Hirdetés
. Hirdetés

Csúcstechnológiás kiberbiztonsági eszközök az Óbudai Egyetemen

|

Világszinten is csúcstechnológiás kiberbiztonsági, forgalomelemző eszközökkel bővül az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész- és Biztonságtechnikai Mérnöki Kara.

Hirdetés

Az Óbudai Egyetem kiberbiztonsági képzését támogatja a Vodafone. Az együttműködés keretében a telekommunikációs vállalat három darab, nagy értékű, világszinten csúcstechnológiás kiberbiztonsági eszközzel támogatja a Bánki Donát Gépész- és Biztonságtechnikai Mérnöki Karának kiberbiztonsági mérnökképzését. Az eszközpark ugyanakkor az Egyetem több karán is hasznosítható lesz a kiberbiztonsági kutatások és az oktatás során.

A szolgáltató és az Egyetem együttműködése még 2017-ben kezdődött, amikor is a Vodafone 4G labort létesített az Egyetemen. A most felajánlott kiberbiztonsági rendszert egyrészt a kiberbiztonsági mérnökképzés hallgatói használhatják gyakorlati képzésük során, másrészt a doktori iskola doktoranduszainak kutatásait segítik. A felajánlott eszközök a hálózati forgalomban megjelenő gyanús események viselkedéses alapú detektálását és elemzését teszi lehetővé. Ezen eszközök a legmodernebb technológiát képviselő, többek között heurisztikát, kód- és statisztikai elemzést, emulációt és gépi tanulást használó, szignatúramentes dinamikus elemzőmotorjukkal képesek a fejlett, akár 0. napi (Zero Day) támadások felismerésére és analizálására. Szerepük, hogy a már jól ismert és mindenhol használt kiberbiztonsági eszközök (például tűzfalak, vírusirtók) védelmét megkerülni képes, fejlett (úgynevezett APT) támadásokat is felismerjék.

Hirdetés

Az Egyetem rendelkezésére bocsátott eszközök a hagyományos kiberbiztonsági eszközökhöz képest sokkal fejlettebbek, magas védelmi szintet képviselnek, ezzel olyan információkat biztosítanak, amit a hagyományos kibervédelmi eszközök nem tudnak. Ezáltal pedig lehetőség nyílik a naprakész gyakorlati és elméleti tudással rendelkező kiberbiztonsági mérnökök képzésére.

Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora örömét fejezte ki, hogy egy ilyen léptékű innovációval fűzhetik szorosabbra meglévő kapcsolatukat a Vodafone Magyarország Zrt.-vel. Ez a lépés egy újabb állomást jelent mindkét fél portfóliójának erősítésében. A partnerség során az Egyetem biztosítja a kiberbiztonsági terület "kutatási lábát" - fogalmazott a rektor.

Felidézte, hogy az Egyetem vezetése két évvel ezelőtt döntött a kiberbiztonsági kutatások fejlesztéséről.Egyúttal az egyik stratégiai irányként jelölte ki a kiberbiztonságot,azzal a szándékkal, hogy a terület zászlóshajójává váljon. Ebből adódóan nagyobb hangsúlyt helyez a különböző kutatás-fejlesztési lehetőségek kiaknázására, a terület további fejlesztésére. Ezért is különösen nagy jelentőségű a Vodafone csúcstechnológiás kiberbiztonsági eszköztámogatása az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész- és Biztonságtechnikai Mérnöki Kara számára, melynek hallgatói is nagy hasznát vehetik a jövőben.

Dr. Orbán Anita, a Vodafone Magyarország Vállalati Kapcsolatokért Felelős Vezérigazgató-helyettese elmondta: - az Óbudai Egyetem támogatása rendkívül fontos számunkra, hiszen mindannyiunk érdeke, hogy a jövő mérnökei és IT szakemberei olyan világszínvonalú képzésben részesülhessenek, melynek segítségével naprakész és piacképes tudással felvértezve léphetnek a munkaerőpiacra. Felelős technológiai vállalatként kötelességünk és érdekünk is, hogy kiemelt figyelmet fordítsunk a kiberbiztonság kérdéskörére. Napjainkban adataink jelentik legfontosabb értékeinket, mi pedig telekommunikációs vállalatként rengeteg ügyfél adatát kezeljük, amelyek védelméért komoly felelősséggel tartozunk. Fontos, hogy támogassuk az ilyen jellegű képzéseket nyújtó intézményeket, hogy minél értékesebb tudással vértezhessék fel a jövő szakembereit, hiszen többek között az itt végző hallgatókból kerülnek ki a jövő kiberbiztonsági szakemberei - és egyúttal a leendő kollegáink - tette hozzá a vezérigazgató-helyettes.

Dr. Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország Zrt. igazgatóságának alelnöke kifejtette: a cég vezetése számára fontos az együttműködés folytatása. Kiemelte a 2017-ben indult kooperáció jelentőségét, amikor is a Vodafone 4G labort létesített az Óbudai Egyetemen, amely példaként jól mutatja, milyen egy igazi win-win helyzet.

Tervben a kiberbiztonsági mérnöki kar indítása

Tervek szerint - az akkreditációs folyamatok lezajlása után - az országban egyedülálló módon, elsőként az Óbudai Egyetemen indul kiberbiztonsági mérnöki alapszak, a tervek szerint 2022. szeptemberétől mintegy100-150 fővel, de az alacsonyabb szintű képzések már korábban elindulhatnak. Magyarországon kiberbiztonsággal foglalkozó szervezett mérnökképzés egyelőre nincs. (Számos egyetem foglalkozik kiberbiztonsági képzéssel, szakirányok és specializációk formájában, azonban mérnöki alapszak eddig sehol nem indult.) Az eddig folytatott tárgyalások alapján kiberbiztonsági technikusképzés indul azoknak az érettségi előtt álló (technikusi tanulmányokat folytató) diákok számára, akik tovább szeretnék folytatni tanulmányaikat a területen. Az Óbudai Egyetem emellett számos támogatási formában kívánja támogatni a technikusképzést: technikai eszközökkel, tanárokkal, oktatók felkészítésével.

A támogatási szerződést kézjegyével ellátta az Óbudai Egyetem részéről Prof. Dr. Kovács Levente rektor és Ormándi Gabriella kancellár, a Vodafone Magyarország Zrt. részéről Dr. Orbán Anita, vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettes és Dr. Budai J. Gergő, az igazgatóság alelnöke. Az eseményen részt vett még Prof. Dr. Rajnai Zoltán, a Bánki Donát Gépész- és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar dékánja.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.