Hirdetés
. Hirdetés

Windows 11 - Ablakok és platformok

|

Évente csak egyszer kap majd funkcióbővítő frissítést. De mire készüljenek a vállalatok?

Hirdetés

A Teams kommunikációs szolgáltatásait Tálcán, az Android alkalmazásokat boltból kínálja majd a Microsoft operációs rendszerének új verziója, amely ingyenes frissítésként lesz letölthető a futtatására alkalmas Windows 10 PC-kre az év vége felé. Új képességeivel a Windows 11 közelebb viszi az embereket mindahhoz, amit munkájukban és magánéletükben fontosnak tartanak, mondta a szoftvercég. De mire készüljenek a vállalatok?

Első verziójának 35 évvel ezelőtti bejelentése óta a Windows olyan platformmá fejlődött, amelyre 1 milliárdnál több ember támaszkodik munkájában és magánéletében, akár alkalmazásokat és szolgáltatásokat használ, tartalmakat fogyaszt - vagy ezek létrehozásán és közzétételén dolgozik, mondta Panos Panay, a Microsoft termékigazgatója az operációs rendszer következő verziójának bejelentésekor.

A járványhelyzetben a PC még az eddiginél is fontosabb szerephez jutott mindannyiunk életében, miközben felhasználói szokásaink is átalakultak. A szoftvercég ezért a következő évtizedre készíti fel a személyi számítógépet a június 24-én bemutatott Windows 11 fejlesztéseivel, amelyek a kezelőfelülettől kezdve az egyéni és csoportmunka, valamint a fejlesztők és a vállalkozások támogatásán át a játékélményig ívelnek. Az új képességeket - amelyekkel a szoftvercég a platformok platformjává emelné az operációs rendszert - a Windows Insider programban részt vevő felhasználók már június végétől kipróbálhatják az új verzió korai kódkiadásaiban .

Teams a Tálcán

Újratervezett ikonokkal, témákkal, hangokkal és betűtípusokkal frissül például a Windows 11 kezelőfelülete, de a felhasználói hatékonyság szempontjából ennél fontosabb, hogy az íróasztal közepére hozott Start menü a felhő és a Microsoft 365 segítségével akkor is mutatja és egy kattintással elérhetővé teszi a legutóbb megnyitott fájlokat, ha azokat az ember korábban más platformon, Android vagy iOS alapú eszközön érte el.

Nevéhez illően a Windows kezdettől fogva támogatja több ablak megnyitását és váltogatását, illetve egymás mellé rendezését a kezelőfelületen. A Windows 11-ben bemutatkozó Snap Layouts, Snap Groups és Desktops nézetek az ablakok még hatékonyabb rendszerezését és könnyebb áttekintését segítik. A felhasználók akár külön íróasztalokat, egyedi elrendezésű, többablakos nézeteket is létrehozhatnak és elmenthetnek munkához, játékhoz vagy tanuláshoz.

A Windows 11-ben a Microsoft Teams csevegőablakának gombja már a Tálcán jelenik meg, így a felhasználók egyetlen kattintással válthatnak szöveges üzenetet, hangalapú vagy videóhívást indíthatnak ismerőseikkel, függetlenül attól, hogy ők milyen platformot, Windows, Android vagy iOS operációs rendszerrel telepített digitális eszközt használnak. Rövid szöveges üzenetet még azon ismerőseikkel is válthatnak, akik nem töltötték le a Teams alkalmazást. A teljes alkalmazást egyébként a Windows 11 felhasználóknak is külön

kell letölteniük, ha rá esik választásuk, mert az nem része az operációs rendszernek - de a megújuló Microsoft Store alkalmazásboltban elérhető lesz.

Mindez arra utalhat, hogy a Skype személyi felhasználásra szánt változata felett is eljár az idő, de erről egyelőre nincs hivatalos információ - sőt, az alkalmazás híváskezdeményező ikonja nemrég jelent meg a Windows 10 Tálcáján. Mindenesetre a Skype for Business Online életútja a két évvel ezelőtti bejelentésnek megfelelően idén július 31-én véget ér.

Nemcsak személyeket, hanem információkat is könnyebben elérhetnek majd el a Windows 11 felhasználói egy másik fejlesztés, az új Widgetek - kisalkalmazások - által, amelyek a mesterséges intelligencia és a Microsoft Edge böngésző képességeivel személyre szabható és folyamatosan frissülő tartalmakat tesznek elérhetővé egyetlen kattintással. A szoftvercég szerint a widgetek minden, tartalmat létrehozó és közzétevő piaci szereplő, globális és helyi márka számára új kommunikációs csatornát nyitnak.

Android appok Windowson

A digitális gazdaság szereplőit juttatná új lehetőségekhez a Microsoft Store online alkalmazásbolt is, amelynek nemcsak kezelőfelülete és keresője frissül, hanem tartalma is bővül, többek között olyan saját, más szállítótól közvetlenül elérhető, illetve harmadik féltől származó alkalmazásokkal, mint a Microsoft Teams, Visual Studio, Disney+, Adobe Creative Cloud, Zoom és a Canva. A Windows 11-en immár az Android alkalmazások is elérhetők lesznek a Microsoft Store-ban, amelyeket a felhasználók az Amazon Appstore áruházából tölthetnek le. A két felhőóriás együttműködéséről, amelyet az Intel Bridge technológiája támogat, a következő hónapokban - talán már a Microsoft Inspire partnerkonferenciáján - várhatók további részletek.

Mindenesetre a fejlesztők számára két további fontos újítást is bevezet a Microsoft frissülő alkalmazásboltjában, hogy növelje a választás lehetőségét és serkentse a szoftverinnovációt. A Windows fejlesztők mostantól bármilyen appot közzétehetnek a Microsoft Store-ban, függetlenül attól, hogy milyen keretrendszert és csomagoló technológiát - például Win32, .NET, UWP, Xamarin, Electron, React Native, Java vagy Progressive Web Apps - használtak készítésükhöz. Július 28-tól pedig appjaikkal együtt saját - vagy harmadik féltől származó - kereskedelmi platformjukat is hozhatják az alkalmazásboltba, így a letöltések után nem kell jutalékot fizetniük a Microsoftnak, bevételeik 100 százalékát megtarthatják. Használhatják persze a Microsoft Commerce platformját is, amely appok esetén 15, játékok után 12 százalékos jutalékot von le a fejlesztők bevételéből.

Rendszerkövetelmények és támogatás

Hardverszállító partnereivel a Windows 11 fejlesztésének első napjától kezdve együttműködik, hogy az operációs rendszer új verziójának teljesítményét és hatékonyságát optimalizálja, valamint kiaknázza az érintés, a kézírás és a hang felismerését támogató technológiák legújabb képességeit, mondta a Microsoft. A gyártók mellett a szoftvercég a kereskedőkkel is azon dolgozik, hogy a felhasználók már mostantól olyan Windows 10 alapú személyi számítógépeket vásárolhassanak, amelyekre az év végéhez közeledve letölthetik a Windows 11-et.

Lesznek ugyanis feltételei az ingyenes frissítésnek. A korábbi verzióktól eltérően a Windows 11 már kizárólag 64 bites kiadású lesz, ezért bár a 32 bites alkalmazások továbbra is futni fognak rajta, az operációs rendszert 32 bites processzorral szerelt számítógépekre nem lehet majd telepíteni. A legalább kétmagos, 64 bites processzor mellett a hardveralapú biztonsági technológia, a Trusted Platform Module (TPM) 2.0-s verziója szintén előfeltétel. A Windows 11 weboldalán a minimális rendszerkövetelmények ismertetése mellett megtalálható a PC Health Check alkalmazás is, amellyel mindenki ellenőrizheti, hogy személyi számítógépén az operációs rendszer frissíthető lesz-e az új verzióra.

A Windows 11 egyébként a Windows 10 funkcióbővítő frissítésének tekinthető, és ennek megfelelően kezelhető - mutatott rá a verzióváltás vállalati tudnivalóit összefoglaló cikkében anyalapunk, az amerikai Computerworld. A Windows 10 licencet tartalmazó Microsoft 365 licencek éppúgy lehetővé teszik a Windows 11 használatát a támogatott eszközökön, mint a mennyiségi licencek, és a vállalatok továbbra is a meglévő felügyeleti eszközeiket - Windows Server Update Services (WSUS), Windows Update for Business, Endpoint Manager Configuration Manager, Microsoft Intune, stb. - használhatják az operációs rendszer telepítéséhez és üzemeltetéséhez. A Windows 11 Home és a Windows 11 Pro változattal telepített, nem menedzselt eszközök a Windows Update szolgáltatáson keresztül, havonta töltik le frissítéseiket.

Újdonság viszont, hogy a Windows 11 már évente csak egyszer kap majd funkcióbővítő frissítést, az év második felében, amit a vállalatok bizonyára könnyebben tudnak kezelni, mint az eddig fél évente érkező feature upgrade-eket. A Windows 11 Home és Pro változatainál a funkcióbővítések támogatása 18-ról 24 hónapra, a Windows 11 Enterprise és Education változatainál pedig 30-ról 36 hónapra kerekedik, így a rendszergazdáknak várhatóan ezt is egyszerűbb lesz követniük.

Egyelőre nem került szóba, hogy az ingyenes verzióváltást most határidőhöz kötné a Microsoft, mint a Windows 7-ről 10-re történő átállásánál tette. Ismert viszont, hogy a Windows 10 támogatása 2025. október 14-én megszűnik - és addig még legalább egy funkcióbővítést (21H2) kap, amely az idei év második felében érkezik.

Cikkünk a Computerworld magazin 2021. július 7-ei lapszámában jelent meg.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.