Megérkezett az iPhone 15 család - mit tudnak az egyes készülékek?

|

Már kapható az iPhone 15 és iPhone 15 Pro, illetve ezek nagyobb képernyő változatai. Mire érdemes számítani tőlük, és mit kapunk, ha többet fizetünk?

Ismét eljött az év azon időszaka, amikor az Apple korábbi okostelefonjaink lecserélésére bátorít minket. Szeptember folyamán bemutatkozott az iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro és iPhone 15 Pro Max, négy kiemelkedő készülék, amiknél látványos a fejlődés elődeikhez képest - nem biztos, hogy az elmúlt egy-két év modelljeit már érdemes ezekre cserélni, de aki régebbit használ, annak most jött el a tökéletes idő a váltásra.

De mit tudnak az új iPhone-ok azon túl, hogy legalább 50 ezer, de a legdrágább modell esetében 130 ezer forinttal alacsonyabb az áruk, mint a tavalyi széria tagjainak? Ezt foglaljuk össze röviden.

iPhone 15 és iPhone 15 Plus

Míg az iPhone 14-eknél érezhető volt, hogy a Pro modellt kívánta igazán előtérbe helyezni az Apple, addig idén az is látszik, hogy a 399 990 Ft-tól induló iPhone 15 is számos újítást kapott. Itt is megjelent a korábbi kameraszigetet leváltó Dynamic Island, ami attól függően, milyen appokat használunk épp, különféle információkat, irányítógombokat jelenít meg: az előlapi kamera mellett láthatjuk például, mennyi van hátra egy visszaszámlálásból, de vezérelhetjük zenéninket is. Emellett megtörtént az USB-C-re váltás (USB 2 szabvány szerint, 488 Mbps sebességgel), ami gyorsabb adatátvitelt tesz lehetővé, és engedélyezi számos kiegészítő használatát, akár olyan adapterekét is, amiket eddig Mackel használtunk. Emellett tölthetjük róla AirPods és Apple Watch készülékeinket is.

A kétlencsés hátlapi kamera maradt, de a fő lencse 48 MP-es, hogy részletgazdagabb fotókat készíthessünk. Kerete strapabíró alumínium. Rózsaszín, sárga, zöld, kék és fekete színben érhető el. A Plus modell egyetlen extrája, hogy nagyobb a kijelzője: míg az alapváltozat 6,1"-es, a Plus 6,7"-es.

iPhone 15 Pro és Pro Max

Aki tényleg mindenből a legjobbat akarja, annak ott a 15 Pro széria. USB-C-t és Dynamic Islandet ezen is találhatunk, de sok mindenben különbözik kis testvérétől. Kerete titánból és alumíniumból áll, amitől a készülék lényegesen könnyebb elődeinél. Míg az iPhone 15-ök kijelzője 60 Hz-es, a Pro modellek 120 Hz-en frissítenek, így simább képet adnak. A némítókapcsoló helyét egy gomb vette át, amihez számos parancsot hozzárendelhetünk: megnyithatjuk vele a kamerát, aktiválhatjuk a vakut, arra használjuk, amire csak szeretnénk. Erősebb chipet tartalmaz: ebben már az A17 Pro muzsikál, ami elképesztő teljesítményre képes, futtat PC-re és játékkkonzolokra is megjelent játékokat (megfelelő optimalizálás esetén, némi kompromisszummal). Kamerái is fejlettebbek, részletgazdagabb képeket lőhetünk nappal és éjszaka egyaránt, és a portréfotózás is fejlődött. A Pro modellel 3x-os optikai zoom érhető el, ám a Pro Max már 5x-ös nagyításra is képes. USB-C csatlakozója USB 3-as, így a megfelelő kábellel akár 10 Gbps adatátviteli sebesség is elérhető.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.