Hirdetés
. Hirdetés

Top adatközponti előrejelzések

|

Bár a világgazdaság kilátásai 2024-ben nem túl élénkek, az adatközpont-iparág általános trendvonala pozitívnak tűnik. Hogy miért? Az egyik ok a generatív mesterséges intelligencia. A GenAI már eddig is nagyobb beruházásokat indukált az adatközpontokban, és ez a tendencia várhatóan még nagyobb lendületet kap.

Hirdetés

Valójában arra lehet számítani, hogy 2024-ben az IT-infrastruktúra reflektorfénybe kerül. Az elmúlt néhány évben a szervezetek a szokásosnál kicsit tovább ragaszkodtak a meglévő infrastruktúrájukhoz, ami mára elöregedett, és üzleti kockázatot jelent. A GenAI átvételével a vállalkozásoknak frissíteniük kell az infrastruktúrájukat a teljesítmény optimalizálása érdekében.

Ez a váltás új technológiai megközelítéseket igényel. A folyadékhűtés iránti érdeklődés tovább fog nőni, miközben a szervezetek a költséghatékonyabb hibrid megoldások elfogadásával átértékelhetik a nyilvános felhők költséges használatát. Nézzük meg közelebbről, hogy milyen trendekre számíthatunk 2024-ben:

Az AI pozitívan befolyásolja az adatközpontok működését

A 2023-as év során a szervezetek sokat kísérleteztek, és különböző adathalmazokra alkalmazták az AI-t. 2024-ben a vállalatok sokkal céltudatosabban fogják meghatározni, hogyan használják a mesterséges intelligenciát nagyon konkrét üzleti problémák megoldására.

Az adatközpont-szolgáltatók például egyre gyakrabban használnak majd mesterséges intelligencia-megoldásokat a működési hatékonyság és fenntarthatóság javítására az olyan tényezők, mint a hőmérséklet, a páratartalom és az általános energiafogyasztás optimális küszöbértékeinek nyomon követésével és beállításával. Az AI-eszközök javíthatják az adatközpont-üzemeltetők és ügyfeleik biztonsági helyzetét is azáltal, hogy proaktívabban figyelmeztetik őket az adatközpontban bekövetkező biztonsági eseményekre, vagy figyelmeztetik az adatközpont NOC-ját és/vagy SOC-ját a hálózati torlódással vagy potenciális jogsértéssel kapcsolatos problémákra.

Hirdetés

A mesterséges intelligenciában rengeteg lehetőség rejlik, de azt láthatjuk, hogy a korai kísérletek elmaradhatnak a várakozásoktól (ahogy ez gyakran előfordul). Időbe fog telni, amíg megtaláljuk a csiszolatlan gyémántokat, és általában minél specifikusabb a felhasználási eset, annál pozitívabb lesz az eredmény.

A mesterséges intelligenciába való befektetés mellett a szervezeteknek be kell ruházniuk a személyzet továbbképzésébe és felvételébe is, hogy a technológiát integrálni és működtetni tudják a kívánt üzleti eredmények legjobb elérése érdekében. Ma az iparágban vérszegény az AI-szakértők száma. Ahogy a szervezetek egyre világosabbá válnak azzal kapcsolatban, hogy miként lehet az AI-t konkrét üzleti problémák megoldására alkalmazni, várhatóan több ezzel kapcsolatos képzésre fognak pénzt szánni a csapataik számára.

Az adatközpontok rackjeinek több energiát kell biztosítani

Bár azt jósoltuk, hogy az adatközponti rackeknek 2023-ban több energiára lesz szükségük, ez még a vártnál is gyorsabban növekedett a GenAI és a nagyobb sűrűségű telepítések gyors terjedése, valamint a piacra kerülő, több energiaigényes általános számítási (CPU) processzorok miatt. A racksűrűség pedig 2024-ben csak növekedni fog. Az adatközpont-szolgáltatóknak fejlett hűtési technológiákat kell alkalmazniuk, és új tervezési sémákat kell fontolóra venniük, hogy lépést tudjanak tartani a következő generációs technológiával.

A folyadékhűtési technológiák iránti érdeklődés nő

Nem titok, hogy a léghűtésnek megvannak a maga korlátai, különösen a nagyobb sűrűségű telepítéseket tekintve. Ennek ellenére a levegő még mindig megfelel számos megvalósítás hűtési igényeinek, és bár a folyadékhűtés felé való fejlődés minden bizonnyal egyre nagyobb teret nyer, a gyors elterjedés még néhány évet várat magára az előzetes beruházások és az ilyen megoldások jelenlegi adatközpont-infrastruktúrába való telepítésének bonyolultsága miatt.

Ma még csak a legfejlettebb vállalatok és szolgáltatók alkalmazzák ezeket a technológiákat. Az érdeklődés azonban az egekbe szökik, és az új megoldások és az újszerű megközelítések debütálása miatt egyre könnyebbé és gyakoribbá válik a bevezetés. Ebben a kategóriában 2024-ben határozott növekedést fogunk látni, de a későbbiekben meredekebb emelkedésre számíthatunk, amint a technológia szabványosítása és az OEM-támogatás fokozódik.

A datacenter lassan, de biztosan győzni fog a felhő-újrakalibrálás versenyben

2023-ban sok szervezet megtapasztalta a pénzügyi fájdalmát annak, hogy az előző néhány évben "mindent beletolt" a nyilvános felhőbe. Most döbbennek rá, hogy esetleg változtatniuk kell, beleértve bizonyos munkaterhelések áttelepítését privát felhőbe vagy (részben) visszatérni az on-prem megoldásokhoz.

Bár látni a felhő újrakalibrálás felé való elmozdulást, nem valószínű, hogy ez olyan volumenben és sebességgel történik, mint ahogyan az elvárt, tekintettel az ezzel járó összetettségre. Látható azonban, hogy a nagy márkák is átállnak erre a lépésre, és ők diktálják a játékszabályokat, valamint a mérhető költségmegtakarításokat, amelyekből más szervezetek is tanulhatnak és követhetik őket. Ez pedig már túlmutat egy elméleti játékon.

Bár a nyilvános felhő továbbra is növekedni fog, az elfogadás 2024-ben szelektívebb lesz, mivel a szervezetek egyre inkább megfontolják a hibrid megoldásokat és a felhő-szerű opciókat - például a csupasz vas mint szolgáltatás (BmaaS) - amelyek a nyilvános felhő rugalmasságát és skálázhatóságát a privát ajánlatok költségeinek kiszámíthatósága és ellenőrzése mellett biztosítják számukra.

Az adatok közelsége egyre fontosabbá válik

Ami a mesterséges intelligenciát, a gépi tanulást és a nagy teljesítményű számítástechnikát illeti, az adatokat a legtöbb esetben, különösen az MI tanításhoz, célszerű nagyon közel tartani a számítási teljesítményhez. A múltban a szervezetek csak el akarták indítani a projektjüket, ezért úgy döntöttek, hogy a nyilvános felhőben pörgetik fel, és később találják ki a megoldást - ami addigra gyakran költséges döntésekhez vezetett. Most itt az ideje, hogy egyes szervezetek kitalálják, hogyan hozhatják vissza a munkaterhelést a privát felhőbe vagy a célzott AI-felhőkbe a teljesítmény és a költséghatékonyság növelése érdekében.

Összefoglalás

Visszatekintve a 2023-ra vonatkozó előrejelzésekre, egy olyan van, amely minden bizonnyal áttevődik 2024-re: Az AI/ML-kiadások és -alkalmazás a makrogazdasági ellenszél ellenére is növekedni fog. A GenAI óriási lehetőséget kínál az adatközpont-ipar számára, hogy közvetítőként és katalizátorként szolgáljon a technológiai változások és az innovációs áttörések számára. Ahogyan a Forrester Research nemrégiben megjegyezte: "Dinamikus változások zajlanak a technológiai infrastruktúra területén, amelyeket az üzleti követelményekben bekövetkező változások hajtanak, és amelyek hatással vannak az adatközpontra, a távmunkára, az edge computingra és a konnektivitásra."

Izgalmas időszak ez az adatközpont-üzemeltetésben és kíváncsian várja az iparág, mit hoz ez év.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.