Hirdetés
. Hirdetés

Ez vár 2021-ben a szoftverfejlesztőkre

|

A Forrester Research közzé tette a jövő évi trendekről szóló összeállítását. Tavaly nagyon belatrafáltak, ugyanis azt jósolták, ha idén hatalmas változások várhatók a fejlesztők életében. Bekövetkezett...

Hirdetés

A Forrester Research korábbi igazgatója, Chris Mines 2019-ben azt jósolta, hogy 2020 nagy változásokat hoz a szfotverfejlesztésben, pedig akkor még senki sem álmodott arról, hogy 2020-ban szinte minden fejlesztés távmukára áll át. Az idei év tapasztalatai szerint a fejlesztők általában jól alkalmazkodtak a változásokhoz, bár a napi munkaidejük meghosszabbodott, és a hétvégék egy részét is felemésztette a home office, de még így is jobban jártak, mint sok más terület szakemberei, akiket teljesen padlóra küldött a járvány. Ez volt tehát 2020, de lássuk, mit jósol a 2021-re a Forrester Research a fejlesztőknek?

Hirdetés

Az alacsony kód (low-code) platformok megváltoztatják a csapatok összetételét. A járvány alatt sok szervezet megpróbálkozott a fejlesztésben low-code platformokkal, és jövőre ez a tendencia folytatódik. Hibrid csapatok születnek, amelyben az üzleti felhasználók és a profi programozók közösen hozzák létre a low-code eszközökkel az appokat.

A velünk maradó távmunka megnöveli a digitális együttműködés jelentőségét. A fejlesztőknek meg kell tanulniuk még jobban kihasználni a csoportmunka-eszközöket, és a csoportmunkát támogató olyan új, felhő alapú lehetőségeket, mint a megosztott kódterületek és futószalagok.

A modernizációs törekvések új kompetenciák elsajátítását kényszerítik ki. A megkérdezett szakemberek háromnegyede szerint a vállalati felhőstratégiában kiemelt fontossággal szerepel a meglévő appok átköltöztetése a felhőplatformokra, és ezeket a monolit tömböket a fejlesztőknek kell becsomagolniuk, majd újból szétszedniük. A Kubernetes-alapú konténerplatformok megfelelő használatához a fejlesztőknek új eszközöket és technológiákat kell megtanulniuk.

A mesterséges intelligencia egyre nagyobb szerephez jut a fejlesztésekben. A Forrester szerint 2021-ben a fejlesztők egyharmada már használni fogja a gépi tanulást a fejlesztési munkák automatizálására. A csapatok gépi tanulási modellekkel és természetes nyelvi feldolgozással javítják a tesztelés hatékonyságát, és egyre aktuálisabbá teszik a kérdést, hogy a mesterséges intelligencia kiszorítja-e a fejlesztőket, vagy inkább felszabítja őket az aprómunka alól, és javítja termelékenységüket

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.