Hirdetés
. Hirdetés

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Jakab Ferenc, a Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője

|

A PTE innovációs rektorhelyettese 46 éves volt.

Hirdetés

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Jakab Ferenc virológus, egyetemi tanár - jelentette be a Pécsi Tudományegyetem (PTE).

Az intézmény innovációs rektorhelyettese, a Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője 46 éves volt.

Jakab Ferenc professzort a felsőoktatási intézmény saját halottjának tekinti, emlékét tisztelettel és kegyelettel megőrzi, temetéséről később intézkednek - közölték.

Mint ismeretes, a fertőző betegségek világméretű fenyegetése és terjedése komoly társadalmi, egészségügyi kockázatot jelent minden nemzet számára. A lokális problémák megoldása mellett minden esetben közös, nemzeti és nemzetközi összefogás szükséges. A Virológiai Nemzeti Labortórium célja kettős: egyfelől a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont (PTE SZKK) kötelékén belül működő komplex virológiai laboratóriumi egység kutatási teljesítményének és kutatás-fejlesztési tevékenységének fokozása, másfelől pedig a magyarországi virológiai kutatások összefogása, hazai kutatási hálózat kiépítése.

Hirdetés

A laboratórium a meglévő, kiemelkedő virológiai laboratóriumi facilitásra építve széles spektrumú alap- és alkalmazott kutatási kísérleteket végez. Ez részben az új, felbukkanó fertőző betegségek felderítését, illetve ezek és a már ismert virális fertőzések mechanizmusának jobb megismerését, megértését, ennek következtében pedig az ellenük való védekezés hatékonyabb módjának kifejlesztését célozzák. A kísérletek elsősorban a magas fertőzőképességű vírusok okozta virális patomechanizmus vizsgálata köré épülnek, mely a vírusok genomi szintű elemzésétől a vírusfertőzés sejtszintű mechanizmusán át egészen az antivirális terápiák fejlesztéséig terjed. Ez utóbbi nagyon fontos, hiszen az egyik legnagyobb kihívás a hatékony vírusellenes kezelés kifejlesztése vagy a vírusreplikáció gátlása bármely szintű mechanizmusának felderítése, hogy időben és hatékonyan tudjunk védekezni az újonnan felbukkanó fertőző betegségek ellen.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.