Hirdetés
. Hirdetés

Gimnazisták startup-vállalkozását vihetik sikerre az idei Zsebpénzügyes versenyzői

|

Idén is megrendezik a középiskolások országos pénzügyi vetélkedőjét, a Zsebpénzügyes versenyt. Az Intrum vetélkedője idén egy start-up vállalkozás fejlődését követi végig, a diákoknak a vállalkozás beindításával és felvirágoztatásával kapcsolatos feladatokat kell megoldaniuk.

Hirdetés

Két végzős gimnazista, Fanni és Bence elhatározzák, hogy saját vállalkozásba kezdenek, újrahasznosított műanyagból 3D nyomtatóval egyedi, sorszámozott szemüvegkereteket gyártanak. Az ötletbe startupként vágnak bele, és annak megvalósításához diákcsapatok segítségét kérik - ez nem egy friss üzleti felhívás, hanem a 2022-es Zsebpénzügyes vetélkedő kerettörténete.

Az Intrum idén hatodik alkalommal rendezi meg az őszi félév már hagyományossá vált pénzügyi versenyét, a Zsebpénzügyest, melynek missziója a pénzügyi tudatosság és az életügyesség - a talpraesettség és az élethosszig tartó tanulás fontossága a mai, gyorsan változó világban. A diákok pénzügyi-gazdasági ismereteinek bővítése és a tudatos pénzügyi gondolkodás népszerűsítése érdekében a verseny gyakorlati szituációk elé állítja a diákokat, végig követve a bevezetőben említett fiktív vállalkozás történetét.

"A Zsebpénzügyes verseny korábbi fordulóira több száz középiskolai csapat jelentkezett az ország minden tájáról és határon túlról is, ami jól mutatja, hogy a diákok mennyire érdeklődnek a pénzügyek iránt" - mondta Felfalusi Péter, az Intrum magyarországi vezérigazgatója és a Zsebpénzügyes verseny zsűrijének elnöke. Hangsúlyozta, hogy bár a versenyen értékes nyereményekért indulhatnak a csapatok, valójában minden résztvevő nyer, mivel a vetélkedő során gyakorlati pénzügyi és a mindennapi élethez szükséges tudást szerezhet.

"A jelenlegi gyorsan változó gazdasági helyzetben rendkívül fontos a pénzügyi tudatosság, ezért az idei feladatokat úgy alakítottuk, hogy azok a hétköznapi életben felmerülő pénzügyi problémákra is felkészítsenek."

A vetélkedő nagy részében a diákok egy kitalált startup fejlődését követhetik végig, online játékos feladatokon, majd élő csapatversenyen keresztül. A váratlan, S.O.S. jellegű vállalkozói tűzoltások és a tárgyszerű pénzügyi ismeretek mellett olyan soft skilleket is próbára tesz a verseny, mint a csapatmunka képessége, a prezentációs készség vagy a hatékony idő- és pénzbeosztás fejlesztése, amelyek a munkaerőpiacon is rendkívül fontosak.

A játék legelső fordulójában egy online feleletválasztós kvízzel találkozhatnak a diákok. A második fordulóba továbbjutó 1024 csapat egy szórakoztató, show jellegű online kvízben vehet részt Kovács Áron műsorvezetésével. A harmadik forduló ismét online zajlik, és a gimnazisták által indított startup történetét viszi tovább. A negyedik forduló során pedig egy többszintes, egyre nehezedő kiesési rendszerben kell bizonyítaniuk a versenyzőknek, akik közül csak a legjobb 8 csapat jut majd tovább a budapesti döntőbe.

Hirdetés

A diákok és felkészítő tanáraik idén is értékes nyereményekért versenyeznek, a döntősök közel 7 millió forint értékű nyereményben részesülnek. A dobogós diákok például csúcskategóriás laptopokat, elektromos rollereket vagy okostelefonokat vihetnek haza, a legsikeresebb iskolák pedig asztali számítógépeket, projektorokat vagy éppen 3D nyomtatót nyerhetnek.

A Zsebpénzügyes versenyre a vetélkedő weboldalán keresztül, szeptember 31-ig jelentkezhetnek a 2 fős gimnazista csapatok, egy-egy felkészítő tanárral együtt. Az első forduló október 5-én veszi kezdetét, amit további négy követ egészen november végéig. Minden turnus rostaként működik, így csak az adott körben élen végző csapatok juthatnak tovább a következő fordulóba. Ahogy a korábbi években is, az élő döntőben idén is neves szakemberekből álló zsűri előtt versenyezhetnek majd a csapatok. Valamint az idei vetélkedőben is részt vesz a Rapid Matek alapítója, Gódor Zoltán Zola, akinek szívügye a fiatal generáció pénzügyi edukációja és immár második alkalommal került fel a leginnovatívabb oktatási kezdeményezéseket összegyűjtő Edison100 listára.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.