Kína szerint minden kriptovalutával kapcsolatos tranzakció illegális, és be kell tiltani

|

Nem ez az első alkalom, hogy Kína a kriptopénzekkel kapcsolatos tevékenységekre hirdetett razziát, de eddig ennyi kormányzati ügynökség nem működött együtt ilyen erőteljesen.

A kínai központi bank pénteken közölte, hogy minden kriptovalutával kapcsolatos tranzakció illegális az országban, és be kell tiltani őket, a nemzetbiztonsággal és az "emberek vagyonának biztonságával" kapcsolatos aggodalmakra hivatkozva. A világ legnépesebb országa azt is közölte, hogy a külföldi tőzsdéknek tilos az országban szolgáltatásokat nyújtani a felhasználóknak.

Közös nyilatkozatban 10 kínai kormányzati ügynökség fogadkozott, hogy szorosan együttműködnek a kriptovaluták kereskedelmének "nagy nyomással" történő leküzdése érdekében. A Kínai Népbank külön utasította az internetes, pénzügyi és fizetési vállalatokat, hogy ne könnyítsék meg a kriptovaluta-kereskedelmet a platformjaikon.

A központi bank szerint a kriptovaluták, köztük a Bitcoin és a Tether nem forgalmazhatók a piacon, mivel nem fiat valuták. A kriptovaluták használatának megugrása megzavarta a "gazdasági és pénzügyi rendet", és "a pénzmosás, az illegális pénzgyűjtés, a csalás, a piramisjátékok és más illegális és bűnös tevékenységek" elterjedését idézte elő - közölte a kínai jegybank.

Az elkövetők ellen - figyelmeztetett a központi bank - "a törvénynek megfelelően büntetőjogi felelősségre vonás céljából vizsgálatot fognak indítani".

A kínai kormány "határozottan le fogja szorítani a virtuális valutaspekulációt, valamint az ehhez kapcsolódó pénzügyi tevékenységeket és visszaéléseket az emberek tulajdonának védelme, valamint a gazdasági, pénzügyi és társadalmi rend fenntartása érdekében" - áll a Kínai Népbank közleményében.

A lépés máris pánikot keltett egyes kriptokereskedők körében, lefelé küldve a bitcoin és számos más deviza árfolyamát. A Bitcoin a cikk megjelenésekor 5,5%-ot esett.

Kína, ahol a világ néhány legnagyobb kriptobányászati szolgáltatása működik, teljes mellszélességgel megy neki ezeknek a vállalkozásoknak. A Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság közölte, hogy országos tisztogatást indít a kriptopénz-bányászat ellen - ez a feladat szerinte "elengedhetetlen".

Nem ez az első alkalom, hogy Kína a kriptopénzekkel kapcsolatos tevékenységekre hirdetett razziát, de eddig ennyi kormányzati ügynökség nem működött együtt ilyen erőteljesen.

A kínai szabályozóhatóságok már évek óta mérlegelik a kriptobányászat betiltását. Az utóbbi időszakban azonban több helyi cég is elkezdte felkarolni a kriptót. A kínai alkalmazásgyártó Meitu márciusban 40 millió dollár értékben vásárolt bitcoint és etert.

Néhányan optimisták. Vijay Ayyar, a szingapúri Luno kriptotőzsde ázsiai-csendes-óceáni üzletágának vezetője egy tweetben azt mondta, hogy "Kína többször tiltotta be a kriptót, mint ahányszor meg lehet számolni".

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.