Hirdetés
. Hirdetés

Erre lesz jó a Neumann János Program

|

Összekapcsolja az egyetemeket, a kutatóhelyeket és a gazdaságot.

Hirdetés

A Neumann János Program összekapcsolja az egyetemeket, a kutatóhelyeket és a gazdaságot, hogy a magyar nemzet az elkövetkezendő évtizedek nyertese legyen - hangsúlyozta Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára szerdán a programot ismertető tájékoztatón, Budapesten, a Bosch csoport CU.BE - CUstomer BEnefits - innovációs élményközpontjában.

A Neumann János Program három területre koncentrál: a kutatók-fejlesztők létszámának növelésére, a szabadalmak számának emelkedésére, a kis- és középvállalkozások innovációs potenciáljának növelésére. Emellett kilenc intézkedést tartalmaz. A magyar kutatásokat nemzetközi pályára állítják, segítik a kiváló innovációs ötleteket piacra jutni, az innovációs befektetéseket pedig az egészséges életre, a zöld átállásra, a digitális átállásra és a biztonságra fókuszálják.

Cél, hogy Magyarország 2030-ra Európa tíz, a világ huszonöt leginnovatívabb országa közé tartozzon. Jelenleg Magyarország ebben a rangsorban Európában a 21. helyen áll, és akkor lesz az ország a tíz legjobb európai innovátor között, ha lesz egy egyeteme a világ TOP 100-as mezőnyében, illetve legalább három egyeteme tartozik az EU-ban a száz legjobb közé.

Hirdetés

A kutatók-fejlesztők számának növelésével el kívánják érni, hogy Magyarországon 2030-ra egymillió lakosra vetítve 9000 kutató-fejlesztő jusson. Ehhez kiszámítható életpályát biztosítanak a magyar kutatók számára, kedvezményt biztosítanak a magyar vállalkozásoknak és feltalálóknak a szabadalmi eljárásokban, a doktori cím megszerzéséhez figyelembe veszik egy esetleges szabadalom létét. Elősegítik a kutatási eredmények hasznosítására létrejött vállalkozások forrásbevonását, tudományos innovációs parkokat hoznak létre az egyetemek és a gazdaság együttműködési terének, és a magyar innovációs pályázatokat elérhetővé teszik az egész Kárpát-medencében.

Mint kiderült, az Erasmus ösztöndíjak 2024 június 30-áig elérhetők lesznek, és ezt követően is lesz Erasmus, a magyar kormány pótolja a hiányzó forrásokat.

Az innovációs pályázatok a Neumann János Program megvalósítását támogatják. Ezért is jött létre a Nemzeti Innovációs Ügynökség, amely segíti végigvinni az innovációs folyamatot.

Gulyás Balázs, a Eötvös Loránd Kutatási Hálózat elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a kutatás, a tudomány nem önmagáért van, hanem a társadalmat, a gazdaságot kell szolgálnia.

Farkas Szabolcs, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal (SZTNH) elnöke hangsúlyozta, hogy a szabadalmak számának növelését segítve a bejelentési és fenntartási díjakhoz 75 százalék kedvezményt adnak, illetve felgyorsítják egyes területeken az eljárásokat. Tárgyalnak nemzetközi szabadalmi szervezetekkel arról, hogy a magyar szabadalmak külföldi bejelentéséhez is kapjanak kedvezményt a hazai bejelentők.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.