP együttműködése 2008-ban indult, több mint másfél évtizede építik kapcsolatukat, és a közelmúltban is újabb megoldásokat jelentettek be az alkalmazások felhős bevezetéséhez és üzemeltetéséhez. Szolgáltatásaival az AWS az SAP alkalmazások teljes életciklusát lefedi a migrációtól, az automatizált telepítésen keresztül egészen az üzemeltetési feladatokig. Az SAP Backint Agent megoldással az SAP HANA adatbázis és szerver például egyetlen lépésben menthető és helyreállítható.

A megoldások közötti integrációnak köszönhetően az AWS szolgáltatások natív SDK-val hívhatók meg ABAP-ból, továbbá az AWS data lake, analitikai és generatív AI szolgáltatásai is natívan kapcsolódnak az SAP alkalmazásaihoz. Mindez az informatikai és az üzleti oldal számára egyaránt jelentős előnyökkel szolgál.

Az együttműködés másik ismérve, hogy az SAP által validált és minősített AWS erőforrások használatával garantálható az SAP rendszerek megbízhatósága és rendelkezésre állása, a két vállalat közös, részletesen dokumentált rendszerleírásai pedig a problémamentes implementációt és migrációt segítik.

További nyomós érv az AWS mellett, hogy az európai unió területén kialakított adatközpontjaiban vezethetik be és használhatják SAP ERP megoldásukat és minden más üzleti alkalmazásukat. Biztonsági kontrollok révén például garantáljuk, hogy a felhős környezetek adatai, erőforrásai és mentései kizárólag unión belüli adatközpontokban legyenek létrehozhatók. Nemsokára pedig lehetőség nyílik az AWS 2025-ben induló szuverén EU felhőjének használatára is, ahol a vállalatok a legszigorúbb EU adatvédelmi és megfelelési követelmények teljesítése mellett, európai uniós állampolgárok által üzemeltetett létesítményekben működtethetik rendszereiket.

Kiemelt és auditált migrációs partnerként a TC2 a fejlett technológián túl költségcsökkentő AWS forrásokat is biztosít mind a felhőbe történő migráció, mind pedig a futó SAP rendszerek AWS platformjának működési költségének csökkentésére. A TC2 az AWS-szel közösen minden esetben felméri, hogy a projektek indítását milyen pénzügyi kedvezményekkel teheti még vonzóbbá a felhőt választó szervezeteknek.

CT: Az AWS migrációs partnereként a TC2 milyen kompetenciákkal, szolgáltatásokkal és tapasztalatokkal segíti a hazai vállalatokat SAP vállalatirányítási rendszerük korszerűsítésében?

Dudás Sándor: Szakembereink több mint 70 AWS képesítéssel rendelkeznek, így a legnagyobb kompetenciával és tapasztalattal segítjük a hazai szervezeteket alkalmazásaik felhőbe szállításában és működtetésében.

Az ERP projekteken dolgozó SAP-partnerekkel együttműködve az ügyfél igényeihez illeszkedő IT platformot tervezünk, konfigurálunk és üzemeltetünk az AWS felhőjében. A TC2 emellett kifejlesztett kimondottan SAP alkalmazások felhőbe mozgatását támogató automatizmusokat, melyek segítségével - mérettől függően - akár egy-három hónapon belül készen tud állni az AWS platform az SAP migrációhoz, radikálisan lecsökkentve a projekt időt és a projekt kockázatot.

Módszertanaink alapján a projektek első lépéseként egy PoC környezetet építünk funkcionális és üzemi tesztelésére, ami tapasztaltul szolgál a későbbi fejlesztői- és teszt környezetek megtervezéséhez. Később ezt töröljük, így a tényleges használaton túl nem jár semmilyen költséggel. Ugyanez érvényes az egyéb ideiglenes teszt-, illetve a végfelhasználók felkészítését szolgáló oktatókörnyezetekre is, amelyekkel a vállalatok a változtatásokat kísérő kockázatokat és költségeket jelentősen csökkenthetik.

CT: Milyen eredményekkel és tapasztalatokkal szolgáltak eddig megvalósított SAP migrációs projektjeik?

Dudás Sándor: A legutóbb sikeresen leszállított projektünk az Euronics SAP rendszereinek AWS-re költöztetése volt. A migrációt megelőzően az ERP szoftver korábbi verzióját a cég on-premise környezetben üzemeltette, ennek valamennyi korlátjával. Az AWS-be költözés óta egyáltalán nem volt leállás, vagy teljesítményesés. A menedzselt szolgáltatásokra és az ún. prediktív üzemeltetés-támogatásra építve időben, gyorsan és akár előre tudunk incidenseket megelőzni, vagy legalább reagálni.

A kereskedelem mellett a távközlési és banki iparágak területén terveztünk és szállítottunk nagy rendelkezésre állású, a szabályozói környezetnek és biztonsági előírásoknak megfelelő vállalati informatikát a hazai piacon. A projektjeink ügyfeleink rugalmas alkalmazkodását szolgálják optimális költségszinten és kiemelkedő IT biztonsággal. Lényeges kiemelni, hogy ügyfeleink informatikai humántőkéje fejlődik és felértékelődik projektjeinkkel.

CT: Mit tanácsol a nagy átállásra még csak lélekben készülő vállalatoknak?

Dudás Sándor: Bár első pillantásra az SAP által kijelölt 2027-es határidő akár távolinak is tűnhet, a tapasztalatok - és az SAP előrejelzései is azt mutatják, hogy nem az. Emiatt érdemes minél előbb elindítani a migrációs projektet, mivel az elérhető szakértői kapacitások mennyisége egyre szűkebb lesz, az átállás költsége pedig idővel egyre magasabb.

Tanácsos a meglévő, helyi környezetet még akkor is minél előbb felhőbe vinni, ha az S/4HANA bevezetésére a vállalat ebben a pillanatban még nincs felkészülve. Ha az ERP rendszer korábbi verziója már felhőben fut, akkor az S/4HANA konverzió ott később már egyszerűbb és gyorsabb lesz az AWS által nyújtott rugalmasságnak köszönhetően, és így a projektcsapat az üzleti folyamatokra és a fejlesztésekre összpontosíthat.

Cikkünk a ComputerTrends magazin 2024. június 6-ai nyomtatott lapszámában jelent meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.