Hirdetés
. Hirdetés

A technológiai munkahelyek még mindig a fehér férfiak világa

|

A sokszínűség hiánya továbbra is óriási probléma a szoftverfejlesztésben. Egy új jelentés szerint a fehér heteroszexuális férfiak uralják a terepet.

Hirdetés

A hivatásos és nem hivatásos programozók körében végzett globális felmérés szerint világszerte 10-ből több mint kilenc szoftverfejlesztő férfi. A Stack Overflow 2022-es fejlesztői felmérése szerint a hivatásos fejlesztők 93 százaléka vallja magát férfinak. Ugyanakkor a fejlesztők 84 százaléka heteroszexuálisnak, 77 százaléka pedig fehérnek és/vagy európainak vallja magát.

A 180 ország több mint 73 ezer szoftverfejlesztőjét megkérdező felmérés eredményei azt a képet festi le, hogy az iparág az üzleti vezetők ígéretei ellenére is küzd az inkluzivitás terén történő előrelépésért, ami még problematikusabbá vált, mivel a vállalatok egyre nagyobb tehetséghiánnyal küzdenek - írja a ZDNet.

Hirdetés

Az Egyesült Államok Munkaügyi Minisztériuma szerint a szoftverfejlesztésben foglalkoztatottak száma 2020 és 2030 között várhatóan 22 százalékkal nő, ami jóval gyorsabb, mint a többi szakma átlaga. Ennek ellenére a nők és az alulreprezentált csoportokhoz tartozó személyek csak töredékét teszik ki a fejlesztői munkaerőnek. Az FRG Technology Consulting tavalyi Java és PHP fizetési felmérése szerint minden 10 fejlesztőből csak egy a nő.

A Stack Overflow felmérése szerint a hivatásos fejlesztők 72 százaléka végzett egyetemet (alapfokozatot 48, mesterfokozatot 24 százalék szerzett), míg mindössze 6,2 százalék csak középiskolát végzett, 12 százalék pedig főiskolára járt ugyan, de nem szerzett diplomát.

Mindezek mellett úgy tűnik, hogy a kódolás általánosabb vonzereje és az iparágba vezető nem hagyományos utak növekedése pozitív hatással van, mivel a Stack Overflow felmérése szerint a nemek és a faji hovatartozás aránya valamivel magasabb a kódolni tanuló válaszadók körében.

A válaszadók 88 százaléka vallotta magát férfinak, míg 8 százaléka nőnek, 2 százalékuk pedig nem binárisnak, nemi diszkomfortosnak vagy nemi szempontból nem konformnak. Bár a Stack Overflow szerint ez nem jelent hatalmas növekedést, mégis azt sugallta, hogy "vannak arra utaló jelek, hogy az iparág (és a felmérésünk) továbbra is sokszínűbbé válhat, ahogy egyre több ember csatlakozik a munkaerőhöz". A felmérés szerint a könnyen hozzáférhető műszaki dokumentáció, a 'hogyan kell' videók, a blogok és az online képzési platformok növekedése mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a szoftverfejlesztés hozzáférhetőbbé váljon.

A Stack Overflow felmérése azt is megállapította, hogy a kódolni tanuló fejlesztők közül kevesebben vallották magukat fehérnek (24,3 százalék) vagy európainak (25,9 százalék), és többen vallották magukat indiai (18,2 százalék), ázsiai (16,8 százalék) és afrikai (8,4 százalék) származásúnak.

"A technológiai ipar egésze, beleértve a fejlesztői közösséget is, régóta többségében férfiakból áll, és a Stack Overflownak nagy szerepe van abban, hogy ez megváltozzon. Nekünk jobban kell teljesítenünk. Ahhoz, hogy inkluzívabb technológiáink legyenek, inkluzívabb helyekre van szükségünk, ahol ezeket a technológiákat építhetjük és megvitathatjuk, és mi továbbra is befektetünk az erre irányuló erőfeszítéseinkbe" - közölte a Stack Overflow.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.