Hirdetés
. Hirdetés

Új koncepció alapján megújították az OTKA programot

|

Az új pályázati program 40 százalékkal magasabb, 19 milliárd forintos keretösszeggel indult el, emellett a projektenként elnyerhető összeg is jelentősen bővült.

Hirdetés

A Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus által vezetett, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA), a Magyar Kutatási Hálózat és a Kulturális és Innovációs Minisztérium konszenzusos javaslata alapján felálló Kutatási Kiválósági Tanács a világ legmagasabban jegyzett kutatási programja, a European Research Council (ERC) alapján megújította a korábbi OTKA programot.

Nemcsak a kétszintű értékelési rendszer egyezik meg az ERC-ban alkalmazott szisztémával, hanem a pályázatok értékelési szempontrendszere is. Az új pályázati program 40 százalékkal magasabb, 19 milliárd forintos keretösszeggel indult el, emellett a projektenként elnyerhető összeg is jelentősen bővült. Ennek eredményeként az ERC-hoz hasonlítva arányaiban másfélszer annyi magyar kutató juthat támogatáshoz a jövőben.

A 2024. január 1-jén létrejött, Krausz Ferenc Nobel-díjas kutató által vezetett Kutatási Kiválósági Tanács tagjait konszenzussal választotta meg az MTA elnöke, a Magyar Kutatási Hálózat elnöke, valamint a tudománypolitikáért felelős miniszter úgy, hogy valamennyi nagy tudományterület (élő természettudomány, élettelen természettudomány, társadalom- és bölcsészettudomány) képviselve legyen kiváló magyar kutatók által.

Hirdetés

A Tanács tagja Aczél Petra, a Széchenyi-díjas Kondorosi Éva, a Széchenyi-díjas Perczel András, Röst Gergely, a Bolyai-díjas Stépán Gábor és Greiner István. A Tanács törvényben rögzített feladata a kiválósági alapú kutatási támogatási programok feltételrendszerének kialakítása, valamint a kapcsolódó döntések meghozatala.

A Tanács által kialakított Nemzeti Kutatási Kiválósági Program (NKKP) struktúrája megegyezik az ERC programmal. A korábbi OTKA programhoz képest annyi változás történt, hogy az értékelési rendszer és a pályázati kategóriák az ERC struktúrájának kerültek megfeleltetésre, valamint jelentősen emelkedtek a pályázati összegek annak érdekében, hogy valóban nemzetközi színvonalú kutatások tudjanak megvalósulni.

A korábban elérhető 48 millió forintos támogatás helyett legfeljebb 100-200 millió forint támogatási összeget biztosít, egyúttal a teljes keretösszeg több mint 40 százalékkal, a korábbi 13,5 milliárd forintról 19 milliárd forintra emelkedett.

A megújított pályázati rendszer továbbra is jóval nagyobb arányban fogja támogatni a magyar kutatókat, mint a nemzetközi pályázatok. A korábbi évek tapasztalatai alapján az NKKP-ban a sikerességi arány 18-20 százalék körül fog alakulni, ami a rendkívül kompetitív ERC pályázat közel másfélszerese, hiszen ott 12-14 százalék körül alakult a támogatott pályázatok aránya az elmúlt években.

A teljes körű tájékoztatás érdekében a program operatív lebonyolítását végző Nemzeti, Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal részletekbe menő tájékoztatót tartott a kutatói közösség számára, amelyen több mint 500 kutató vett részt személyes és online formában.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.