Hirdetés
. Hirdetés

Új problémákra új fintech megoldások az ingatlanpiacon

|

Mindig nagy figyelem övezi az ingatlanpiac alakulását. Az ingatlanárak és a bérleti díjak már évek óta emelkednek, egyre drágábban lehet csak ingatlant találni és fenntartani.

Hirdetés

A fiatalabb generációk életének egyik égető kérdése, hogy tudnak-e valaha saját lakást vagy házat vásárolni. A fintech szektor is tisztában van ezzel, számos különböző megoldás segíti az ingatlanvásárlást, vagy legalább a befektetést - legyen szó új termékekről és szolgáltatásokról vagy új üzleti modellekről.

Közösségi finanszírozás

Több országban is felívelőben van az ingatlanprojektek közösségi finanszírozása. A felhasználók jellemzően kiválaszthatnak egy projektet, amelybe szeretnének befektetni, majd az összegyűlt pénzből kezdődhet meg az ingatlanfejlesztés. A felhasználók befektetésükért nem kapnak valódi ingatlant vagy ingatlanrészt, viszont jelentős hozamokat várhatnak.

A minimális befektetési összeg egy átlagember számára is kifizethető. Gyakran a belépési küszöb a legnagyobb akadály az ingatlanpiacon, legyen az teljes vételár vagy a hitel által megkövetelt önerő. A közösségi finanszírozás által viszont a lakosság nagyobb részének is elérhetőbbé válnak az ingatlanbefektetések.

Csehországban három fintech is kifejezetten ingatlanprojektek közösségi finanszírozásával foglalkozik: ők a BrikkApp, az Investown és az Upvest. Az Investown az Erste Group kötelékébe tartozó Česká spořitelnával dolgozik együtt, míg az Upvest a Société Générale leánybankjával, a Komerční bankával. Az előbbi együttműködésnél tervben van egy mobilbanki közösségi finanszírozási integráció, míg utóbbinál a bank szerves része a finanszírozási folyamatnak.

Hirdetés

Bérlőből tulajdonos

A "rent-to-own", azaz "bérelj-hogy-birtokolj" modell ugyancsak felkapott lett az utóbbi években. A modellben három kulcsszereplő van: az ügyfél, a szolgáltató és a finanszírozó. Jellemzően az ügyfél kiválaszt egy lakást vagy házat, amelyet a szolgáltató megvásárol a finanszírozó forrásaiból. Ezután az ügyfél meghatározott ideig bérelheti az ingatlant, majd a szerződés lejártával megveheti. A bérleti időszak fő célja, hogy az ügyfél megfelelő önerőt tudjon összegyűjteni, amivel már felvehet egy jelzáloghitelt. A megtakarítást egy részletes ütemterv segíti, amelynek betartásával sikerülhet a hitelfelvétel.

Nagy-Britannia legnagyobb megtakarításokra és jelzáloghitelekre szakosodott pénzintézete, a Nationwide is felfigyelt a jelenségre. Egy inkubátor programon keresztül 2,5 millió fontot fektetett be egy "rent-to-own" startupba, a Kettel Homes-ba. A Nationwide már az 1800-as évek óta foglalkozik jelzáloghitelezéssel, közel 140 éves fennállása alatt az ingatlanpiac számos jelentős transzformációját is átélte. A Kettle Homes-befektetéssel pedig jelzi, hogy az új kihívásokkal is tisztában van. A fiataloknak ugyanis óriási segítséget nyújt a bérleti díjak, a megtakarítások és a jövőbeli vételár fixálása. Struktúrát és bizonyosságot ad nekik életük következő éveire, ami legalább akkora segítség, mint az ingatlan előzetes megvásárlása és kibérlése.

Ingatlanok a blockchainen

A blockchain technológia felhasználási lehetőségei között rendre előkerül az ingatlan tokenizáció. A fő elképzelés az, hogy egy ingatlan tulajdonjogát tetszőleges számú kisebb egységre lehet bontani tokenek formájában. Így alacsonyabbá válhat a befektetési küszöb és egyszerűbb lehet a kereskedés a tokeneken keresztül, aminek köszönhetően gyorsabb, hatékonyabb, likvidebb és demokratikusabb lehet az ingatlan befektetési piac.

Gyakorlatban azonban jóval kevesebb ingatlan tokenizációs kezdeményezés bizonyult működőképesnek, mint ahányra a területet övező lelkesedés következtetni enged. Az egyik legfőbb akadályt a szabályozás jelenti. Számos országban nem térnek ki az érvényes törvények olyan jogi részletekre, amelyek szükségesek egy ingatlan tokenizálásához. Máshol épphogy arra várnak startupok, hogy érvénybe lépjen az új szabályozás és annak megfelelve tudjanak piacra lépni.

A Peak kutató és tanácsadó csapata minden hónapban átfogó körképet készít a fintech világ mozzanatairól, azok bankszektorra, biztosítókra, IT szektorra és kormányzati szervekre gyakorolt hatásairól. A tanulmányokban részletesen foglalkozunk a nemzetközi fintech fejleményekkel, amelyeket a lehetőségek és a fenyegetések szempontjából is elemzünk. A teljes körképpel, vagy annak egyes elemeivel kapcsolatban felmerülő kérdéseket a science@peakfs.io email címre várjuk.

A Fintech Világa Heti Hírlevélre feliratkozás >>>

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.