Hirdetés
. Hirdetés

Itthon is kihaltak a mátrixnyomtatók

|

Az EPSON és az IDG közös kutatásában nyomtatási szokásaikról kérdezte az embereket

Hirdetés

Az EPSON és az IDG nemrégiben lefutott közös nyereményjátékában az irodai és kisirodai nyomtatási gyakorlattal kapcsolatban kérdeztük olvasóinkat lapcsaládunk oldalain (Computerworld, PC World, Computerworld.hu, Nonstopuzlet.hu). A nem reprezentatív mintán végzett kutatás a kampány ideje alatt 550 darab értékelhető választ produkált, a kiértékelés több tanulsággal is szolgál.

 

 



A kérdőívet kitöltő vállalkozók, és irodai dolgozók legnagyobb százalékban tintasugaras nyomtatót (39 százalék) is, 44 százalékban kizárólag tintasugaras nyomtatót használnak. Jelentős még a monochrom lézernyomtatót is használók hányada (45 százalék), illetve a kizárólag monochrom lézernyomtatót használók hányada (35 százalék). Az üzleti tintasugaras nyomtató kategória elnevezés alatt futó multifunkciós nyomtatók (nyomtató, szkenner és fax) egyelőre közel 5 százalékban találhatók meg az irodákban. Összességében tehát több az irodákban a tintasugaras nyomtató, mint a lézer. A kutatás érdekessége, hogy a néhány éve még népszerű mátrixnyomtatók mára mindössze 2 százalékban vannak csak használatban.

A nyomtatókkal kapcsolatban támasztott követelmények közül a kitöltők több mint fele (62 százalék) számára egyértelműen a nyomtatás olcsósága volt a legfontosabb. A második legfontosabb követelményként a nyomtatás minőségét jelölték meg a legtöbben (43 százalék).
 
Fontos tanulsággal szolgáltak a nyomtatási szokások spórolásra és környezettudatosságra vonatkozó kérdései. A leggyakrabban alkalmazott spórolási praktikáknak a kétoldalas nyomtatás (24 százalék), illetve a takarékos üzemmódban való nyomtatás (23 százalék) bizonyultak. Habár a cégek mindannyiszor felhívják a figyelmet, hogy az utántöltött tintapatronok alkalmazása tönkreteheti a nyomtatót, még mindig elterjedt az újratöltés megtakarítási szempontú használata (22 százalék).

 

 

 



A környezettudatos szempontok közül a kitöltők körében a legnépszerűbb az a gyakorlat, miszerint csak a legfontosabb dokumentumokat nyomtatják ki (44 százalék). A két oldalra történő nyomtatás gyakorlatát a kitöltők majd egyharmada (31 százalék) alkalmazza. Újrahasznosított papírra 13 százalék nyomtat, míg a készülékek energiafelhasználásáról is csupán az emberek alig több mint egytizede (12 százalék) tájékozódik.
 
A kutatásban résztvevők 46 százalékának napi nyomtatása 100 oldal alatt van, 43 százalék 100-nál több oldalt, 11 százalék pedig 1000 fölötti oldalt nyomtat.

A kutatásban részt vevő irodai dolgozók fele (49 százalék) csak ritkán, 12 százalékuk soha, 21 százalék csak fotónyomtatáskor, 18 százalékuk viszont mindig használ színeket a nyomtatásban. A kitöltők több mint fele (55 százalék) 20-30 ezer forint között szánna nyomtatóra, harmaduk (33 százalék) akár 50-60 ezer forintot is, 22 százalék számára pedig a nyomtató minősége fontosabb az árnál.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.