Hirdetés
. Hirdetés

Tech óriások hálózzák be a nyílt bankolást

|

Az open banking egyelőre nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket az öreg kontinensen, de ebben hozhat változást ez.

Hirdetés

Sokat vártak Európában a nyílt bankolás feltételeinek megteremtésétől. Hiába váltak azonban elérhetővé a fintech vállalkozások számára a hagyományos bankok egyes adatai, az open banking egyelőre nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket az öreg kontinensen. Ebben hozhat változást a tech óriások aktivitásának elmúlt időszakban érzékelhető erősödése a területen.

Helyzetjelentés

A nyílt bankolás és az innováció várttól elmaradó elterjedését a szabályozás és egyes bankok passzív hozzáállása is hátráltatja egyebek mellett. Nem minden vállalat mondott le azonban az open bankingről: egyre több felmérés utal arra, hogy nő az érdeklődés a terület iránt. Az utóbbi hetek egyik váratlan fordulata például a tech óriások aktivitásának erősödése. A Mastercard és a Visa igyekeznek bebiztosítani közvetítő szerepüket a kártyatranzakciókon túl a pénzügyi szektor több területén is. Hozzájuk csatlakozott az Apple és a Samsung is sajátos lépéseikkel.

Hirdetés

Új termék a színtéren

A Mastercard idén érkező open banking fizetési megoldása révén kereskedő ügyfelei a jövőben saját vásárlóik banki adatai alapján kockázati értéket és ajánlott fizetési módot kapnak majd. Ha egy vásárló számláján például jelenleg van ugyan elég pénz egy tranzakció kiegyenlítésére, de a historikus adatok alapján pár nap múlva várhatóan elégtelen lenne az egyenleg, akkor a kereskedő erről a kockázatról értesítést kap és kérhet azonnali utalást.

Egy hosszú történet vége

A Visa a Tink hatalmas, 1,8 milliárd euró értékű felvásárlását zárta le az elmúlt hetekben. Az open banking szolgáltató 3400 bank adataihoz fér hozzá. A Tink előtt a Visa a piac egy másik játékosát, a Plaidet szerette volna felvásárolni, de az ügylet versenyfelügyeleti okokból meghiúsult. A 10 ezer banki kapcsolattal rendelkező vállalatért 5,3 milliárd dollárt fizetett volna az amerikai kártyatársaság. A banki kapcsolatok száma alapján hasonlítva össze a Tink és a Plaid felvásárlási árát, a két ügylet között minimális a különbség. A Visa azonban így sem mondhatja, hogy nem járt rosszabbul. A bedőlt felvásárlási próbálkozás után a Plaid sikeresen járta saját útját és értékeltsége napjainkban már meghaladja a 13 milliárd dollárt.

Az Apple új húzása

Az Apple is felvásárlással erősített az open banking piacon: az érintett a főleg hitelminősítési szolgáltatásairól ismert Credit Kudos. A fejlemény alaposan beindította a piac fantáziáját. Egyesek szerint ez egy tipikus Apple-felvásárlás: tehetséges embereket céloz meg vagy pár év múlva jön egy olyan iPhone szolgáltatás, ami a Credit Kudosra épül. Mások úgy gondolják, az Apple ennél többre hivatott: egy open banking hitelminősítésen alapuló, saját részletfizetési (Buy Now, Pay Later - BNPL) szolgáltatás érkezése például közkedvelt teória az ügylet magyarázataként. Az igazán bátor jóslatok még ennél is tovább mennek: a jelenleg bankkártyákon alapuló Apple Pay szolgáltatás open banking alapokra vitelét várják, azonnali fizetéssel, költséghatékonyan. Bárkinek lesz is igaza, érdemes szorosan figyelni az Apple lépéseit ezen a területen is. Főleg annak fényében, hogy hamarosan házon belüli fizetés feldolgozással és egyéb pénzügyi folyamatokkal tervezik bővíteni képességeiket egyes híresztelések szerint.

Olcsó és gyors fizetés a Samsungnál

A Samsung érintőképernyős önkiszolgáló termináljaiba épít be egy open banking fizetési megoldást. A terminálokat főleg a kiskereskedelemben és a vendéglátóiparban használják. A Moneyhub által kifejlesztett megoldással kártyatranzakciók helyett nyílt bankolás alapú utalás működik majd. A vásárlók egyszerűbb fizetési folyamathoz jutnak: egy QR-kód beolvasása után azonnal fizethetnek, nem kell bankkártyaadatok beírásával foglalkozniuk. A kereskedők számára a közvetlen utalások olcsóbbak, mint a kártyatranzakciók. Továbbá az önkiszolgáló terminálokkal jelentős emberi erőforrásokat tudnak felszabadítani.

A Peak kutató és tanácsadó csapata minden hónapban átfogó körképet készít a fintech világ mozzanatairól, azok bankszektorra, biztosítókra, IT szektorra és kormányzati szervekre gyakorolt hatásairól. A tanulmányokban foglalkozunk open banking fejleményekkel is, amelyeket a lehetőségek és a fenyegetések szempontjából is elemzünk. A teljes körképpel, vagy annak egyes elemeivel kapcsolatban felmerülő kérdéseket a science@peakfs.io email címre várjuk.

A Fintech Világa Heti Hírlevelére itt lehet feliratkozni >>>

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.